Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμφωνία στο Eurogroup για δάνεια μέσω ESM για την Υγεία - Προληπτική Πιστωτική Γραμμή με διάρκεια έως το 2022 και με δημοσιονομική εποπτεία

Συμφωνία στο Eurogroup για δάνεια μέσω ESM για την Υγεία - Προληπτική Πιστωτική Γραμμή με διάρκεια έως το 2022 και με δημοσιονομική εποπτεία
Οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν για φτηνά δάνεια μέσω του ESM στις χώρες που χτυπήθηκαν από κορωνοϊό
Συμφωνία για την χορήγηση των δανείων του ESM για την αντιμετώπιση της πανδημίας επιτεύχθηκε στο Eurogroup.
«Δεν θα υπάρχουν όροι», διαμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup M. Centeno, πέραν από τη διάθεση των κεφαλαίων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί ο κορωνοϊός.
Η χρήση των δανείων είναι προαιρετική.
Η γραμμή πίστωσης θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη του 2022, εκτός αν οι συνθήκες απαιτήσουν την παράταση της ημερομηνίας.
Η ωρίμανση των δανείων θα είναι 10ετής.
Κάθε πιστωτική γραμμή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη υποδομών υγείας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.
Συνολικά κάθε χώρα θα μπορεί να πάρει δάνεια που θα αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ της.
Το πρόγραμμα (MES) θα ξεκινήσει στα μέσα Μαΐου.
Στο Eurogroup κρίθηκε ότι όλες οι χώρες είναι επιλέξιμες για τη χρηματοδότηση μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού, σημείωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Gentiloni.
Για να αποκτήσουν πρόσβαση στα κεφάλαια οι χώρες θα πρέπει να παρουσιάσουν μια λίστα με δαπάνες που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με υγειονομικές δαπάνες που προκαλούνται από τον κορωνοϊό, συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο C. Regling επικεφαλής του ESM τόνισε ότι κάθε χώρα μπορεί να λάβει το ισόποσο του 2% του ΑΕΠ της και ότι η ενεργοποίηση της γραμμής θα γίνει αφότου ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στις χώρες που είναι απαραίτητες.
Σημείωσε δε ότι το επιτόκιο θα κινείται οριακά πάνω από το μηδέν. Βέβαια, η απόφαση του Eurogroup καθορίζει και τις προμήθειες. Πέραν από το επιτόκιο του ESM υπάρχει περιθώριο 10 μονάδων βάσης ετησίως. Η προκαταβολική προμήθεια θα είναι 25 μονάδες βάσης και η ετήσια προμήθεια 0,5 μονάδες βάσης.

Centeno: Πρέπει να προστατέψουμε την αγορά της Ευρώπης - Συμφωνία για δάνεια έως 2% του ΑΕΠ - Οι πιστωτικές γραμμές θα είναι λειτουργικές από τα μέσα Μαΐου

 Πρέπει να προστατέψουμε την ευρωπαϊκή αγορά, είπε μετά το τέλος του Eurogroup ο πρόεδρός του Mario Centeno.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να παρασχεθούν φθηνές πιστοληπτικές γραμμές.
«Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι το 2022.
Ωστόσο, με βάση την εξέλιξη των υγειονομικών δεδομένων αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.
Tα δάνεια θα έχουν δεκαετή περίοδο ωρίμανσης και θα παρασχεθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας» είπε Mario Centeno.
Tα δάνεια θα έχουν πολύ χαμηλό επιτόκιο, της τάξης του 0,1% τον χρόνο.
Κάθε πιστωτική γραμμή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη υποδομών υγείας.
Συνολικά τα δάνεια θα αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας.
Το πρόγραμμα (MES) θα ξεκινήσει στα μέσα Μαΐου.
Βέβαια, η ενεργοποίηση των πιστοληπτικών γραμμών θα γίνει αφότου ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στις χώρες που είναι απαραίτητες.
Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η μοναδική απαίτηση για την πρόσβαση στις πιστωτικές γραμμές Mes θα είναι ότι τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν υποστήριξη θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις πιστωτικές γραμμές για δαπάνες υγείας και για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού.
Αυτή η δέσμευση θα αναλυθεί βάσει ενός μεμονωμένου σχεδίου αντιμετώπισης πανδημίας, που θα καταρτιστεί σύμφωνα με ένα σχεδιαζόμενο μοντέλο.
Τα αιτήματα για τις πιστωτικές γραμμές θα μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
 
Regling (ESΜ): Κάθε χώρα θα μπορεί να λάβει το ισόποσο του 2% του ΑΕΠ

Κάθε χώρα θα μπορεί να λάβει το ισόποσο του 2% του ΑΕΠ, ως δάνειο στήριξης για τις επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.
Τα αιτήματα για χρήση των πιστωτικών γραμμών MES που έχουν σχεδιαστεί για την πανδημία Covid-1 θα μπορούν να υποβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
Ο μέσος όρος λήξης κάθε δανείου θα είναι δέκα χρόνια.
Το κόστος κάθε δανείου θα κυμαίνεται οριακά πάνω από το μηδέν, δεδομένης της υψηλής βαθμολόγησής του Mes και του χαμηλού κόστους του.
Είμαι βέβαιος ότι το Συμβούλιο θα εγκρίνει τα μέτρα την επόμενη εβδομάδα, είπε ο διευθυντής του ESM.
Πέραν από το επιτόκιο του ESM υπάρχει περιθώριο 10 μονάδων βάσης ετησίως.
Η προκαταβολική προμήθεια θα είναι 25 μονάδες βάσης και η ετήσια προμήθεια 0,5 μονάδες βάσης.
Η ενεργοποίηση των πιστοληπτικών γραμμών θα γίνει αφότου ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στις χώρες που είναι απαραίτητες.
Ο Klaus Regling χαρακτήρισε «πολύ ισορροπημένες» τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ύφεση, ενώ τόνισε ότι «χωρίς τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τα κράτη - μέλη και την Ε.Ε. σε κεντρικό επίπεδο, η οικονομική κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη».
«Τα μέτρα είναι σχεδιασμένα στη βάση της λογικής ότι τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο είναι αναπόφευκτα ανισόμετρα» είπε ο γεν. διευθυντής του ESM.

Την απόφαση του σημερινού (8/5) Eurogroup για την χορήγηση των δανείων μέσω του ESM για την αντιμετώπιση της πανδημίας χαιρέτισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, C. Lagarde με ανάρτησή της στο twitter, στην οποία κάνει λόγο για μεγάλη πρόοδο και για ένα μοναδικό εργαλείο - θα παρέχει σημαντική βοήθεια σε όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που τη χρειάζονται.

Image
«Μεγάλη πρόοδος σημειώθηκε σήμερα (8/5)από το Eurogroup στη διαμόρφωση του δρόμου για ανάκαμψη της Ευρώπης το Pandemic Crisis Support (Στήριξης για την Κρίση της Πανδημίας) - ένα μοναδικό εργαλείο - θα παρέχει σημαντική βοήθεια σε όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που τη χρειάζονται».

Le Maire (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Συμφωνία στο Eurogroup, ύψους 240 δισεκ. ευρώ, διαθέσιμα από 1η Ιουνίου

Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης του Eurogroup, o Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία με το ταμείο ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ για να υποστηρίξουν χώρες που επλήγησαν από την πανδημία κορωνοϊού.
Η στήριξη αυτή από τον ΕSM θα τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιουνίου.

Image

Η ανακοίνωση του Eurogroup σχετικά με το Ταμείο Υποστήριξη της πανδημικής κρίσης

1. Στις 23 Απριλίου 2020, οι ηγέτες ενέκριναν τη συμφωνία του Eurogroup  της 9ης Απριλίου 2020 σχετικά με τα τρία σημαντικά δίχτυα ασφαλείας για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις ύψους αξίας 540 δισεκατομμυρίων ευρώ, και ζήτησαν τη λειτουργία τους από το 1η Ιουνίου 2020.
Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να εργαστούν για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης και ανέθεσαν στην Επιτροπή να αναλύσει τις ακριβείς ανάγκες και να υποβάλει επειγόντως μια πρόταση που να είναι ανάλογη με την πρόκληση.
Το Eurogroup θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση και να προετοιμάζει το έδαφος για μια ισχυρή ανάκαμψη.

2. Το Eurogroup χαιρετίζει τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο σχετικά με την πρόταση SURE, και στα διοικητικά όργανα της ΕΤΕπ για τη δημιουργία του πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων, για τη στήριξη των ευρωπαίων εργαζομένων και επιχειρήσεων, και επιβεβαιώνει τη συμφωνία για τη σύσταση του προγράμματος ESM Pandemic Crisis Suppor για την υποστήριξη των κρατών τα – μελών της Ευρωζώνης.

3. Συμφωνήσαμε σήμερα σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τους τυποποιημένους όρους του προγράμματος Υποστήριξης Πανδημικής Κρίσης, που διατίθενται σε όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ για ποσά 2% του ΑΕΠ των αντίστοιχων μελών από τα τέλη του 2019, ως σημείο αναφοράς, για την υποστήριξη της εγχώριας χρηματοδότησης των άμεσων και έμμεσο κόστος υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω της κρίσης COVID-19.
Χαιρετίσαμε επίσης τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις των θεσμικών οργάνων σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, τις χρηματοδοτικές ανάγκες, τους κινδύνους χρηματοοικονομικής σταθερότητας, καθώς και τα κριτήρια επιλεξιμότητας για πρόσβαση σε αυτό το μέσο.
Συμφωνούμε με την άποψη των ιδρυμάτων ότι όλα τα μέλη του ΕΜΣ πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για να λάβουν υποστήριξη στο πλαίσιο της Υποστήριξης Πανδημίας Κρίσεων.
Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, αναμένουμε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM να εγκρίνει ψήφισμα που θα επιβεβαιώνει αυτό πολύ πριν από την 1η Ιουνίου 2020.
Θα τηρηθούν οι διατάξεις της Συνθήκης του ESM.

4. Η Ευρωομάδα υπενθυμίζει ότι η μόνη απαίτηση πρόσβασης στο πιστωτικό όριο θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν υποστήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την πιστωτική γραμμή για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω του COVID 19 κρίση.
Αυτή η δέσμευση θα αναλυθεί σε ένα μεμονωμένο σχέδιο αντιμετώπισης πανδημίας που θα εκπονηθεί βάσει ενός προτύπου, για κάθε διευκόλυνση που παρέχεται στο πλαίσιο της υποστήριξης για την πανδημική κρίση.

5. Συμφωνούμε ότι η παρακολούθηση και η επιτήρηση πρέπει να είναι ανάλογα με τη φύση του συμμετρικού σοκ που προκαλείται από το COVID-19 και να είναι ανάλογο με τα χαρακτηριστικά και τη χρήση της Υποστήριξης Πανδημικής Κρίσης, σύμφωνα με το πλαίσιο της ΕΕ [1] και τη σχετική κατευθυντήρια γραμμή του ESM. Χαιρετίζουμε την πρόθεση της Επιτροπής να εφαρμόσει ένα απλοποιημένο πλαίσιο αναφοράς και παρακολούθησης, που περιορίζεται στις δεσμεύσεις που περιγράφονται στο σχέδιο αντιμετώπισης πανδημίας, όπως περιγράφεται στην επιστολή της 7ης Μαΐου του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου Valdis Dombrovskis και του Επιτρόπου Paolo Gentiloni προς τον Πρόεδρο του Eurogroup.
Ο ESM θα εφαρμόσει επίσης το Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για να διασφαλίσει την έγκαιρη αποπληρωμή της Υποστήριξης Πανδημικής Κρίσης.

6. Συμφωνούμε με την πρόταση του ESM σχετικά με τους κοινούς οικονομικούς όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για κάθε διευκόλυνση που παρέχεται στο πλαίσιο της Υποστήριξης Πανδημικής Κρίσης.
Αυτό περιλαμβάνει μέγιστη μέση διάρκεια 10 ετών για τα δάνεια και ευνοϊκούς τρόπους τιμολόγησης προσαρμοσμένοι στον εξαιρετικό χαρακτήρα αυτής της κρίσης.

7. To Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η υποστήριξη της πανδημικής κρίσης είναι μοναδική δεδομένου του εκτεταμένου αντίκτυπου της κρίσης COVID-19 σε όλα τα μέλη του ESM.

Τα αιτήματα για υποστήριξη πανδημίας μπορεί να υποβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
Κατόπιν πρότασης του Διευθύνοντος Συμβούλου του ESM, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM μπορεί να αποφασίσει με αμοιβαία συμφωνία να προσαρμόσει αυτήν την προθεσμία.
Η πρόταση του Διευθύνοντος Συμβούλου θα βασίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία σχετικά με την πορεία της κρίσης.
Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα παραμείνουν δεσμευμένα να ενισχύσουν τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές αρχές, σύμφωνα με τα οικονομικά και δημοσιονομικά πλαίσια συντονισμού και εποπτείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης τυχόν ευελιξίας που εφαρμόζουν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

8. Η αρχική περίοδος διαθεσιμότητας για κάθε εγκατάσταση που παρέχεται στο πλαίσιο της Υποστήριξης Πανδημικής Κρίσης θα είναι 12 μήνες, η οποία θα μπορούσε να παραταθεί δύο φορές για 6 μήνες, σύμφωνα με το τυπικό πλαίσιο ESM για προληπτικά μέσα.

9. Κατόπιν αιτήματος στο πλαίσιο της Πανδημικής Υποστήριξης Κρίσεων, οι χώρες αναμένεται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις το συντομότερο δυνατόν και να προετοιμάσουν, μαζί με τις αρχές, το μεμονωμένο Σχέδιο Αντιμετώπισης Πανδημίας, βάσει του συμφωνηθέντος προτύπου.

10. Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών για κάθε αίτημα, τα διοικητικά όργανα του ESΜ θα εγκρίνουν τα μεμονωμένα σχέδια αντιμετώπισης πανδημίας, μεμονωμένες αποφάσεις για τη χορήγηση χρηματοδοτικής βοήθειας και τις συμφωνίες χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, σύμφωνα με το άρθρο 13 της συνθήκης ESM.
[1] Ειδικότερα, η αιτιολογική σκέψη 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013: «η ένταση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας θα πρέπει να είναι ανάλογη με τη σοβαρότητα των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίστηκαν και θα πρέπει να λαμβάνεται δεόντως υπόψη η φύση της οικονομικής βοήθειας».
[2] Όπως προβλέπεται σε όλα τα μέσα του ESM, η τιμολογιακή δομή στο πλαίσιο της Υποστήριξης Πανδημικής Κρίσης θα περιλαμβάνει βασικό επιτόκιο και τέλος ανάληψης υποχρεώσεων, που θα αντικατοπτρίζει το επίπεδο του κόστους χρηματοδότησης του ESM, καθώς και τα τέλη υπηρεσιών για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους, και ένα κατάλληλο περιθώριο.
Το επιτόκιο που χρεώνεται για τα δάνεια που εκταμιεύονται στο πλαίσιο του μέσου θα είναι 10 μονάδες βάσης ετησίως, το προκαταβολικό τέλος υπηρεσίας θα είναι 25 μονάδες βάσης και το ετήσιο τέλος υπηρεσίας θα είναι 50 μονάδες βάσης.
Image
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης