Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Στουρνάρας στη FAZ: Οι τράπεζες πρέπει να είναι προσεκτικές - Η πανδημία ενίσχυσε την πιθανότητα αντιστροφής της πορείας των NPLs

Ο Στουρνάρας στη FAZ: Οι τράπεζες πρέπει να είναι προσεκτικές - Η πανδημία ενίσχυσε την πιθανότητα αντιστροφής της πορείας των NPLs
Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου τάσσεται ο κ. Στουρνάρας
Οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες σχετίζονται με το βάθος και τη διάρκεια της ύφεσης, τονίζει ο διοικητής της Τραπέζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα FAZ. 
Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες σχετίζονται με το βάθος και τη διάρκεια της ύφεσης.
«Ως εκ τούτου, οι τράπεζες θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικές για να προστατεύσουν τους ισολογισμούς τους, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλη τη σημαντική ευελιξία και ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ για να παράσχουν χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις», σημειώνει ο κ. Στουρνάρας.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με την πανδημία κάνει λόγο για μία ατυχή εξέλιξη, τη στιγμή μάλιστα που τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είχαν αρχίσει να επιτυγχάνουν αξιοσημείωτη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Το ξέσπασμα της πανδημίας αύξησε τον κίνδυνο αντιστροφής της πορείας των NPLs, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τα  μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Στουρνάρας αναφέρεται σε μία μετρημένη και προσεκτική προσέγγιση.
«Η ελληνική κυβέρνηση ακολούθησε μια μάλλον προσεκτική και μετρημένη προσέγγιση, η οποία ελαχιστοποίησε, στο μέτρο του δυνατού, την απώλεια ανθρώπινων ζωών, ενώ ταυτόχρονα έχει διατηρήσει φορολογικά ‘’πυρομαχικά’’ για την ανάκαμψη μετά το κλείσιμο. Η έγκαιρη και αποφασιστική εφαρμογή των εισηγήσεων των ιατρικών εμπειρογνωμόνων σχετικά με το lockdown και την κοινωνική απόσταση φαίνεται ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην σχετικά (σε σύγκριση με άλλες χώρες) επιτυχή συγκράτηση της εξάπλωσης του ιού.
Ο κ. Στουρνάρας αποδίδει τα εύσημα στην ΕΚΤ, λέγοντας πως επέδειξε ευελιξία και ενήργησε με αλληλεγγύη.
Τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που ελήφθησαν από τον Μάρτιο συνέβαλαν στη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης και στηρίζουν τη ροή  πίστωσης για όλους τους τομείς. Το εποπτικό σκέλος της ΕΚΤ, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), έχει επίσης ενεργήσει γρήγορα και παρέχει στις τράπεζες την απαραίτητη προσωρινή ευελιξία όσον αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα.
Αυτά τα μέτρα νομισματικής πολιτικής και εποπτείας που λαμβάνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι ανάλογα με παρόμοια μέτρα που λαμβάνονται από άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Η Ελλάδα με επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ενισχύει τη θέση της

Για τη γενικότερη οικονομική θέση της Ελλάδας, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά, πως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος από το 2010 ως προς τη μείωση των δίδυμων ελλειμμάτων της (δημοσιονομικό και ισοζύγιο πληρωμών).
Επίσης κάνει λόγο για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού της συστήματος.
«Αυτά τα αποτελέσματα είχαν αντικατοπτριστεί σε όλους τους σχετικούς δείκτες της αγοράς, όπως τα spread των ομολόγων και η ρευστότητα των τραπεζών, τους τελευταίους μήνες πριν από την έκρηξη της υγειονομικής κρίσης», επισημαίνει.
Διαπιστώθηκε  επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τη νέα κυβέρνηση που εξελέγη το καλοκαίρι του 2019.
Η κυβέρνηση καταπολέμησε με επιτυχία την πανδημία και προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των συνόρων της Ελλάδας και των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την προσφυγική κρίση. 
Αυτά τα θετικά νέα φαίνεται να έχουν βελτιώσει σημαντικά τη διεθνή θέση της Ελλάδας, ανέφερε.

Ευπρόσδεκτη εξέλιξη το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρεται στην πολύ σημαντική απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα εν μέσω πανδημίας και υπενθυμίζει πως η χώρα βρίσκεται σε ένα ενισχυμένο πλαίσιο εποπτείας μετά το πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο περιλαμβάνει αυστηρούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, χρηματοδοτικές ανάγκες, καθώς και στόχους διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει επιτύχει πολύ σημαντική οικονομική προσαρμογή, ενώ έχει επίσης ανακτήσει, εδώ και αρκετό καιρό, πρόσβαση στην αγορά, και διαθέτει ένα σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα, σημειώνει.
Οι αποφάσεις της ΕΚΤ από την αρχή της πανδημίας ήταν πολύ χρήσιμες για την πρόληψη του κατακερματισμού της Ευρωζώνης, αλλά αυτό δεν αρκεί: απαιτούνται επίσης έγκαιρες προσπάθειες από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών για την προετοιμασία και την υποστήριξη της ανάκαμψης. 
Η προσπάθεια δημιουργίας ενός Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της είναι απαραίτητη και ευπρόσδεκτη εξέλιξη, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Κοινή δράση το ευρωομόλογο

Ο κ. Στουρνάρας αφήνει αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος σε εκτεταμένο λαϊκισμό τα τελευταία χρόνια του προγράμματος  ενώ τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου.
Η αμοιβαία έκδοση χρέους είναι κοινή δράση εναντίον του κοινού εχθρού (του κορωνοϊού), και αυτό πρέπει να γίνει χρησιμοποιώντας όλη τη δύναμη των τριών ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων: την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC), τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και την Ευρωπαϊκή Επενδύσεις Τράπεζα (ΕΤΕπ).
Η συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη σύσταση Ταμείου Ανάκαμψης είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, υπό την προϋπόθεση ότι (α) τα συγκεντρωθέντα ποσά  να είναι ανάλογα με την απάντηση της ΕΚΤ • (β) να υπάρξουν γρήγορες αποφάσεις • (γ) να υπάρχει συνδυασμός επιχορηγήσεων και χαμηλού κόστους δανείων προς τα κράτη μέλη, ανάλογα με την ευπάθεια του δημόσιου χρέους τους.
Υποστηρίζει ότι οι αδύναμες χώρες του Νότου με υψηλό Δημόσιο Χρέος -όπως η Ελλάδα- οι οποίες δεν διαθέτουν τους αναγκαίους πόρους προκειμένου ν' αντιμετωπίσουν την πανδημία δεν θα πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους. Προειδοποιεί δε ότι εάν η δημοσιονομική επιβάρυνση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη διατήρηση του παραγωγικού δυναμικού των οικονομιών των κρατών-μελών κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων και μετά από την άρση των μέτρων είναι εμπροσθοβαρής χωρίς κοινή δράση και κάποια αμοιβαιοποίηση του κόστους, τότε είναι δυνατόν να προκληθεί μια νέα κρίση δημόσιου χρέους, με απρόβλεπτες συνέπειες.

     

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης