Τραπεζικά νέα

Κατά 99% έχει κλείσει το deal Eurobank με DoValue αλλά υπάρχει λόγος καθυστέρησης – Το fair value στα 0,45-0,48 ευρώ αλλά όχι άμεσα

Κατά 99% έχει κλείσει το deal Eurobank με DoValue αλλά υπάρχει λόγος καθυστέρησης – Το fair value στα 0,45-0,48 ευρώ αλλά όχι άμεσα
Το ερώτημα είναι αφού έχει κλείσει το deal Eurobank με DoValue γιατί δεν ανακοινώνεται....
Κατά 99% έχει κλείσει το deal της Eurobank με την DoValue, το ποσοστό αυτό ήταν 95% πριν 10 ημέρες για την τιτλοποίηση του Cairo 7,5 δισεκ. προβληματικών δανείων και την αγορά του 80% της FPS της εταιρίας διαχείρισης προβληματικών δανείων της τράπεζας.
Το επόμενο ερώτημα είναι αφού έχει κλείσει το deal γιατί δεν ανακοινώνεται.
Υπάρχουν δύο λόγοι ένας τεχνικός και ένας θεσμικός.
1)Ο τεχνικός λόγος είναι ότι έχει καθυστερήσει η αξιολόγηση από την Moody’s της τιτλοποίησης Cairo των 7,5 δισεκ. θα πρέπει να βαθμολογηθεί.
Να σημειωθεί ότι στις 8 Μαίου η Moody’s δεν αξιολόγησε την Ελλάδα κάτι που ωστόσο μπορεί να πράξει εκτάκτως την τρέχουσα εβδομάδα.
2)Υπάρχει και ένας θεσμικός λόγος που σχετίζεται με θέματα που άπτονται ευρύτερης στρατηγικής του υπουργείου Οικονομικών… που θα αναλυθούν προσεχώς.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα και σε βάθος εύλογου χρονικού διαστήματος η μετοχή της Eurobank θα μπορούσε να δει τα 0,45 με 0,48 ευρώ, προφανώς τιμές στο 1 ευρώ δεν υπάρχουν ούτε στην φαντασία.
Τα 0,45 με 0,48 ευρώ όταν θα ανακοινωθεί το deal σε βάθος 2-3 εβδομάδων θα μπορούσαν να επιτευχθούν.
Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Eurobank θα δεχθεί πίεση βραχυπρόθεσμα λόγω της εροής κεφαλαίων από έξοδο της μετοχής σε δείκτη της MSCI
Βέβαια θα πρέπει να αξιολογηθεί και το γεγονός ότι κατά την Goldman Sachs θα μπορούσε να υποχωρήσει ο δείκτης S&P 500 κατά 18% στις 2400 μονάδες Ιούλιο και Αύγουστο 2020, εξέλιξη που μετά βεβαιότητας θα επηρεάσει δυσμενώς το ελληνικό χρηματιστήριο.
Με βάση το σενάριο Goldman εάν επιβεβαιωθεί μεταφράζεται για το ελληνικό χρηματιστήριο 500 μονάδες με 480 μονάδες.

 Τι είχε αναφέρει πρόσφατα το bankingnews

Μια ενδιαφέρουσα μετοχική εξέλιξη σημειώθηκε στην DoValue την εταιρία που διαχειρίζεται στην Ιταλία τα προβληματικά δάνεια και η οποία βρίσκεται στην τελική φάση να ολοκληρώσει το deal με την Eurobank για τα προβληματικά δάνεια.
Η Bain Capital το αμερικανικό fund που επίσης δραστηριοποιείται στην Ελλάδα αγοράζοντας προβληματικά χαρτοφυλάκια αγόρασε το 10% των μετοχών της DoValue στην οποία συμμετέχει ο Ιαπωνικός επιχειρηματικός όμιλος νέων τεχνολογιών Softbank που έχει εξαγοράσει την Fortress.
Οι ιάπωνες της Softbank αγόρασαν το αμερικανικό fund Fortress το 2017
Πως όμως συνδέονται όλα αυτά με την Eurobank ή κατά το ορθότερο με την θυγατρική της Eurobank την FPS την εταιρία διαχείρισης των προβληματικών δανείων στην οποία ηγείται ο Θεόδωρος Καλαντώνης;
Η σχέση Fortress – DoValue είναι γνωστή, καθώς η Fortress μέσω της μητρικής Softbank κατέχει το 25% της DoValue.
Όμως το γεγονός ότι και η Bain Capital απέκτησε μετοχές στην DoValue αυτό σημαίνει ότι η FPS της Eurobank θα συγκεντρώσει έμμεσα ή άμεσα όλα τα χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων και της Bain Capital.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα;

Το deal της Eurobank με την DoValue κλείνει ή κατά το ορθότερο έκλεισε, έχουν απομείνει ελάχιστες λεπτομέρειες, θα ανακοινωθεί προσεχώς.
Το deal αφορά, την αγορά από την DoValue της τιτλοποίησης του Cairo 7,5 δισεκ. προβληματικών δανείων, την εξαγορά του 80% της FPS και την διαχείριση του συνόλου των προβληματικών δανείων της Eurobank.
Το deal ήταν ύψους 240 εκατ + 40 εκατ που θα δίδονταν σε μέλλοντα χρόνο.
Τα 40 εκατ δεν θα δοθούν και τα 240 εκατ θα κατατμηθούν σε τρεις δόσεις.
Άλλαξαν και ορισμένες παραδοχές της συμφωνίας αλλά όχι δραματικά παρά την κρίση του κορωνοιού.
Ταυτόχρονα στην FPS την εταιρία διαχείρισης NPEs της Eurobank που αποκτάει σε ποσοστό 80% η DoValue θα καταλήξουν το πρόγραμμα Neptune 1,6 δισεκ. της Alpha bank που παίρνει η Fortress και το πρόγραμμα Icon της Εθνικής τράπεζας ύψους 2 δισεκ. που παίρνει η Bain Capital αλλά την διαχείριση θα αναλάβει η FPS.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η FPS θα διαθέτει προσεχώς σχεδόν 34-36 δισεκ. προβληματικά δάνεια θα είναι η μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ελλάδα μακράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης