Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ημέρα της Ευρώπης: Δηλώσεις αλληλεγγύης και ενότητας από τους 27 της ΕΕ απέναντι στην κρίση του Covid -19

Ημέρα της Ευρώπης: Δηλώσεις αλληλεγγύης και ενότητας από τους 27 της ΕΕ απέναντι στην κρίση του Covid -19
Οι 27 τονίζουν την ανάγκη αλληλεγγύης προκειμένου η Ευρώπη να εξέλθει «πιο ισχυρή» από την κρίση του κορωνοϊού
Άνεμος αλληλεγγύης και ενότητας αποπνέει από τις δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών όπως ο Γάλλος Em Macron και η γερμανίδα καγκελάριος A. Merkel με αφορμή την "Ημέρα της Ευρώπης".
Σε βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στο Twitter οι 27 αρχηγοί κρατών της ΕΕ τονίζουν την ανάγκη αλληλεγγύης προκειμένου η Ευρώπη να εξέλθει «πιο ισχυρή» από την κρίση του κορωνοϊού.
 «Ο σκοπός μας είναι η Ευρώπη να βγει πιο ισχυρή από την πανδημία και την κρίση της Covid-19», λέει η Γερμανίδα καγκελάριος  η χώρα της οποίας θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. τον Ιούλιο.
«Το να τολμάμε να επανεφευρίσκουμε, να ενωνόμαστε, να σκεπτόμαστε και να ενεργούμε για το μέλλον. Είναι αυτό το ευρωπαϊκό πνεύμα το οποίο σήμερα έχουμε ακόμη ανάγκη», υπογραμμίζει από ο Em Macron.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli καλεί «τις κυβερνήσεις και τους θεσμούς» να «είναι θαρραλέοι και φιλόδοξοι». «Είναι ο μοναδικός τρόπος να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών μας», λέει.
Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε προχθές Πέμπτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen παραδέχθηκε πως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη «δοκιμάστηκε στην αρχή της κρίσης». «Και στη συνέχεια αρχίσαμε να μοιραζόμαστε και να αλληλοβοηθούμαστε: μια ντε φάκτο αλληλεγγύη. Αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να συνεχιστεί», είπε.
Η απόκριση της Ε.Ε. στην υγειονομική και οικονομική κρίση που προκάλεσαν ο νέος κορωνοϊός και τα μέτρα περιορισμού που ελήφθησαν προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία, εξακολουθεί να οργανώνεται. Η der Leyen ανέλαβε να παρουσιάσει πριν από τα τέλη Μαΐου ένα σχέδιο επανεκκκίνησης.
Η Ημέρα της Ευρώπης, που εορτάζεται στις 9 Μαΐου, συνοδεύεται συνήθως από το άνοιγμα των ευρωπαϊκών θεσμών στο κοινό, κάτι που φέτος κατέστη αδύνατο λόγω της πανδημίας.
Το 2020 είναι επίσης η 70ή επέτειος από τη διακήρυξη του Robert Schuman, η έκκληση του οποίου στις 9 Μαΐου 1950 θεωρείται ως η ιδρυτική πράξη της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, και η 25η επέτειος από την ένταξη της Αυστρίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης