Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fed (Αtlanta): Στο -34,9% η ύφεση στις ΗΠΑ το β’ τρίμηνο του 2020 - Η χειρότερη κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Fed (Αtlanta): Στο -34,9% η ύφεση στις ΗΠΑ το β’ τρίμηνο του 2020 - Η χειρότερη κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Το πρωτόγνωρο σοκ που προκάλεσε στην αμερικανική οικονομία η πανδημία έχει οδηγήσει σε τρομακτική επιδείνωση τα μακροοικονομικά δεδομένα, σύμφωνα με τη Fed της Atlanta
Ύφεση της τάξεως του -34,9% προβλέπει η Fed της Αtlanta για το β’ τρίμηνο του 2020 στις ΗΠΑ.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση στο ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από τότε που η κρίση του COVID-19 έπληξε τις ΗΠΑ, πολλές επιχειρήσεις υπολειτουργούν, ενώ άλλες έχουν βάλει λουκέτο.
Το πρωτόγνωρο σοκ που προκάλεσε στην αμερικανική οικονομία σε ό,τι αφορά την προσφορά και τη ζήτηση η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε τρομακτική επιδείνωση τα μακροοικονομικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη της αγοράς εργασίας.
Οι άνεργοι τον Απρίλιο του 2020 ξεπέρασαν τα 20,5 εκατομμύρια, ενώ το συνολικό ποσοστό των θέσεων εργασίας που έχουν χαθεί ανέρχεται στο 14%.

Τα στοιχεία για την απασχόληση ώθησαν τη Fed της Atlanta να μειώσει τις προσδοκίες της για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου στο -34,9%.
Η τρέχουσα εκτίμηση, ωστόσο, μπορεί να μεταβληθεί, δεδομένου ότι μπορεί να δουν το φως της δημοσιότητας και άλλα στοιχεία τους επόμενους μήνες.

Η οικονομία εδώ και δύο εβδομάδες τελεί εν υπνώσει και η εκκίνησή της γίνεται σταδιακά και ίσως με αργά βήματα.
Τα δεδομένα αντικατοπτρίζουν τις προοπτικές της οικονομίας για τους επόμενους δώδεκα μήνες, εκτός και αν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων της πανδημίας COVID-19.
Σε κάθε περίπτωση μια ύφεση της τάξεως του -34,9% αντιπροσωπεύει μια κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας τρεισήμισι φορές μεγαλύτερη από το α’ τρίμηνο του 1958, επί Eisenhower.
Σε ό,τι αφορά το α’ εξάμηνο, η κατάρρευση του ΑΕΠ κατά 11,3% προσεγγίζει την πτώση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, όταν το ΑΕΠ των ΗΠΑ το α’ εξάμηνο μειώθηκε κατά 13,1%.

Σίγουρα θα υπάρξει βελτίωση με τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, όμως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πόσο μεγάλη ζημιά έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει ότι για να φτάσει το ΑΕΠ στα επίπεδα του δ’ τριμήνου του 2019 οι ΗΠΑ πρέπει να «τρέξουν» με ανάπτυξη 6,3% το επόμενο τρίμηνο.
Προκειμένου να υπάρξει δε μια πραγματική ανάπτυξη σχήματος V μέχρι το τέλος του έτους, η αύξηση του ΑΕΠ το γ’ και το δ’ τρίμηνο του 2020 θα πρέπει να κυμανθεί γύρω στο 27%.


Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης η οικονομία χρειάστηκε, όμως, τουλάχιστον 6 χρόνια για να ανακάμψει.
Επιπλέον, λόγω των αποπληθωριστικών δυνάμεων, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης 25-30% που προκλήθηκε από τις τεράστιες αποτυχίες των τραπεζών την περίοδο 1931-33, το ονομαστικό ΑΕΠ δεν είχε φτάσει στα επίπεδο του 1929 έως το 1941.
Στο τώρα, η ταχεία ανάπτυξη των νομισματικών μεγεθών μετριάζει βραχυπρόθεσμα πολλές από τις αποπληθωριστικές δυνάμεις στην οικονομία.
Η Fed θεωρεί τον πληθωρισμό πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μεσοπρόθεσμα.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί λίγο τον Μάιο του 2020, επιτρέποντας να καλλιεργηθεί η προσδοκία για μια ανάκαμψη στο ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο, το οποίο όμως πιθανότατα δεν θα υπερβεί το 3,9% - επίδοση που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης