Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός - Νότια Κορέα: Αύξηση των κρουσμάτων, μετά την εμφάνιση νέας εστίας στη Σεούλ

Κορωνοϊός - Νότια Κορέα: Αύξηση των κρουσμάτων, μετά την εμφάνιση νέας εστίας στη Σεούλ
Oι αρχές της κορεατικής πρωτεύουσας ζήτησαν να κλείσουν όλα τα νυχτερινά κέντρα της Σεούλ
Ακόμη 34 νέα κρούσματα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού κατέγραψε η Νότια Κορέα, που είναι και ο  μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός εδώ και ένα μήνα, καθώς μια νέα εστία εμφανίστηκε σε νυχτερινά κέντρα της Σεούλ στα οποία είχε πάει ένας ασθενής.
Η αναζωπύρωση σε μια μικρή, αλλά επεκτεινόμενη εστία της covid-19 σε πέντε κλαμπ της Σεούλ, στη συνοικία Ιταεγουόν, τα οποία επισκέφθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ένας 29χρονος άνδρας, ο οποίος αργότερα βρέθηκε θετικός στον ιό.
Από τα 34 νέα κρούσματα,  τα 26 αφορούν μετάδοση της covid-19 στην κοινότητα και 8 είναι εισαγόμενα, σύμφωνα με το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).
Μάλιστα, τουλάχιστον 15 κρούσματα που καταγράφηκαν την Παρασκευή συνδέονται με τον 29χρονο άνδρα.
Επίσης, από τα 18 νέα κρούσματα του Σαββάτου 9/5, τα 17 σχετίζονταν με την εστία αυτή, ενώ σήμερα (10/5)  οι 14 από τις 26 νέες μολύνσεις σε επίπεδο κοινότητας αφορούν τη Σεούλ, σύμφωνα με το KCDC.
Πρόκειται για τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό από τις 9 Απριλίου.
Πάντως, μετά τις εξελίξεις αυτές, οι αρχές της κορεατικής πρωτεύουσας ζήτησαν να κλείσουν όλα τα νυχτερινά κέντρα της πόλης,  καθώς φοβούνται ότι η νέα εστία της μόλυνσης θα αναζωπυρώσει την επιδημία του κορωνοϊού, αλλά και από τα άτομα που τα έχουν επισκεφθεί τις τελευταίες ημέρες να ενημερώσουν τις αρχές και να μπουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των υγειονομικών αρχών, 7.200 άτομα επισκέφθηκαν τα κλαμπ στη Σεούλ.
Σημειώνεται ότι η Νότια Κορέα κατέγραφε μηδενικό ή μονοψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων στην κοινότητα τις τελευταίες ημέρες, με τον συνολικό απολογισμό να κυμαίνεται γύρω στα 10 νέα κρούσματα ή και λιγότερα τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Νότια Κορέα κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία χάρη σε ένα τεράστιο πρόγραμμα «ιχνηλάτησης, τεστ και θεραπείας», ενώ η επανεμφάνιση κρουσμάτων ήρθε την ώρα που χαλάρωνε κάποιους περιορισμούς κοινωνικής απόστασης και κινείτο προς το πλήρες άνοιγμα των σχολείων και των επιχειρήσεων.
Ήδη, δημόσιοι χώροι, όπως μουσεία και γκαλερί έχουν επαναλειτουργήσει, έχει ξεκινήσει η νέα σαιζόν κάποιων επαγγελματικών αθλημάτων και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται το άνοιγμα των σχολείων.
 
Moon Jae-in: Να προετοιμαστούμε και για  δεύτερο κύμα

Για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας προειδοποίησε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Moon Jae-in, εξηγώντας ότι η νέα εστία υπενθυμίζει τον κίνδυνο να εξαπλωθεί εκ νέου στη χώρα ο κορωνοϊός.
«Δεν έχει τελειώσει μέχρι να τελειώσει (…) δεν πρέπει να εφησυχάσουμε ποτέ σε ό,τι αφορά την πρόληψη της επιδημίας», ανέφερε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα και πρόσθεσε «θα περάσει πολύς καιρός προτού εξαλειφθεί εντελώς η επιδημία covid-19. Πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα δεύτερο κύμα».
Όπως είπε «βρισκόμαστε σε έναν παρατεταμένο πόλεμο. Ζητώ από όλους να συμμορφωθούν με τους κανόνες ασφαλείας μέχρι να τελειώσει η κατάσταση, ακόμη και αφού επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους».
Πάντως, στο πλαίσιο της μάχης της Νότιας Κορέας ενάντια στην covid-19 το KCDC θα έχει διευρυμένες εξουσίες, ανέφερε ο Moon Jae-in, ενώ οι τοπικές κυβερνήσεις θα συστήσουν δικό τους σύστημα αντιμετώπισης της επιδημίας με τη συμμετοχή περισσότερων ειδικών.
«Θα προχωρήσουμε επίσης στη δημιουργία νοσοκομείων που θα ειδικεύονται στις μολυσματικές ασθένειες και ενός εθνικού κέντρου έρευνας για τις μολυσματικές ασθένειες», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε πως «αυτές οι ενέργειες επείγουν, αν θέλουμε να προετοιμαστούμε για το δεύτερο κύμα της επιδημίας, το οποίο οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα έρθει το φθινόπωρο ή τον χειμώνα».
Σημειώνεται ότι στη Νότια Κορέα έχουν καταγραφεί συνολικά 10.874 κρούσματα και 256 θάνατοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης