Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley, Goldman: Το ρεκόρ ανεργίας δείχνει ότι είναι αδύνατη η ανάκαμψη τύπου V στις οικονομίες – Το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο β΄ τρίμηνο -40%

Morgan Stanley, Goldman: Το ρεκόρ ανεργίας δείχνει ότι είναι αδύνατη η ανάκαμψη τύπου V στις οικονομίες – Το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο β΄ τρίμηνο -40%
Morgan Stanley και Goldman Sachs αναφέρουν ότι οι απώλειες στην αγορά εργασίας και το μέγεθος της ανεργίας δείχνουν ότι η ανάκαμψη V είναι ανέφικτη.
Δεν θα είναι δυνατή η ανάκαμψη τύπου V υποστηρίζουν η Morgan Stanley και η Goldman Sachs.
Οι δύο αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες αναφέρουν ότι οι απώλειες στην αγορά εργασίας και το μέγεθος της ανεργίας δείχνουν ότι η ανάκαμψη V είναι ανέφικτη.
Ειδικά στις ΗΠΑ το μέγεθος της ανεργίας στο 14,7% αντιστοιχεί σε ύφεση 40% στο β΄ τρίμηνο του 2020 στο ΑΕΠ.
Τα χειρότερα ποσοστά ανεργίας στην ιστορία των ΗΠΑ βρίσκονται πλέον στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες, οι επόμενες ερωτήσεις είναι
1)τι σημαίνει αυτό για την οικονομία των ΗΠΑ και
2)πόσο καιρό θα απαιτηθεί για να επανέλθουν τα οικονομικά μεγέθη στο φυσιολογικό;
Κατά την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley που  παρουσίασε τρία σενάρια, μια υπόθεση ανοδική, ένα βασικό σενάριο και ένα αρνητικό σενάριο, το συμπέρασμα είναι ότι ακόμη και εάν επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο η πλήρης ανάκαμψη θα καταγραφεί στο τέλος του 2021.
Στο βασικό σενάριο θα απαιτηθεί έως το 2022 έως την πλήρη ανάκαμψη, ενώ στο αρνητικό σενάριο, η ανεργία θα παραμείνει σε  διψήφια επίπεδα έως το 2022 και 2023.
Η Goldman συμφωνεί με τη Morgan Stanley ακόμη και στην αισιόδοξη προσέγγιση που οι ΗΠΑ έχουν δει τα χαμηλά έτους (υποθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος καραντίνας στα τέλη του 2020), η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα το 2021 και 2022.
Η κατώτατη γραμμή εδώ είναι ότι σε αντίθεση με τις προσδοκίες για γρήγορη επιστροφή στα φυσιολογικά επίπεδα, θα χρειαστούν χρόνια πριν επιστρέψει το ποσοστό ανεργίας στα τέλη του 2019.
Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, δηλαδή ποιος είναι ο οικονομικός αντίκτυπος για το κραχ στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ την απάντηση δίνει το Bloomberg:
«Η έκταση της απώλειας θέσεων εργασίας είναι σύμφωνη με τη μοντελοποίηση του Bloomberg Economics για σχεδόν 40% μείωση στο πραγματικό ΑΕΠ για το β΄ τρίμηνο του 2020.
Ενώ οι απολύσεις συγκεντρώθηκαν σε τομείς όπως τα εστιατόρια, η φιλοξενία και ο ελεύθερος χρόνος, σημειώθηκαν απώλειες σε όλες σχεδόν τις υποκατηγορίες.
Το εύρος των απωλειών στις θέσεις εργασίας είναι ένα εντυπωσιακό σήμα της τεράστιας πρόκλησης της επανεκκίνησης των οικονομιών σε ΗΠΑ και διεθνώς - όχι μόνο μερικών τομέων - και ως εκ τούτου χρησιμεύει ως μια ένδειξη ότι δεν θα είναι δυνατή η ανάκαμψη" σε σχήμα V
Εν τω μεταξύ, οι μετοχές και οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες είναι τώρα υψηλότερα από ότι πριν από ένα χρόνο, όταν το ποσοστό ανεργίας ήταν περίπου 3,5% στις ΗΠΑ… ελέω Fed, ΕΚΤ και πολιτικών επαναγοράς ιδίων μετοχών.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/MS%20jobs%20recovery.jpg?itok=vxwsqe1L
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/GS%20labor%20market%20slack.jpg?itok=eyhzo9gK
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/job%20losses.jpg?itok=VzUzjew2
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-05-08_0.png?itok=u3LXpEEF
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης