Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel: Εάν η ΕΚΤ δώσει εξηγήσεις, η διαφωνία με το συνταγματικό δικαστήριο μπορεί να ξεπεραστεί - ΥΠΟΙΚ: Θα εφαρμόσουμε την απόφαση για τα ομόλογα

Merkel: Εάν η ΕΚΤ δώσει εξηγήσεις, η διαφωνία με το συνταγματικό δικαστήριο μπορεί να ξεπεραστεί - ΥΠΟΙΚ: Θα εφαρμόσουμε την απόφαση για τα ομόλογα
Tο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε «εν μέρει αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της ΕΚΤ που άρχισε τον Μάρτιο του 2015
(upd5) «Παράθυρο» συμβιβασμού όσον αφορά το QE της ΕΚΤ άνοιξε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, λίγες ημέρες μετά την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου που έκρινε «εν μέρει αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που άρχισε το 2015.
«Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου είναι εξαιρετικής σημασίας» δήλωσε η Merkel μιλώντας στο εκτελεστικό συμβούλιο των Χριστιανοδημοκρατών.
Ωστόσο, υποστήριξε πως η απόφαση του δικαστηρίου είναι «επιλύσιμη» εάν η ΕΚΤ παρέχει εξηγήσεις σχετικά με το πρόγραμμα αγορών ομολόγων.

Θα συμμορφωθούμε με την απόφαση

Τη θέση ότι η Γερμανία θα εφαρμόσει την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου τις αγορές ομολόγων επανέλαβε αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Η Γερμανία θα συμμορφωθεί με την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου» τόνισε εκπρόσωπος του Olaf Scholz.
Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης του γερμανικού δικαστηρίου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, είχε δηλώσει «θα βρούμε τρόπους να εγγυηθούμε ότι αυτά που χρειάζεται να γίνουν θα γίνονται και στο μέλλον.
Γι' αυτό το Συνταγματικό Δικαστήριο μας έδωσε σαφή γραμμή - και πολύ χρόνο».
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δικαστικής απόφασης, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι εντός των τριών μηνών που έδωσε το Δικαστήριο θα έχουν ληφθεί και τα απαραίτητα μέτρα από την κυβέρνηση.
Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης του γερμανικού δικαστηρίου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, είχε δηλώσει «θα βρούμε τρόπους να εγγυηθούμε ότι αυτά που χρειάζεται να γίνουν θα γίνονται και στο μέλλον.
Γι' αυτό το Συνταγματικό Δικαστήριο μας έδωσε σαφή γραμμή - και πολύ χρόνο».
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δικαστικής απόφασης, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι εντός των τριών μηνών που έδωσε το Δικαστήριο θα έχουν ληφθεί και τα απαραίτητα μέτρα από την κυβέρνηση.

Η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε «εν μέρει αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της ΕΚΤ που άρχισε τον Μάρτιο του 2015.
Η αγορά κρατικών ομολόγων χωρών - μελών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραβιάζει εν μέρει το γερμανικό σύνταγμα διότι, σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας δεν εξέτασαν τις αποφάσεις της ΕΚΤ.
Το δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στην Καρλσρούη, έλαβε τη σχετική απόφαση με ψήφους επτά προς μία.
Δεν επιβεβαιώθηκε ωστόσο η κατηγορία περί "άμεσης χρηματοδότησης των κρατών" από την ΕΚΤ.

Οι αντιδράσεις

Τη δική του απάντηση στην απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου με αντικείμενο το QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέδωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως επισημαίνει, το ΔΕΕ είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για να κρίνει ότι μια πράξη θεσμικού οργάνου είναι αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο.
Ακόμη, υπογραμμίζει ότι «τυχόν αποκλίσεις μεταξύ των δικαστηρίων των κρατών μελών όσον αφορά το κύρος των πράξεων των θεσμικών οργάνων θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα της έννομης τάξης της Ένωσης και να θίξουν τη θεμελιώδη αρχή της ασφάλειας του δικαίου».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα και η Γερμανίδα αξιωματούχος της ΕΚΤ, Isabel Schnabel.
«Θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε αγορές κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος και του συμπληρωματικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας, καθώς και τα υπόλοιπα μέτρα νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η εντολή μας», δήλωσε η Schnabel, μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ.
Παράλληλα, επεσήμανε πως «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει την αποκλειστική δικαιοδοσία πάνω στην ΕΚΤ και τις πράξεις της».

Προσφυγή κατά της Γερμανίας εξετάζει η Κομισιόν

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν φαίνεται πως εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμη και να κινήσει «διαδικασία επί παραβάσει» του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Γερμανίας, για την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από τη ΕΚΤ (PSPP) το διάστημα 2015-18.
«Παίρνω πολύ στα σοβαρά αυτή την υπόθεση», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen σε απαντητική επιστολή της προς τον γερμανό ευρωβουλευτή των Πράσινων, Sven Giegold, ο οποίος ζήτησε από την Επιτροπή να προσφύγει εναντίον της χώρας του.
Η πρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η γερμανική απόφαση αυτή τη στιγμή αναλύεται ενδελεχώς και τονίζει ότι «επί τη βάσει αυτών των δεδομένων εξετάζουμε τα επόμενα βήματα, ακόμη και μια διαδικασία επί παραβάσει».
«Η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου θέτει ζητήματα που άπτονται του πυρήνα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας.
Η νομισματική πολιτική της Ένωσης αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα.
 Το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερτερεί του εθνικού δικαίου και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ίδιο θέμα είναι δεσμευτική για όλα τα εθνικά δικαστήρια, επισημαίνεται στην επιστολή, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Τον τελευταίο λόγο έχει πάντα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο», γράφει η von der Leyen, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ είναι μια κοινότητα αξιών και δικαίου, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα θα υπερασπίζεται.
Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, η Επιτροπή είναι ο «θεματοφύλακας» των Συνθηκών και πρέπει να τιμωρεί της παραβάσεις.

Τι έγραφε το bankingnews.gr στις 9 Μαΐου 2020

Θα απαντήσει η ΕΚΤ στο Γερμανικό Δικαστήριο 4/6 ή έως 16/7 – Χαμηλώνει τον πήχη της μελλοντικής νομισματικής στρατηγική της

Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει διπλωματική γλώσσα για να αντικρούσει τα βασικά επιχειρήματα του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που έκρινε μερικώς αντισυνταγματικό και μερικώς παράνομο το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες η ΕΚΤ σχεδιάζει έως τις 4 Ιουνίου ή 16 Ιουλίου να έχει απαντήσει στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Γιατί έως αυτές τις ημερομηνίες;
Γιατί το αργότερο έως 16 Ιουλίου 2020 η ΕΚΤ θέλει να ξεδιπλώσει την νέα στρατηγική της ειδικά για το πρόγραμμα Πανδημίας.
Τι θα επικαλεστεί η ΕΚΤ;
Προφανώς όλες τις μελέτες που παρουσίασε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πριν χρόνια αλλά θα επιχειρήσει να τεκμηριώσει πως η ποσοτική χαλάρωση επιδρά τον πληθωρισμό και δεν «χειραγωγεί» τις αγορές.
Πάντως οι νομικοί της ΕΚΤ έχουν ήδη ξεκινήσει να συντάσσουν το κείμενο της απαντητικής επιστολής προς το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Υποσημείωση bankingnews: Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι ακροβασίες θα επικαλεστεί η ΕΚΤ για να εξηγήσει ότι η ποσοτική χαλάρωση δεν έχει στόχο τις τιμές και επίσης να εξηγήσει γιατί βρέθηκαν ομόλογα ύψους 14 τρισεκ. δολαρίων με αρνητικό επιτόκιο και γιατί οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης σημείωσαν ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών προ κορωνοιού.

Αλλάζει η στρατηγική της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ έως τις 16 Ιουλίου 2020 σχεδίαζε τριπλό χτύπημα μέσω του Προγράμματος Πανδημίας.
Ωστόσο μετά την απόφαση του Γερμανικού Διαιτητικού Δικαστηρίου η ΕΚΤ θα ακολουθήσει πιο συντηρητική νομισματική πολιτική.
Και ενώ σχεδίαζε να προβεί σε αύξηση του Προγράμματος Πανδημίας, χρονική επέκταση του Προγράμματος και επαναγορές κρατικών ομολόγων θα προβεί μόνο σε μια από τις τρεις επιλογές που δυνητικά διαθέτει.

Τι περιμένουν οι αγορές από την ΕΚΤ;

Η πορεία των αγορών χρηματιστηρίων και ομολόγων το επόμενο διάστημα αλλά και η συμπεριφορά των οικονομιών κατά την επιστροφή της κανονικότητας θα αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες για τις νέες αποφάσεις της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ καλείται να αποφασίσει πιθανότητα στις 16 Ιουλίου ή και στις 4 Ιουνίου

1)Απαιτείται αύξηση του Προγράμματος Πανδημίας;
Το Πρόγραμμα Πανδημίας έχει ύψος 750 δισεκ. ευρώ και αποτελεί ένα παράλληλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης και μαζί και τα ελληνικά ομόλογα τα οποία δεν φέρουν επενδυτική βαθμίδα είναι ομόλογα σκουπίδια.
Εάν υπάρξει αύξηση του προγράμματος Πανδημίας από 750 δισεκ. θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 500 δισεκ στα 1,25 τρισεκ. ευρώ.

 2)Το Πρόγραμμα Πανδημίας ολοκληρώνεται τέλος του 2020.
Θα υπάρξει παράταση;
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα μπορούσε να παραταθεί έως το Ιούνιο του 2021 δηλαδή να πάρει 6 μήνες παράταση.

3)Τι θα γίνει με τις λήξεις των ομολόγων;
Η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος Πανδημίας θα μπορούσε να επαναγοράζει τα κρατικά ομόλογα που λήγουν.

Στις 4 Ιουνίου ή 16 Ιουλίου 2020 η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το ύψος του Προγράμματος Πανδημίας από 750 δισεκ. σε 1,25 τρισεκ.
Θα μπορούσε να επιμηκύνει την λήξη του Προγράμματος Πανδημίας από τέλος του 2020 στα μέσα του 2021.
Επίσης θα μπορούσε να αποφασίσει και επαναγορές ομολόγων που λήγουν.
Με μια τέτοια στρατηγική θα έδινε καθαρό μήνυμα στις αγορές που έχουν πάθει εξάρτηση από τα τοξικά προγράμματα της ΕΚΤ.
Το πρόγραμμα Πανδημίας, όπως και η Ποσοτική Χαλάρωση αποτελούν δύο προβληματικά τοξικές επιλογές της ΕΚΤ συντηρώντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων χαμηλά και αυξάνοντας τα όρια του χρέους.
Το λάθος συνεχίζει να διαιωνίζεται.

Η ΕΚΤ χειραγωγεί τις αγορές μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας ήταν σταθμός απέναντι στην ακραία χειραγώγηση της ΕΚΤ, απέναντι στις τοξικές, παράλογες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας ήταν απόφαση σταθμός στο προμελετημένο σχέδιο κατάργησης των ελεύθερων αγορών.
Η ποσοτική χαλάρωση η διαδικασία με την οποία η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης, πολιτική που ξεκίνησε η Ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα που στηρίζεται στον εσωτερικό δανεισμό και ακολούθησε η FED το 2008… αποτελεί μια ωμή, προκλητική, προσβλητική παρέμβαση στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.
Όταν ένα κράτος γνωρίζει ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τα ομόλογα γνωρίζει ότι οι τιμές των ομολόγων θα αυξηθούν και οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν.
Η μείωση των αποδόσεων, δηλαδή η μείωση του επιτοκίου που πληρώνει ένα κράτος αποτελεί έμμεση κρατική ενίσχυση ενώ την ίδια στιγμή ως αγοραστής έσχατης ανάγκης καθορίζει το πλαίσιο τιμολόγησης του κινδύνου όχι με όρους αγοράς αλλά διαμορφώνοντας ένα εικονικό περιβάλλον.
Εάν μια χώρα ξέρει ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τα ομόλογα της στην δευτερογενή αγορά, γιατί πρωτογενώς ακόμη η ΕΚΤ δεν το έχει πράξει, το θεωρεί παράνομο… συμβαίνουν τα εξής
-Τιμές και επιτόκια ομολόγων δεν αντικατοπτρίζουν πραγματικές αξίες, έχουν διοικητικά καθοριστεί δια των αγοραστικών παρεμβάσεων
-Ο κίνδυνος χώρας χειραγωγείται, χώρες με υψηλό και μη βιώσιμο χρέος επιβιώνουν, εταιρίες ή τράπεζες zombie επίσης επιβιώνουν
-Η ελεύθερη αγορά δεν λειτουργεί, λειτουργεί μόνο ο μηχανισμός αγορών της ΕΚΤ, οπότε ποια είναι η πραγματική πιστοληπτική διαβάθμιση μιας χώρας;
Όταν η ΕΚΤ χειραγωγεί τις τιμές αυτομάτως, δεν διαμορφώνονται επιτόκια αναντίστοιχα με τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες μιας χώρας;
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν βαθμολογούν έτσι υψηλότερα μια χώρας χωρίς να το αξίζει;
-Πως μπορεί να αποδειχθεί ότι η ποσοτική χαλάρωση είναι ακραία τοξική παρέμβαση στις αγορές;
Συνολικά οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τους ισολογισμούς τους στα 24 τρισεκ. δολάρια, περισσότερο δηλαδή από το ΑΕΠ των ΗΠΑ στα 22 τρισεκ. δολάρια τέλη του 2019.
Εάν οι Κεντρικές Τράπεζες και η ΕΚΤ θεωρούν ότι ακολουθούν κλασσικές νομισματικές πολιτικές ας πουλήσουν το 20% αυτών που αγόρασαν, κρατικών και εταιρικών ομολόγων για να αποδείξουν ότι δεν παρεμβαίνουν στις αγορές.
Εάν αποφασίσουν να πουλήσουν τι θα συμβεί;
Τι θα συμβεί εάν η ΕΚΤ που έχει αγοράσει ομόλογα χωρών και εταιριών 3 τρισεκ. ευρώ πουλήσει το 20% ή 600 δισεκ;
Θα καταρρεύσουν ή όχι ομόλογα και μετοχές;
Θα καταρρεύσουν όπως απέδειξε η FED τον Δεκέμβριο του 2018 που επιχείρησε να πουλήσει αμερικανικά ομόλογα που κατείχε.

Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας;

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όχι το νέο Πρόγραμμα Πανδημίας.
Ωστόσο εάν Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης θεωρείται μερικώς αντισυνταγματικό και μερικώς παράνομο τι θα συμβεί με το Πρόγραμμα Πανδημίας που θα θεωρηθεί ολικώς παράνομο;
Να σημειωθεί ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ζήτησε μεταξύ άλλων και χρονοδιάγραμμα από την Γερμανική Κεντρική Τράπεζα να πουλήσει τα ομόλογα που κατέχει
Τι θα συμβεί όμως εάν μπει το Πρόγραμμα Πανδημίας των 750 δισεκ. στο νομικό μικροσκόπιο του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου;
Μπορεί ένα εθνικό δικαστήριο να υπερφαλαγγίσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία;
Η ΕΚΤ υπάγεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά πουθενά δεν υπάρχει ότι η ΕΚΤ μπορεί να κάνει ότι θέλει όποτε θέλει κατά το δοκούν.
Η Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος στήριξε το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.
Εάν το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο βάλει στο μικροσκόπιο το Πρόγραμμα Πανδημίας η Ελλάδα, η Ιταλία θα έχουν πρόβλημα.
Τι είναι το Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ;
Είναι το νέο παράλληλο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης μέσω του οποίου η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει κρατικά ομόλογα έως 750 δισεκ. ευρώ, χωρίς όρια του 33% και χωρίς τα όρια του κλειδιού κάθε χώρας και χωρίς να την δεσμεύει η ρήτρα ότι όλα τα ομόλογα είναι αποδεκτά σε πράξεις νομισματικής πολιτικής αρκεί να φέρουν επενδυτική βαθμίδα.
Τι σημαίνουν όλα αυτά απλά;
Η ΕΚΤ από το καταστατικό της έχει ορίσει ότι δεν μπορεί να αγοράσει στην δευτερογενή αγορά – ποτέ στην πρωτογενή – πάνω από το 33% του χρέους κάθε χώρας
Η ΕΚΤ έχει ορίσει τα λεγόμενα κλειδιά ή ποσόστωση κάθε χώρας στην ΕΚΤ.
Επίσης η ΕΚΤ ποτέ δεν είχε παραβιάσει την ρήτρα ότι ομόλογα που θεωρούνται σκουπίδια junk bond δηλαδή δεν φέρουν επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ΒΒΒ- έως ΑΑΑ συνολικά 8 βαθμίδες, δεν μπορούν να αγοραστούν σε πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Η ΕΚΤ όμως με το Πρόγραμμα Πανδημίας παραβίασε αυτά τα όρια δύο φορές.
1)Την πρώτη φορά με την Ελλάδα καθώς τα ελληνικά ομόλογα είναι hunk bond σκουπίδια και δεν μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ωστόσο εντάχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα Πανδημίας κατά παράβαση των κανόνων της ΕΚΤ.
2)Η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράζει και ομόλογα ΒΒ δηλαδή junk bond αρκεί έως τις 5 Απριλίου να είχαν βαθμολογία κατ΄ ελάχιστη ΒΒΒ- δηλαδή επενδυτική βαθμίδα.
Η απόφαση αυτή ήταν φωτογραφική για να στηρίξει την Ιταλία από τον πιθανό κίνδυνο υποβάθμισης των ιταλικών ομολόγων από investment grade – επενδυτική βαθμίδα – σε ομόλογα σκουπίδια.
To Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ είναι προφανές ότι θα καταπέσει στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας

Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα

Η ΕΚΤ σχεδίαζε να επεκτείνει το Πρόγραμμα Πανδημίας των 750 δισεκ. και ποσοτικά στα 1,25 τρισεκ. και χρονικά έως τα μέσα του 2021 από τέλη του 2020 που ολοκληρώνεται.
Επίσης η ΕΚΤ σχεδίαζε να προβαίνει και σε αγορές ομολόγων στις λήξεις τους.
Η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου όχι μόνο βάζει veto σε αυτά τα σχέδια αλλά απειλεί και την Ελλάδα αλλά και την Ιταλία, ειδικά την Ελλάδα που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Πανδημίας παραβιάζοντας τους βασικούς κανόνες της ΕΚΤ.
Τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζονται junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια, δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα και δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο Πρόγραμμα Πανδημίας των 750 δισεκ. της ΕΚΤ.
Είναι πολύ πιθανό να τεθεί στο μικροσκόπιο του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου και το Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ οπότε είναι βέβαιο ότι θα καταπέσει.

Η ΕΚΤ έχει μοχλεύσει 50 φορές τα κεφάλαια της

Η ποσοτική χαλάρωση αποτελεί μια ακραία στρεβλωτική, παθογενή, τοξική και προβληματική νομισματική πολιτική που με μιμητισμό έχουν υιοθετήσει όλες οι κεντρικές τράπεζες στον πλανήτη.
Η ΕΚΤ στην προσπάθεια της να συνδράμει στην αντιμετώπιση του κορωνοιού έχει υποκαταστήσει τις κυβερνήσεις, εφαρμόζει προγράμματα Πανδημίας 750 δισεκ. που παραβιάζουν τους όρους ποσοτικής χαλάρωσης και συνολικά έχει παραβιάσει τις βασικές αρχές του καταστατικού της.
Το βασικό θέμα όλα αυτά η ΕΚΤ τα κάνει επειδή θέλει να στηρίξει τις οικονομίες της ευρωζώνης από την πρωτοφανή ύφεση ή επειδή θέλει να διασώσει τα 3 τρισεκ. κρατικά και εταιρικά ομόλογα που έχει αγοράσει από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;
Η ΕΚΤ πριν λίγα χρόνια είχε ισολογισμό 2 τρισεκ. ευρώ και σήμερα έχει 5,28 τρισεκ. ευρώ με τα περιουσιακά στοιχεία που έχει αγοράσει να αντιστοιχούν σε 3 τρισεκ. ευρώ.
Με 108,8 δισεκ. κεφάλαια η μόχλευση επί του ενεργητικού αγγίζει τις 50 φορές όταν π.χ. για τις εμπορικές τράπεζες η αντίστοιχη μόχλευση είναι 8-10 φορές.
Όμως ακόμη και εάν αξιολογηθούν τα κεφάλαια ως προς τα περιουσιακά στοιχεία που έχει αγοράσει δηλαδή τα 3 τρισεκ. η μόχλευση είναι 28 φορές.
Η ΕΚΤ διατηρεί χρυσό αξίας 509 δισεκ. λέμε διατηρεί και όχι κατέχει γιατί ο χρυσός ανήκει στα έθνη κράτη.
Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ με 2,3 δισεκ. κέρδη εμφανίζει την χαμηλότερη απόδοση κεφαλαίου μόλις 2%.
Θα πουν πολλοί η ΕΚΤ είναι Κεντρική τράπεζα δεν είναι ο στόχος της το κέρδος αλλά η σταθερότητα του συστήματος, των οικονομιών και των τραπεζών.
Όλα αυτά ισχύουν στην θεωρία, όχι στην πράξη καθώς η συμπεριφορά της ΕΚΤ με όρους μόχλευσης, με όρους παρέμβασης στην ελεύθερη αγορά δείχνει ότι χειραγωγεί το σύστημα, διαμορφώνει τιμές σε ομόλογα και μετοχές και γενικώς επιδεικνύει συμπεριφορά που ξεφεύγει από τα πλαίσια της κλασσικής νομισματικής πολιτικής.
Η ΕΚΤ είναι μια κεντρική τράπεζα που έχει φορτωθεί 3 τρισεκ. ομόλογα πολλά εξ αυτών προσεχώς μπορεί να είναι και junk bond.
Η απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται και ομόλογα σκουπίδια με βαθμολογία ΒΒ αρκεί στις 7 Απριλίου 2020 οι χώρες να είχαν ελάχιστη βαθμολογία ΒΒΒ- δηλαδή επενδυτική βαθμίδα αποτελεί μια ακόμη πράξη πανικού.
Η ΕΚΤ ουσιαστικά έσπευσε να προλάβει τις επικείμενες υποβαθμίσεις κρατών και ειδικά της Ιταλίας και αποφάσισε να παραβιάσει το καταστατικό της, την σοβαρότητα της.
Η ΕΚΤ γιατί τώρα δέχθηκε να αγοράζει και ομόλογα σκουπίδια επειδή φοβάται για την Ιταλία και τόσα χρόνια εξαντλούσαν την αυστηρότητα τους στην Ελλάδα;
Γιατί ίσχυαν οι κανόνες για την Ελλάδα και δεν ισχύουν οι κανόνες για την Ιταλία ή διαμορφώνονται οι κανόνες κατά το δοκούν;
Πρόκειται για μια ακόμη προβληματική, παθογενή και άρρωστη απόφαση της ΕΚΤ που το μόνο που κάνει είναι να επιδεινώνει το πρόβλημα, να συσσωρεύει τοξικό χρέος στον ισολογισμό της και να αυξάνει το ρίσκο.
Προσέξτε και την υποκρισία.
Η Ελλάδα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Πανδημίας που έχει βαθμολογία ΒΒ αλλά δεν είναι ενταγμένη στο κλασσικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Πραγματικά όλα αυτά αποτελούν θλίψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης