Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σενάρια ανασχηματισμού: Αμφισβητείται ακόμη και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι ημερομηνίες ορόσημα

Σενάρια ανασχηματισμού: Αμφισβητείται ακόμη και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι ημερομηνίες ορόσημα
Ποιος είναι ο πιθανότερος χρόνος για να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα
Δύο μήνες πριν από τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου της εκλογικής νίκης της 7ης Ιουλίου 2019 και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο απόγειο της πολιτικής ισχύος του.
Τα πολιτικά δεδομένα συνηγορούν υπέρ ενός ανασχηματισμού, καθώς ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ήταν υποχρεωμένος να τηρήσει κομματικές ισορροπίες αλλά η συγκυρία δεν βοηθά, καθώς η κυβέρνηση εισέρχεται στην καρδιά της κρίσης.
Πρόσωπα στο στενό του επιτελείο θεωρούν πολύ  πιθανό έναν ανασχηματισμό το προσεχές διάστημα, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο όσο υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας. 
Παρόλα αυτά έχουν συζητηθεί δύο πιθανά ορόσημα για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, αναφέρει σε δημοσίευμά του το «ΒΗΜΑ της Κυριακής». Το ένα είναι προς τα μέσα Ιουλίου ώστε οι νέοι υπουργοί  να αξιοποιήσουν τον Αύγουστο προκειμένου να εξοικειωθούν με τα χαρτοφυλάκιά τους.
Το ενδεχόμενο αυτό κρύβει τον κίνδυνο ο ανασχηματισμός να αποτελέσει μία χαμένη ευκαιρία για πολιτική επανεκκίνηση, καθώς οι αλλαγές στα υπουργεία ίσως μεταδώσουν το λάθος μήνυμα ότι ο πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται την κυβέρνησή του.
Το δεύτερο ορόσημο είναι πριν από τη ΔΕΘ, ώστε ο πρωθυπουργός να σηματοδοτήσει την έναρξη μίας νέα περιόδου με μία ανανεωμένη κυβέρνηση στο πλευρό του.
Το βασικό κριτήριο του πρωθυπουργού είναι ποια πρόσωπα μπορούν να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις που έχει σχεδιάσει.  
Εάν επικρατήσει η μεταρρυθμιστική αφοσίωση στις επιλογές του, τότε ο Γιάννης Βρούτσης ο οποίος δυσκολεύεται το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ή ακόμα και ο Χρήστος Σταϊκούρας στον οποίο καταλογίζεται συντηρητική αντιμετώπιση των προκλήσεων στην οικονομία δεν θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι. 
Σε αντίθεση με την ηγεσία του υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Γιώργο Γεωργαντά, που προωθεί συστηματικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.
Θετικά έχει αποτιμηθεί το έργο υπουργών όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης, ο Κώστας Καραμανλής, η Λίνα Μενδώνη, ο Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Νότης Μηταράκης.
Επίσης θετική εκτίμηση υπάρχει για τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου και τον Κώστα Φραγκογιάννη (Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας).
Θετικά σύμφωνα με το δημοσίευμα έχει ξεχωρίσει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Παρά την έντονη φημολογία για την ενδεχόμενη μετακίνηση του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εμφανίζεται προς το παρόν αμετακίνητος στη θέση του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης