Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με το «βλέμμα» στην ανάκαμψη της οικονομίας - Στο +1,05% ο Nikkei, ο Kospi -0,54%

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με το «βλέμμα» στην ανάκαμψη της οικονομίας - Στο +1,05% ο Nikkei, ο Kospi -0,54%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,54% στις 24.603,25 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (11/5) οι αγορές της Ασίας, μετά την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street την περασμένη εβδομάδα, καθώς η προσοχή των αναλυτών εστιάζεται πλέον στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,05% στις 20.390,66 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +1,30% και τις 5.461,20 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,54% στις 24.603,25 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,03% στις 11.013,26 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα έκλεισε στο -0,02% και τις 2.894,8 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -0,31% και τις 10.967,92 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη Kospi στη Νότια Κορέα, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -0,54% στις 1.935,40 μονάδες, μετά τα κέρδη +0,89% που είχε σημειώσει στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Η επανεκκίνηση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής δραστηριότητας στην Κίνα και σε ορισμένες ακόμα χώρες ενισχύει την αισιοδοξία των επενδυτών για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, με τους αναλυτές ωστόσο να προειδοποιούν ότι ο δρόμο ακόμα είναι μεγάλο, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ και η Βραζιλία συνεχίζεται.
«Το επιχείρημα ότι οι μελλοντικές προσδοκίες της αγοράς για ανάκαμψη θα πρέπει να υπερισχύσουν της οικονομικής ζοφερότητας ίσως να μην είναι αβάσιμο», αναφέρει ο αναλυτής της Mizuho Bank, Riki Ogawa, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αναπόφευκτα υποτιμά τις εγγενείς αδυναμίες και τους κινδύνους».
Στις ΗΠΑ, οι αγορές έκλεισαν με θετικό πρόσημα την περασμένη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι τον Απρίλιο χάθηκαν 20,5 εκατ. θέσεις εργασίας στη χώρα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, ενώ η ανεργία αυξήθηκε στο 1,47%.
Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των τριών δεικτών, καθώς έκλεισε στο +1,91%, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν στο +1,69% και +1,58% αντίστοιχα.
Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας στο επίκεντρο θα βρεθούν τόσο τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη, όσο και τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
Παράλληλα, η προσοχή των επενδυτών θα παραμείνει εστιασμένη και γύρω από τις επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών, οι οποίες αναμένεται να στηρίξουν περαιτέρω τις προσπάθειες ανάκαμψης των οικονομιών.
Αναφορικά με την ομιλία που θα πραγματοποιήσει εντός της εβδομάδας ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, η AxiTrader αναφέρει ότι «δε θα ανακοινώσει περιορισμό των μέτρων τόνωσης», διευκρινίζοντας μάλιστα ότι «εάν ανακοινωθεί κάτι, αυτό θα μπορούσε να αφορά την ενίσχυση των σχετικών μέτρων».
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, η Ένωσης Κατασκευαστών Οχημάτων της Κίνας ανακοίνωσε την πρώτη άνοδο στις πωλήσεις οχημάτων μετά από σχεδόν δύο χρόνια τον Απρίλιο του 2020, καθώς περισσότεροι πελάτες επισκέφθηκαν εκθεσιακούς χώρους μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις οχημάτων κατέγραψαν αύξηση κατά +4,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, στα 2,07 εκατ. οχήματα συνολικά, γεγονός που αποτελεί την πρώτη άνοδο μετά από τον Ιούνιο του 2018.
Μάλιστα, η ετήσια άνοδος του Απριλίου έρχεται μετά από δύο σημαντικές πτώσεις που σημειώθηκαν τον Μάρτιο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, και συγκεκριμένα κατά -43% και -79% αντίστοιχα.
Για το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2020 οι πωλήσεις οχημάτων υποχώρησαν κατά -31,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, όταν και είχε σημειωθεί πτώση της τάξεως του -11,3%.
Παράλληλα, οι πωλήσεις νέων ενεργειακών οχημάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα ηλεκτρικά, τα ηλεκτρικά υβριδικά και τα υδρογονοκίνητα οχήματα, υποχώρησαν για δέκατο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο του 2020, στα 72 χιλ. οχήματα συνολικά.
Μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών, η General Motors ανακοίνωσε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις οχημάτων σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, ενώ θετικό ήταν το πρόσημο και στις πωλήσεις της Volkswagen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης