Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πολιτικό φάουλ αν ο Μητσοτάκης πάει σε πρόωρες εκλογές

Πολιτικό φάουλ αν ο Μητσοτάκης πάει σε πρόωρες εκλογές
Αν και βέβαιος νικητής, θα χάσει το πολιτικό κεφάλαιο που έχει κερδίσει
Μια ακόμα δημοσκόπηση, αυτή της Opinion Poll που δόθηκε χθες Δευτέρα 11/5 στη δημοσιότητα, ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που είναι ήδη γνωστό.
Ότι ο Κ.Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του παρουσιάζουν μια εικόνα πολιτικής κυριαρχίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.
Η ΝΔ προηγείται με 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, καθώς στο ερώτημα ποιο κόμμα θα ψηφίζατε, αν θα έπρεπε να πάμε στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή, το 40,2% λέει ότι θα ψήφιζε τη ΝΔ έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κ.Μητσοτάκης προηγείται με 52% έναντι 19,5% του κ.Τσίπρα.
Η συντριπτική πλειοψηψία – πάνω από 8 στους 10 – δηλώνει ικανοποιημένη από το πώς χειρίστηκε ο Κ.Μητσοτάκης την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ το 63% εμφανίζεται ικανοποιημένο και από τη στάση της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας.
Πράγματι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κέρδισε τις εντυπώσεις κατά τη διαχείριση των δύο αυτών μεγάλων κρίσεων.
Και έχει το πάνω χέρι.
Και πάνω σε αυτήν την πολιτική κυριαρχία αρχίζουν και κτίζονται και τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες προκειμένου ο κ.Μητσοτάκης αφενός να κεφαλαιοποιήσει και εκλογικά το πολιτικό κεφάλαιο που έχει αποκτήσει και αφετέρου να ξεπεράσει και το σκόπελο της απλής αναλογικής.
Εάν μάλιστα ληφθούν υπόψη και δύο «καμπανάκια» της δημοσκόπησης της Opinion Poll, βάσει των οποίων το 45% δηλώνει ικανοποιημένο από τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων (το αντίθετο πιστεύει το 49%) ενώ το 47% λέει ότι εμπιστεύεται τον κ.Μητσοτάκη ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της οικονομίας (σε αντίθεση με το 50%), τότε γίνεται αντιληπτό πως η επιχειρηματολογία περί πρόωρων εκλογών έχει πολιτική «βάση» προκειμένου να προληφθούν και οι μαύρες ημέρες που έρχονται στο μέτωπο της οικονομίας και που αναμφίβολα θα πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησης.
Πολιτικά επιχειρήματα για την άμεση προσφυγή στις κάλπες έχει η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη και μάλιστα με ισχυρές ενδείξεις ότι μια τέτοια κίνηση θα της βγει.
Αλλά είναι εξίσου ξεκάθαρο πως εάν ο κ.Μητσοτάκης δελεαστεί και το κάνει, θα έχει υποπέσει σε ένα τεράστιο πολιτικό φάουλ.
Διότι πέραν των πολλών άλλων ενστάσεων που μπορεί να διατυπώσει κανείς, αυτό που θα «περάσει» στους πολίτες είναι πως την ώρα που η κοινωνία αναζητά το βηματισμό της σε αυτήν την άνευ προηγουμένου καθημερινότητα, όπου η δημόσια υγεία είναι υπό μόνιμη απειλή, όπου η οικονομία αναμένεται να βυθιστεί σε ύφεση χειρότερη από τη δεκαετία των μνημονίων και όπου επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία σταθερά στη ζωή των πολιτών, ο κ.Μητσοτάκης προτάσσει το κομματικό και πολιτικό του συμφέρον.
Προτάσσει την παράταξη, το κόμμα και το πολιτικό του μέλλον και όχι την χώρα, την εθνική φανέλα όπως κατά καιρούς έχει πει ο ίδιος.
Θα είναι μια κίνηση πολιτικού καιροσκοπισμού άνευ προηγουμένου που ενδεχομένως να βάλει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την οικονομία και τη δημόσια υγεία.
Ακόμα και το επιχείρημα ότι οι πρόωρες εκλογές μπορούν να αποτελέσουν την καλύτερη απαρχή μιας νέας αφετηρίας, με ανανεωμένη λαϊκή εντολή, μόνο ως κυνική μπορεί να εκληφθεί, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν έχει  περάσει ούτε χρόνος από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και την εντολή που έχει λάβει η ΝΔ.
Είναι προφανές πως ο κ.Μητσοτάκης ζυγίζει τις επιλογές του, ανάμεσα στις οποίες είναι και η προσφυγή στις κάλπες.
Άλλωστε το δέλεαρ είναι μεγάλο, ιδιαίτερα τώρα που πολιτικά παίζει μόνος του.
Αλλά και οι συνέπειες των επιλογών δικές του.

Σπύρος Χριστόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης