Τελευταία Νέα
Διεθνή

Harker (Fed): Κίνδυνος για τις ΗΠΑ από το γρήγορο άνοιγμα της οικονομίας - Τα 2 σενάρια

Harker (Fed): Κίνδυνος για τις ΗΠΑ από το γρήγορο άνοιγμα της οικονομίας - Τα 2 σενάρια
Ο πρόεδρος της Philadelphia Fed προειδοποιεί ότι η επαναλειτουργία της οικονομίας τόσο γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί σε υγειονομική καταστροφή και να αποτελέσει εμπόδιο για την ανάκαμψη
Την ανησυχία του για το γρήγορο άνοιγμα της οικονομίας εξέφρασε ο Patrick Harker, πρόεδρος της Philadelphia Fed, κάνοντας μάλιστα για δραματικές συνέπειες.
Μάλιστα, ο ίδιος περιέγραψε δύο διαφορετικά σενάρια:
1. Το «πιο αισιόδοξο» όπου η οικονομία «ανοίγει» τον Ιούνιο, υπάρχει η τεχνολογία για τον έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού και δεν υπάρχει φόβος για δεύτερο κύμα το Φθινόπωρο.
Σε αυτή την περίπτωση, ο ίδιος βλέπει μια αναμενόμενη σοβαρή συρρίκνωση στο δεύτερο τρίμηνο ενώ θα ακολουθήσει σημαντική ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους που ωστόσο δεν θα είναι αρκετή ώστε να καλυφθεί η ζημιά στο πρώτο κομμάτι του έτους.
2. Στο δεύτερο σενάριο, η οικονομία «ανοίγει» γρήγορα, έρχεται δεύτερο κύμα και η πτωτική πορεία είναι χειρότερη.
«Όχι μόνο θα πρόκειται για μια υγειονομική καταστροφή, αλλά θα μπορούσε να ανατρέψει και την ανάκαμψη.
Σε αυτό το λιγότερο ελπιδοφόρο σενάριο, προβλέπω μια παρόμοια αναπτυξιακή πορεία προς το βασικό σενάριο για το 2020, ακολουθούμενη από μια πιο επώδυνη συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2021, καθώς θα επιβληθούν πάλι lockdowns» δηλώνει ο Harker.
Τα σχόλια του Harker έγιναν καθώς έχει αρχίσει η επανεκκίνηση της οικονομίας έπειτα από την επιβολή lockdown στα μέσα Μαρτίου.
Ο ίδιος τόνισε ότι η τρέχουσα επιβράδυνση επιδεινώθηκε από τα μέτρα κοινωνικής απόστασης που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Αλλά, όπως τόνισε, οι καταναλωτές είχαν ήδη αρχίσει να κάνουν οικονομία, κάτι που υποδεικνύει ότι η ανάκαμψη θα πάρει περισσότερο χρόνο.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι χωρίς όριο αγορές ομολόγων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Fed δεν θα πρέπει να θεωρείται ως QE, τουλάχιστον όσον αφορά τις προσπάθειες που κατέβαλε η κεντρική τράπεζα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης για να ωθήσει τους επενδυτές σε πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές και εταιρικά ομόλογα.
«Δεν είμαστε στο 2009 πλέον και δεν πρόκειται για δεύτερο QE.
Η αρχή πίσω από την ποσοτική χαλάρωση ήταν ότι ο κόσμος δεν επένδυε καθώς το κεφαλαιακό κόστος ήταν πολύ υψηλό.
Απλά, αυτό δεν συμβαίνει τώρα.
Ο κόσμος για τον οποίο ο κόσμος δεν επενδύει είναι η υγειονομική κρίση» τόνισε.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης