Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Καταρρέει η πραγματική οικονομία, τα εμπορικά κέντρα θυμίζουν πόλεις – φαντάσματα

ΗΠΑ: Καταρρέει η πραγματική οικονομία, τα εμπορικά κέντρα θυμίζουν πόλεις – φαντάσματα
Άδεια τα εμπορικά κέντρα στις ΗΠΑ, όπου καταγράφονται ιστορικά ποσοστά ανεργίας μετά την υγειονομική κρίση
Τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ είναι πραγματικά ιστορικά, καθώς δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί είναι εκτός εργασίας και η πραγματική οικονομία έχει καταρρεύσει στα επίπεδα της κατάθλιψης. Οι εικόνες των άδειων εμπορικών κέντρων σε όλη την αμερικανική επικράτεια είναι ενδεικτικές του μεγέθους του προβλήματος, που καλείται να αντιμετωπίσει η οικονομία των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump προσπαθεί να ανοίξει εκ νέου τη σοβαρά τραυματισμένη αμερικανική οικονομία και να επιτύχει μια ανάκαμψη σχήματος V ενόψει και των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου 2020.
Ωστόσο, αυτή η επιδίωξη δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες αφού τα αδυσώπητα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι η οικονομική συντριβή δεν έχει καν ολοκληρωθεί.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bfmCE4D-1.jpg?itok=KZO43vB0

Αυτό το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο για εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, καθώς η υψηλή ανεργία, η συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα και η οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών υποδηλώνει ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει αναθέρμανση της οικονομίας.


Η Morgan Stanley τοποθετεί χρονικά μία ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 ή ακόμα και το 2022.



Η Guggenheim εκτιμά ότι, η διαδικασία ανάκαμψης θα μπορούσε να διαρκέσει έως και τέσσερα χρόνια ενώ χαρακτηρίζει ως «μη ρεαλιστικό σενάριο» μία ανάκαμψη σχήματος V το τρίτο τρίμηνο του 2020
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές η σημερινή οικονομική κρίση είναι πολύ διαφορετική από προηγούμενες.



Υπάρχει ένα εντελώς νέο στοιχείο σε αυτό όπου η συνολική ζήτηση δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί αμέσως μέσω παρέμβασης μέσω κυβερνητικών ή κεντρικών τραπεζών.
Κυρίως επειδή οι άνθρωποι περιορίζονται στα σπίτια τους.



Ένα παρόμοιο παράδειγμα παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Χονγκ Κονγκ στα τέλη του 2019, όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να τονώσει την οικονομία της, αλλά απέτυχε να το κάνει, καθώς οι άνθρωποι επέλεξαν να μην επισκεφθούν καταστήματα κατά τη διάρκεια της κοινωνικής αναταραχής.



Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι οι παραδοσιακές πολιτικές τόνωσης σε μια πανδημία πιθανότατα θα είναι αναποτελεσματικές ως προς την ώθηση των καταναλωτών στα καταστήματα για διάφορους λόγους.
Πολλοί εξ αυτών πια δεν  έχουν χρήματα και είναι άνεργοι.
Εξάλλου μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο είναι ο οικονομικός αντίκτυπος του κορωνοιού στις ΗΠΑ με την κυβέρνηση Trump να χαρακτηρίζει την κρίση «καταστροφική για την  οικονομία».
Σε διάστημα 4 εβδομάδων εν μέσω της πανδημίας, η αμερικανική οικονομία έχασε 20,5 εκατ. θέσεις εργασίας, ενώ στις προηγούμενες 7 εβδομάδες οι απώλειες ήταν 32,5 εκατ. θέσεις.
Με χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες η Καλιφόρνια γίνεται η πρώτη Πολιτεία που δίνει και επίσημα το πράσινο φως για την επανεκκίνηση των εργοστασίων μετά από κλείσιμο επτά εβδομάδων.

 


 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης