Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σαουδική Αραβία: Μειώνει μονομερώς την παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για να στηρίξει τις τιμές

Σαουδική Αραβία: Μειώνει μονομερώς την παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για να στηρίξει τις τιμές
Σε πρωτοφανή επίπεδα μειώνει την παραγωγή πετρελαίου η Σαουδική Αραβία να εξισορροπηθούν οι τιμές
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά περικοπή στην παραγωγή πετρελαίου κατά 1.000.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση – στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 18 χρόνια.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων λιτότητας από την κυβέρνηση, το Ριάντ έκανε γνωστό ότι θα περιστείλει τις εκροές κατά 1.000.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, πέρα από όσα έχει ήδη συμφωνήσει με τον OPEC+.
Η Σαουδική Αραβία θέτει έτσι ως στόχο να αντλεί τον Ιούνιο λίγο λιγότερα από 7,5 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση, έναντι συμπεφωνημένου στο πλαίσιο του OPEC+ περιθωρίου για 8,5 εκατ. βαρέλια.
Εάν το Ριάντ εφαρμόσει όσα προανήγγειλε, η παραγωγή του θα περιοριστεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2002, σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.
Μετά από αυτή την ανακοίνωση, τα futures πετρελαίου σημείωσαν άνοδο, ενώ Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προέβησαν σε ανάλογες ανακοινώσεις.
«Πρέπει να είμαστε πάνω από την καμπύλη.
Οι περικοπές θα εξισορροπήσουν την προσφορά και τη ζήτηση» δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αμερικής πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman στο Bloomberg News.
«Το βασίλειο έχει ως στόχο μέσω της επιπλέον περικοπής να ενθαρρύνει τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο καρτέλ του OPEC+, καθώς και τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, να πράξουν το ίδιο, προκειμένου να υποστηριχθεί η ισορροπία στη διεθνή αγορά του πετρελαίου", σημειώνει Σαουδάραβας αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας.
Το Ριάντ ζήτησε επίσης από τον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό Saudi Aramco να μειώσει την παραγωγή του και τον Μάιο, «σε πνεύμα συνεννόησης με τους πελάτες του».
Οι περικοπές έρχονται μερικές ημέρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump συνομίλησε με τον πρίγκιπα Abdulaziz bin Salman.
Να σημειωθεί από τα 12,3 εκατομμύρια βαρέλια που παράγονταν την ημέρα, οι εκροές της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκαν στα 4,8 εκατ. βαρέλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης