Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό το feedback των πρώτων ημερών της άρσης των lockdowns διεθνώς - Πάνω από 279 χιλ. οι νεκροί του κορωνοϊού και 4 εκατ. τα κρούσματα

Θετικό το feedback των πρώτων ημερών της άρσης των lockdowns διεθνώς - Πάνω από 279 χιλ. οι νεκροί του κορωνοϊού και 4 εκατ. τα κρούσματα
Ενθαρρυντικά τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από τα κράτη που ήραν τα lockdowns - Βαρύ τίμημα πληρώνουν ΗΠΑ, Βρετανία, ανοδικά κινείται και η Ρωσία στους αριθμούς κρουσμάτων
(upd8)Θετικά και ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που έρχονται ως feedback των πρώτων ημερών της άρσης των lockdowns, από τα κράτη που επέλεξαν να τολμήσουν την σταδιακή επιστροφή στην μετά τον κορωνοϊό καθημερινότητα, εφαρμόζοντας κανόνες κυκλοφορίας, τήρηση αποστάσεων και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους και κλειστούς χώρους και με την αισιοδοξία να συνυπάρχει με τον φόβο μιας υποτροπής της ασθένειας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Πανεπιστημίου John Hopkins, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια και οι νεκροί τους 279 χιλιάδες, ενώ αυτοί που νόσησαν και θεραπεύτηκαν ανέρχονται σε 1,376 εκατομμύρια.

Τα περισσότερα κράτη έχουν ήδη άρει, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, περιοριστικά μέτρα και lockdowns, ελπίζοντας σε μια όσο το δυνατόν ομαλή επιστροφή στην μετά κορωνοϊό πραγματικότητα, για να ξεκινήσει η επούλωση των πληγών στις κοινωνίες και τις οικονομίες τους.
Θετικά μηνύματα συνεχίζονται να έρχονται από την Αυστρία, η οποία υποστηρίζει πως είναι άριστα τα πρώτα αποτελέσματα από την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων, τη Γερμανία η οποία ανακοίνωσε πώς μέσα στον Μάιο, θα ανοίξουν καταστήματα, σχολεία, θα επανεκκινήσει η Bundeslinga, αλλά και την Ισλανδία που κατάφερε να εξαλείψει την επιδημία!
Πάντως, όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούν πως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και πως η άρση των περιορισμών πρέπει να γίνει με προσεκτικά και μετρήσιμα - ως προς την επίδραση τους στην πορεία της νόσου - βήματα προκειμένου να μην επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια που θέλουν ένα νέο κύμα κρουσμάτων και θανάτων.
Άλλωστε στη Μ. Βρετανία και στις ΗΠΑ οι νεκροί εξακολουθούν να αυξάνονται, από την μάστιγα του Covid-19, που ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε χειρότερη από τις επιθέσεις στο Περλ Χαρμπορ και στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 2001, την ώρα που ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos στο Νέο Μεξικό, ανακάλυψαν σε μελέτη τους πως το στέλεχος του κορωνοϊού που χτύπησε τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη είναι μεταλλαγμένο, πιο μολυσματικό και αρκετά πιο επιθετικό ενώ παράλληλα άλλη μεγάλη έρευνα υποστηρίζει πως ο ιός έχει υποστεί σχεδόν 200 μεταλλάξεις και ότι είναι μύθος τα περί του «ασθενούς μηδέν».
Με τον ΠΟΥ να επιδεικνύει συγκρατημένη αισιοδοξία για ένα εμβόλιο στα τέλη του 2021, πάνω από 130 θεραπείες και 90 εμβόλια είναι υπό διερεύνηση, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποιο θετικό νέο στη μάχη κατά της επιδημίας, παραδεχόμενος ότι η αγορά της Wuhan έπαιξε ρόλο στο ξέσπασμα της επιδημίας, η οποία δεν έχει κορυφωθεί και εκτός από την Αφρική, κίνδυνο διατρέχει και η Ανατολική Ευρώπη.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 4.025.140
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 279.329 ενώ θεραπεύτηκαν 1.376.002 άνθρωποι
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.309.541 και σε νεκρούς με 78.794
- Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 31.662 θανάτους, 216.525 τα κρούσματα

- Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, η Ιταλία με 30.395, 218.268 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 223.578 και 26.478 νεκρούς
- Στους 26.313 οι νεκροί στη Γαλλία, 176.782 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 171.324 και οι νεκροί σε 7.549
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 6.589 και τα κρούσματα σε 106.220
- Στη Ρωσία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.827 και τα κρούσματα σε 198.676
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 256 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.874
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.990 κρούσματα και 4.637
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 15.663 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 607
- Στους 8.581 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 52.596 τα κρούσματα
- Στα 6.939 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.251 στην Ελβετία που μετρά και 1.830 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 151 οι νεκροί
- Στους 3.739 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 137.115 τα κρούσματα
Image
ΗΠΑ: Στους 78.794 οι νεκροί, 1.309.541 κρούσματα

Στις ΗΠΑ καταγράφονται 1.309.541 κρούσματα και 78.794 θάνατοι.
Μάλιστα, μέσα σε ένα 24ωρο κατέγραψαν πάνω από 1.568 θανάτους, αυξάνοντας τον συνολικό απολογισμό στη χώρα σε 78.794 νεκρούς.
Οι ημερήσιοι απολογισμοί θανάτων στις ΗΠΑ δεν έχουν πέσει κάτω από το φράγμα των 1.000 από την 1η Απριλίου.
Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ πάνω από  212.000 άνθρωποι έχουν θεραπευθεί.
Ωστόσο, ο πρόεδρος D. Trump τάσσεται υπέρ μιας ταχείας επανέναρξης της αμερικανικής οικονομίας, που καταστρέφεται από την εφαρμογή μέτρων απαγόρευσης και κοινωνικής αποστασιοποίησης για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού.
Ο D. Trump, ο οποίος επιθυμεί να επανεκλεγεί στην προεδρία τον Νοέμβριο, αρχικά είχε υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της πανδημίας, ενώ στέλνει πια αντιφατικά μηνύματα για την εκτιμώμενη διάρκεια της αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας και των επιπτώσεών της.
Σημειώνεται ότι η πανδημία εξαφάνισε μέσα σε δύο μήνες σχεδόν όλες τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στη χώρα σε 10 χρόνια ανάπτυξης, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να έχει ανέβει σε επίπεδο συγκρίσιμο με εκείνο της κρίσης της δεκαετίας του 1930.
Πάντως, τουλάχιστον 40 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ κάνουν βήματα προς την άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στις μη απαραίτητες επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων της Αριζόνα,του Μισισίπι και της Νότιας Ντακότα, όπου την Παρασκευή 8/5 καταγράφηκε ρεκόρ νέων κρουσμάτων.
Την ίδια ώρα, ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι αν η οικονομία ανοίξει πρόωρα, χωρίς να γίνονται μαζικά διαγνωστικά τεστ, υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας και εκτιμούν ότι οι διαφορετικές πολιτικές που ακολουθούν οι πολιτείες προκαλούν σύγχυση στους πολίτες και υπονομεύουν τις προσπάθειες κοινωνικής απόστασης.
Πάντως, μολονότι η επιδημία μοιάζει να επιβραδύνεται στη Νέα Υόρκη, επίκεντρο της κρίσης - πάνω από 20.000 πιθανούς και επιβεβαιωμένους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 θρηνεί η πολιτεία - εμφανίζονται άλλες εστίες, όπως η περιοχή της αμερικανικής πρωτεύουσας, της Ουάσινγκτον.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα όπου καταγράφονται μακράν οι περισσότεροι θάνατοι και τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Image
Νέα Υόρκη: Τρία παιδιά έχασαν τη ζωή τους από το σύνδρομο Kawasaki που συνδέεται με τον covid -19

Τρία παιδιά έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Υόρκη από ένα σπάνιο φλεγμονώδες σύνδρομο που πιστεύεται ότι συνδέεται με τον νέο κορωνοϊό.
Αυτό ανακοίνωσε, το Σάββατο (9/5) ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo, εκφράζοντας την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας γι αυτούς τους θανάτους.
Ο κυβερνήτης αποκάλυψε ότι ο θάνατος ενός 5χρονου παιδιού συνδέεται με τον νέο κορωνοϊό και με ένα σύνδρομο τα συμπτώματα του οποίου είναι παρόμοια με αυτά του τοξικού σοκ και της νόσου Kawasaki. Το παιδί αυτό ήταν το πρώτο γνωστό θύμα της σπάνιας ασθένειας στη Νέα Υόρκη.
Σημειώνεται ότι ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης A. Cuomo, προ ημερών υποστήριξε ότι οι Πολιτείες στις ΗΠΑ που επανεκκινούν την οικονομία τους μολονότι αυξάνονται οι μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό διαπράττουν σφάλμα, κάνοντας έκκληση να λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις με βάση τα γεγονότα και τα δεδομένα και όχι για πολιτικούς λόγους.
Την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν ότι η Νέα Υόρκη κερδίζει τη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, τα κρούσματα αυξάνονται στις υπόλοιπες ΗΠΑ, αν και οι περισσότερες Πολιτείες έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και στην καθημερινότητα των πολιτών τους.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-05-06_0.png?itok=LuR-QCDX

Κίνα: Δεκατέσσερα νέα κρούσματα μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο

Δεκατέσσερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν το Σάββατο 9/5 στην ηπειρωτική Κίνα, όπως  ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, ο υψηλότερος αριθμός από τις 28 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Από τα νέα κρούσματα, δύο ήταν εισαγόμενα, ενώ τα υπόλοιπα 12 ήταν τοπικές μεταδόσεις, ανάμεσά τους 11 μολύνσεις στην βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν.
Ακόμη, οι νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών ασθενών που καταγράφηκαν έφτασαν τις 20, ο υψηλότερος αριθμός από την 1η Μαΐου, ενώ  δεν αναφέρθηκαν νέοι θάνατοι.
Ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία  του Πανεπιστημίου John Hopkins , ανέρχεται πλέον σε 83.990, ενώ οι θάνατοι είναι 4.637.

Βρετανία
: Πρώτη σε θανάτους στην Ευρώπη - Ξεπέρασε τις 31.662 ο συνολικός αριθμός


Ξεπέρασε τις 31.600 ο συνολικός αριθμός θανάτων από κορωνοϊό στη Βρετανία (31.662), ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 216. 525.
Σήμερα, Κυριακή 10/5,  αναμένεται η βρετανική κυβέρνηση να παρουσιάσει το σχέδιο για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
«Θα παρουσιάσω τις λεπτομέρειες του σχεδίου μας για τα επόμενα βήματα την Κυριακή» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson και συμπλήρωσε «θέλουμε να προχωρήσουμε με κάποια χαλάρωση του lockdown από τη Δευτέρα (11/5/2020)».
Πάντως, ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής στη λιτότητα.
«Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση για επιστροφή στη λιτότητα» είπε χαρακτηριστικά.
Image


Γερμανία: 667 νέα κρούσματα - 169.218 στο σύνολο

Αυξήθηκε και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Γερμανία, φτάνοντας τις 171.324.
Επιπλέον, ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται τους 7.549.

Ιταλία: Μείωση του αριθμού κρουσμάτων, νεκρών, ασθενών σε ΜΕΘ - 217.185 κρούσματα, 30.201 νεκροί

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα που έρχονται από την Ιταλία, καθώς δείχνει να έχει μπει σε ύφεση ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι ξεπέρασαν τους 30.000 οι νεκροί.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 217.185, οι νεκροί έφτασαν τους 30.201, ενώ 99.023 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 215.858 και είχαν χάσει την ζωή τους 29.958 άνθρωποι ενώ 96.276 είχαν θεραπευθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 243 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.327 νέα κρούσματα. 2.747 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
1.168 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 14.636 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 72.157 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρουσιάζει μείωση, με 74 λιγότερα κρούσματα. Μειώνεται και ο αριθμός των νεκρών.
Έχασαν την ζωή τους 31 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα.
Οι δε ιασθέντες είναι 284 λιγότεροι σε σχέση με χθες.
Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τριακοστή πέμπτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι συνολικές εισαγωγές στα νοσοκομεία. Περιορίζεται, για τρίτη ημέρα, και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.
Στο μεταξύ, το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι τα κρούσματα συνεχίζουν να περιορίζονται εμφανώς σε όλες τις περιφέρειες της χώρας (με μικρότερη τάση μείωσης στην Λομβαρδία) και ότι ο δείκτης μετάδοσης παραμένει σταθερά κάτω από την μονάδα.
«Ο ιός αυτός δεν έχει αλλάξει χαρακτηριστικά και ούτε ταυτότητα.
Κατά συνέπεια, η παραβίαση των κανόνων προστασίας που έχουν τεθεί, μπορεί να ευνοήσει νέο κύμα μεταδόσεων», είναι το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο επικεφαλής του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, Sylvio Brusaferro.

Ισπανία: 26.478 οι θάνατοι, 223.578 τα κρούσματα - Η πρώτη φάση άρσης των μέτρων στις 11/5, σύμφωνα με τον Sanchez

Ο αριθμός των νέων θανάτων από κορωνοϊό που καταγράφηκαν στην Ισπανία έπεσε σε 179 το Σάββατο 9/5, από 229 μία ημέρα πριν, όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας.
Πλέον ο συνολικός αριθμός των θανάτων είναι 26.478,  από 26.299 χθες.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνουν τα 223.578 από 222.857 την Παρασκευή 8/5.
Πάντως, οι  πόλεις της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης δεν θα περάσουν μαζί με την υπόλοιπη χώρα στην επόμενη φάση της χαλάρωσης των μέτρων που είχαν επιβληθεί στα μέσα Μαρτίου την Ισπανία προκειμένου να αναχαιτιστεί ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα του νέου κορονοϊού στην Ευρώπη.
Ο νέος κορωνοϊός θα συνεχίσει «να καραδοκεί» προειδοποίησε ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez, δύο ημέρες πριν από την έναρξη της πρώτης φάσης επανεκκίνησης της οικονομίας, για τους μισούς Ισπανούς, οι οποίοι θα μπορέσουν να ξαναβρεθούν σε πλατείες και εστιατόρια.
«Σε ζητώ να επιδεικνύετε τη μέγιστη προσοχή» επειδή «ο ιός δεν εξαφανίστηκε, βρίσκεται πάντα εκεί και καραδοκεί», είπε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός σε ομιλία του.
Οι αρχές φοβούνται ότι θα ακολουθήσει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας αν τα 47 εκατομμύρια των Ισπανών πολιτών δεν τηρήσουν τα μέτρα.
Την Δευτέρα, η μισή Ισπανία θα περάσει στην πρώτη από τις τρεις φάσεις της άρσης της καραντίνας.
Η φάση αυτή ωστόσο δεν αφορά ούτε τη Μαδρίτη, ούτε τη Βαρκελώνη, τις δύο μεγάλες πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.
Σε καραντίνα θα παραμείνουν επίσης η Γρανάδα, η Μάλαγα και η Βαλένθια.
Αντιθέτως, ο βορράς, από τη Γαλικία στα σύνορα με την Πορτογαλία έως τη Χώρα των Βάσκων στα σύνορα με τη Γαλλία και οι πόλεις της ενδοχώρας όπως η Σεβίλη και η Σαραγόσα θα περάσουν σε ένα νέο καθεστώς.
Οι κάτοικοί τους θα μπορούν να κάθονται στα μπαρ και τα εστιατόρια, αρκεί τα τραπέζια τους να απέχουν τουλάχιστον δύο μέτρα μεταξύ τους.
Επιτρέπονται επίσης οι συναθροίσεις μέχρι και δέκα ατόμων.
Οι εκκλησίες θα ξανανοίξουν αλλά θα μπορούν να δέχονται πιστούς μόνο στο ένα τρίτο της χωρητικότητάς τους.
Τα εμπορικά καταστήματα έως 400 τετραγωνικά μέτρα θα δέχονται πελάτες χωρίς ραντεβού

Γαλλία:  Πάνω από 26.300 οι νεκροί, άρση των μέτρων από 11/5, όχι για όλη τη χώρα

Ο αριθμός των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό στη Γαλλία αυξήθηκε  στους 26.313.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνοπυν πλέον τα 176.782.
Η Γαλλία θα ξεκινήσει τη χαλάρωση των μέτρων, μετά από καραντίνα δύο μηνών, την Δευτέρα.
Η Γαλλία «είναι κομμένη στα δύο», ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στον υγειονομικό τομέα, παραδέχτηκε ο Phillipe σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για να εξηγήσει το πώς θα αρθεί η καραντίνα η οποία ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου στη χώρα.

Ρωσία:  Στους 1.827 οι νεκροί  


Ακόμη 10.817 νέα κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφηκαν στην Ρωσία, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας και πλέον ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 198.676.
Επιπλέον, 104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να ανέρχεται σε 1.827.
Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα η Ρωσία ξεπέρασε σε αριθμό κρουσμάτων τη Γαλλία και τη Γερμανία και είναι πια η πέμπτη πλέον πληγείσα χώρα από την covid-19.
Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα οφείλεται στη διεξαγωγή πολλών διαγνωστικών τεστ, με 5,2 εκατομμύρια να έχουν γίνει μέχρι σήμερα, και όχι στη μεγάλη εξάπλωση της επιδημίας στη Ρωσία.
Στόχος των μαζικών τεστ είναι να εντοπιστούν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς με covid-19 ή όσοι νοσούν ελαφρά, οι οποίοι ίσως να μην καταγράφονται σε άλλες χώρες με μικρότερο απολογισμό κρουσμάτων λόγω έλλειψης ελέγχων.
Πάντως, κάποιοι Ρώσοι αμφισβητούν αυτή την εκδοχή όπως και την ακρίβεια του ποσοστού των θανάτων.
Στο μεταξύ, η Μόσχα, βασική εστία της covid-19 στη Ρωσία με 104.189 κρούσματα και 1.010 νεκρούς, παρέτεινε το lockdown ως τις 31 Μαΐου.

Σφυροκοπά την Βραζιλία ο κορωνοϊός – Πάνω  από  10.000 οι νεκροί και 150 χιλ. τα κρούσματα

Η Βραζιλία ξεπέρασε το φράγμα των 10.000 νεκρών και των 150.000 κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το υπουργείο Υγείας της χώρας που πλήττεται περισσότερο στη Λατινική Αμερική από την πανδημία.
Πλέον, οι νεκροί φτάνουν τους 10.656 θανάτους και 156.061 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης της Covid-19.
Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, μπορεί να είναι 15 ή και 20 φορές υψηλότερα στην πραγματικότητα, καθώς η Βραζιλία πραγματοποιεί πολύ λίγα τεστ.
Με τον υψηλό ρυθμό εξέλιξης της Covid-19, η χώρα των 210 εκατ. κατοίκων ενδέχεται να αποτελέσει τον Ιούνιο το νέο επίκεντρο της πανδημίας.
Σημειώνεται ότι το βράδυ του Σαββάτου 9/5 καταγράφηκαν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο 730 νέοι θάνατοι, αριθμός κοντά στο ημερήσιο ρεκόρ που σημειώθηκε την προηγούμενη ημέρα (751), ενώ  επιβεβαιώθηκαν 10.701 νέα κρούσματα σε μία ημέρα.
Στο μεταξύ, με το όριο των 10.000 νεκρών να έχει ξεπεραστεί, το Κογκρέσο «λόγω σεβασμού για το θάνατο 10.000 Βραζιλιάνων» κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.
Σημειώνεται πως από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro υποβάθμιζε διαρκώς την επιδημία, χαρακτηρίζοντας τον κορωνοϊό «γριπούλα».
Η Γερουσία της Βραζιλίας ενέκρινε την Τετάρτη 6/5 πακέτο στήριξης ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις πόλεις και τις πολιτείες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας.
Το σχέδιο νόμου αυτό διαβιβάστηκε στον πρόεδρο Bolsonaro προς υπογραφή και κύρωση.

Image

Διεθνής μελέτη για τον κορωνοϊό: Περίπου 200 μεταλλάξεις του ιού

Την τάση μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού, εξέλιξης και προσαρμογής του στους ανθρώπους ξενιστές του, αποκαλύπτει μια νέα επιστημονική έρευνα, που ανέλυσε γονιδιώματα του ιού SARS-CoV-2 από 7.666 ασθενείς με νόσο Covid-19, προερχόμενους από διάφορες χώρες.
Η μελέτη, η οποία θα φανεί χρήσιμη στους επιστήμονες που ετοιμάζουν νέα αντι-ιικά φάρμακα και εμβόλια, εντόπισε 198 επαναλαμβανόμενες γενετικές μεταλλάξεις του ιού, οι οποίες φαίνεται να έχουν συμβεί ανεξάρτητα περισσότερες από μία φορές.
Επίσης, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Infection, Genetics and Evolution» ανακοίνωσαν ότι ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας γονιδιακής ποικιλομορφίας του νέου κορωνοϊού καταγράφεται σε όλες τις χώρες που έχουν πληγεί σκληρά από την Covid-19.
Αυτό, κατά τους επιστήμονες, δείχνει ότι υπήρξε εκτεταμένη παγκόσμια μετάδοση του ιού ήδη από πολύ πρώιμο στάδιο της επιδημίας, ενώ σημαίνει επίσης ότι στις περισσότερες χώρες δεν υπήρξε ένας μοναδικός «ασθενής μηδέν», αλλά ο ιός εισέδυσε ανεξάρτητα αρκετές φορές και από διαφορετικές οδούς.
Το πρώτο πλήρες γονιδίωμα του κορωνοϊού δόθηκε στη δημοσιότητα στις 25 Ιανουαρίου και έκτοτε χιλιάδες άλλα γονιδιώματά του έχουν μελετηθεί και δημοσιευθεί με βάση δείγματα από ασθενείς σε όλο τον κόσμο.
Τα νέα φυλογενετικά ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι ο ιός εμφανίστηκε στο τέλος του 2019, προτού αρχίσει την ταχεία παγκόσμια επέλαση του.
Όλα τα γονιδιώματα των κορωνοϊών στους ανά τον κόσμο ασθενείς φαίνεται να έλκουν την καταγωγή τους από ένα κοινό πρόγονο που εμφανίστηκε μεταξύ της 6ης Οκτωβρίου και της 11ης Δεκεμβρίου 2019.
Κάπου τότε ο νέος ιός «πήδηξε» από κάποιο ζώο στον πρώτο άνθρωπο και τον μόλυνε.
Οι ερευνητές θεωρούν απίθανο ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε στους ανθρώπους για καιρό προτού ανιχνευθεί στη Wuhan της Κίνας, πέρυσι το Δεκέμβριο.
Στο κρίσιμο ερώτημα αν η διαχρονική μετάλλαξη του ιού τον κάνει σταδιακά πιο θανατηφόρο ή όχι, δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση.
«Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται με φυσικό τρόπο.
Μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να πούμε αν ο ιός γίνεται περισσότερο ή λιγότερο φονικός και μολυσματικός» ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών.
 
Μεταλλαγμένο, πιο μολυσματικό και αρκετά πιο επιθετικό είναι το στέλεχος του κορωνοϊού που χτύπησε τόσο τις ΗΠΑ και όσο και την Ευρώπη, σύμφωνα με νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας.

Ο Covid-19, που ξεκίνησε στην πόλη Wuhan της Κίνας πριν από τέσσερις μήνες, μεταλλάχθηκε και απέκτησε μία πολύ πιο επικίνδυνη εκδοχή.
Το νέο στέλεχος άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη στις αρχές Φεβρουαρίου πριν μεταναστεύσει σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, καθιστώντας την κυρίαρχη μορφή του ιού σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι τα τέλη Μαρτίου, έγραψαν ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos στο Νέο Μεξικό, σε μια έκθεση 33 σελίδων που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 30 Απριλίου.
Εάν ο κορωνοϊός δεν υποχωρήσει το καλοκαίρι όπως η εποχική γρίπη, θα σημαίνει ότι έχει μεταλλαχθεί ακόμα περισσότερο – κάτι που ενδεχομένως θα περιορίσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που αναπτύσσονται από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησαν οι ερευνητές.
Ενθαρρυντικό, βέβαια, είναι το γεγονός ότι ορισμένοι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει τις γενετικές αλληλουχίες του ιού που απομονώθηκα από τις υγειονομικές αρχές στις αρχές της επιδημίας.
«Αυτά είναι πολύ κακά νέα.
Αλλά ας μην απογοητευόμαστε από αυτό.
Η ομάδα μας στο LANL μπόρεσε να τεκμηριώσει αυτήν τη μετάλλαξη και τον αντίκτυπό της λόγω μιας παγκόσμιας προσπάθειας ανθρώπων, οι οποίοι καθιστούν διαθέσιμες νέες αλληλουχίες του ιού (SARS-CoV-2) όσο πιο γρήγορα μπορούν» δήλωσε η Bette Korber, βιολόγος του Los Alamos και επικεφαλής της ομάδας που συνέγραψε την εν λόγω μελέτη.
Image
Να επισημανθεί πως η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους καθηγητές, αλλά οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα νέα της μετάλλαξης ήταν επείγοντα, δεδομένου ότι περισσότερα από 100 εμβόλια βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης.
Στις αρχές Μαρτίου, Κινέζοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι του κορωνοϊού.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 3 Μαρτίου, οι επιστήμονες στη Σχολή Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και το Ινστιτούτο Παστερ της Σανγκάης διαπίστωσαν ότι ένας πιο επιθετικός τύπος του κορωνοϊού αντιπροσώπευε περίπου το 70% των αναλυθέντων στελεχών, ενώ το 30% των στελεχών συνδεόταν με έναν λιγότερο επιθετικό τύπο.
Το πιο επιθετικό και θανατηφόρο στέλεχος επικράτησε στα πρώτα στάδια της πανδημίας στη Wuhan, την κινεζική πόλη όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός.
Οι ερευνητές του Los Alamos, με τη βοήθεια επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ και στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στην Αγγλία, μπόρεσαν να αναλύσουν χιλιάδες αλληλουχίες του κορωνοϊού που συλλέχθηκαν.
Μέχρι χθες έχουν εντοπιστεί 14 μεταλλάξεις.
Οι μεταλλάξεις επηρεάζουν την πρωτεΐνη που επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στον ξενιστή.
Τη μεταλλαγμένη αυτή πρωτεϊνη την ονόμασαν Spike D614G οι ερευνητές.
Δεν είναι, όμως, σαφές εάν η εν λόγω μετάλλαξη εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα ή την Ευρώπη, αλλά σίγουρα συγκεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη και, στη συνέχεια, «σάρωσε» τον κόσμο.
Η συχνότητα εμφάνισης της G614 αυξανόταν με ανησυχητικό ρυθμό στη διάρκεια του Μαρτίου, όπως έγραψαν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.
Φαίνεται, πάντως, ότι κάποια στιγμή η μετάλλαξη G614 και μια άλλη μετάλλαξη, D614, συγχωνεύτηκαν για να «δώσουν» τη μετάλλαξη D614G.
Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι πιο μολυσματική, εισβάλλει με μεγαλύτερη ευκολία σε πνευμονικά κύτταρα, ενώ «ξεφεύγει» από τα αντισώματα που αναπτύσσει το ανθρώπινο σώμα ενάντια στον ιό.
Image

ΠΟΥ: Λογικά, ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν αναμένεται πριν το τέλος του 2021 - Σε κίνδυνο η Ανατολική Ευρώπη – Η πανδημία δεν έχει κορυφωθεί

Την εκτίμηση ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν το τέλος του επόμενου έτους, εξέφρασε ο Dale Fisher, πρόεδρος του διεθνούς δικτύου επισήμανσης και καταγραφής επιδημιών (The Global Outbreak Alert and Response Network) του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας.
Όπως εξήγησε ο Fisher, αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται πολύ λογικό καθώς είναι απαραίτητες οι δοκιμές της Φάσης 2 και 3 ώστε οποιοδήποτε εμβόλιο να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
Επίσης, θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή και η διανομή, όπως και η πραγματική χορήγηση του εμβολίου.
Ο Fisher επεσήμανε ότι «επί του παρόντος στοχεύουμε σε ένα εμβόλιο το 2021 καθώς είναι σε εξέλιξη πέντε μελέτες στη Φάση 1».
«Πάντα αισθανόμασταν ότι περίπου τον Απρίλιο, Μάιο, θα ήμασταν σε μελέτες Φάσης 1, οπότε αυτό σημαίνει ότι έχει εφευρεθεί ένα πιθανό εμβόλιο.
Τώρα το δοκιμάζουμε σε άτομα, βασικά για να δούμε αν είναι ασφαλές», δήλωσε ο Fisher στο CNBC.
Οι τρέχουσες δοκιμές θα επέτρεπαν την «έγκαιρη συλλογή δεδομένων» ώστε να εκτιμηθεί εάν το πιθανό εμβόλιο «λειτουργεί πραγματικά», προτού μπορέσουν να πραγματοποιηθούν μεγαλύτερες δοκιμές για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, δήλωσε ο Fisher.
Τέλος, ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ πρόωρα τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα είναι έτοιμο έως τα τέλη του 2020.
Μεγάλο κίνδυνο διατρέχει η Ανατολική Ευρώπη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού
Το δολοφονικό κύμα της πανδημίας φαίνεται πως έχει καθυστερήσει να φτάσει ειδικά στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Μάλιστα, εντοπίζονται διαφορές μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης, σε ό,τι αφορά τον Covid-19.
Ειδικά η Ρωσία είναι πέμπτη στη λίστα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με πάνω 187.000 μολύνσεις, ξεπερνώντας τη Γερμανία και τη Γαλλία.
«Η Ρωσία είναι πολύ διαφορετικό περιβάλλον.
Και μπορεί να μας διδάξει πράγματα που μάθαμε στη Λατινική Αμερική με μεγάλο κόστος.
Τα μέτρα κοινωνικής απόστασης στη χώρα θα πρέπει να τηρηθούν σε κάθε περίπτωση» είπε εκ των επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ Mike Ryan.
Να σημειωθεί πως ο δήμαρχος της Μόσχας παρέτεινε το lockdown μέχρι τις 15 Μαΐου.
Η αγορά στην Wuhan έπαιξε ρόλο στο ξέσπασμα του κορωνοϊού χρειάζεται περισσότερη έρευνα

Ο ΠΟΥ στις 8/5 ανακοίνωσε ότι μια αγορά με άγρια ζώα στην πόλη Wuhan της Κίνας έπαιξε ρόλο στο ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού πέρυσι, όμως ζήτησε τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών.
Οι κινεζικές αρχές έκλεισαν την αγορά αυτή την Ιανουάριο στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να ανασχέσουν την εξάπλωση του ιού και έχουν απαγορεύσει προσωρινά την πώληση και την κατανάλωση άγριων ζώων.
«Η αγορά έπαιξε ρόλο στο συμβάν, αυτό είναι ξεκάθαρο.
Αλλά δεν γνωρίζουμε ποιο ρόλο, αν ήταν η πηγή ή ο χώρος που ενισχύθηκε ο ιός ή απλώς μια σύμπτωση ότι κάποια κρούσματα εντοπίστηκαν μέσα και γύρω από την αγορά», δήλωσε ο δρ Πίτερ B. Ebarek, ειδικός του ΠΟΥ για την ασφάλεια τροφίμων και τις ζωονοτικών ιών που περνούν από τα ζώα στους ανθρώπους.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν ζωντανά ζώα ή μολυσμένοι πωλητές ή πελάτες έφεραν τον ιό στην αγορά, εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

Η Ιαπωνία ενέκρινε το φάρμακο Remdesivir κατά του κορωνοϊού

Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τις ΗΠΑ, η Ιαπωνία έγινε χθες η δεύτερη χώρα που δίνει έγκριση στο φάρμακο Remdesivir για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19.
Το πειραματικό φάρμακο των αμερικανικών εργαστηρίων Gilead Sciences είχε αρχικά αναπτυχθεί για την φροντίδα ασθενών με τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα, όμως δεν είχε ποτέ εγκριθεί για κάποια άλλη ασθένεια πριν από την Covid-19.
Είναι η πρώτη θεραπεία που κατέδειξε αποτελεσματικότητα κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στο πλαίσιο της κλινικής μελέτης με σημαντικό δείγμα, καθώς περιελάμβανε περισσότερους από 1.000 ασθενείς.
Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν με Covid-19 και έλαβαν θεραπεία με Remdesivir είδαν το χρόνο αποκατάστασής τους να μειώνεται κατά 4 ημέρες, από τις 15 στις 11 ημέρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αμερικανικής μελέτης.
Η Ιαπωνία σκοπεύει επίσης να εγκρίνει αυτόν τον μήνα ένα άλλο αντιικό φάρμακο, το Avigan (φαβιπιραβίρη), εναντίον της Covid-19, έγινε χθες γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου της ιαπωνικής κυβέρνησης Γοσιχίντε Σούγκα.

Αμερικανική έρευνα: Κανένα αποτέλεσμα από τη χορήγηση υδροχλωρικίνης σε ασθενείς με covid-19

Η χορήγηση υδροχλωρικίνης, του φαρμάκου κατά της ελονοσίας, δεν βελτίωσε ούτε επιδείνωσε με σημαντικό τρόπο την κατάσταση της υγείας των ασθενών που νόσησαν βαριά από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη και πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης.
«Ο κίνδυνος να χρειαστεί να διασωληνωθούν οι ασθενείς ή να πεθάνουν δεν μειώθηκε ούτε αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ αυτών στους οποίους χορηγήθηκε υδροχλωρικίνη σε σχέση με αυτούς που δεν έλαβαν κανένα φάρμακο», διευκρίνισαν οι συντάκτες της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας και διενεργήθηκε σε ασθενείς με covid-19 που διακομίστηκαν στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων New York-Presbyterian Hospital και Columbia University Irving Medical Center.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης