Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Στο +2,56% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +0,83%

tags :
Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Στο +2,56% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +0,83%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,88% στις 24.191 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (8/5) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street, όσο και από τις θετικές εξελίξεις γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +2,56% στις 20,179,09 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά +0,50% στις 5.391,10 μονάδες.
Ο δείκτης KOSPI στη Νότια Κορέα σημείωσε κέρδη της τάξεως του +0,89% στις 1.945,82 μονάδες, ενώ ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει ήπιες απώλειες της τάξεως του -0,29% στις 4.595,28 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,88% στις 24.191 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,54% στις 10.901,42 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,83% στις 2.895,34 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +1,26% και τις 11.000,65 μονάδες.
Στις ΗΠΑ, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά +0,895 στις 23.875,89 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P 500, ο οποίος έκλεισε στο +1,15% και τις 2.881,19 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο της τάξεως του +1,41% στις 8.979,66 μονάδες, αντιστρέφοντας πλήρως τις απώλειες που σημείωσε νωρίτερα εντός του έτους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι αντιπρόσωποι εμπορίόυ ΗΠΑ και Κίνας πραγματοποίησαν τηλεφωνική συνομιλία νωρίτερα εντός της ημέρας, κατά την οποία συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους τόσο σε οικονομικό όσο και σε υγειονομικό επίπεδο.
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν την εφαρμογή της πρώτης φάσης της εμπρικής συμφωνίας, η οποία τέθηκε σε ισχυή στις αρχές του έτους.
«Η επανεκκίνση της οικονομίας παγκοσμίως αρχίζει να παίρνει μορφή και οι επενδυτές θα αρχίσουν να γιορτάζουν την ανάκαμψη των πολυκαταστημάτων λόγω των καταναλωτών», επισημαίνουν οι αναλυτές της AxiCorp, διευκρινίζοντας ότι «ακόμα και εάν τα σύννεφα πάνω από την οικονομία είναι πιο ζοφερά απ' ό,τι αναμενόταν, η χρηματοοικονομική στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις θα μας στηρίξουν στο να περάσουμε από το σούρουπο».
Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας δήλωσε ότι αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 6% το 2020, καθώς και ότι η ανεργία θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα κατά τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τη Reserve Bank of Australia, η ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού θα είναι βραδύτερη απ' ό,τι αναμενότα αρχικά, ενώ προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα καταγράψει σημαντική πτώση, υποχωρώντας σε αρνητικό έδαφος.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, περαιτέρω συρρίκνωση κατέγραψε η δραστηριότητα στον κλάδο υπηρεσιών της Ιαπωνίας τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Jibun Bank Japan, υποχωρώντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 21,5 μονάδες, έναντι 33,8 μονάδων τον Μάρτιο του 2020, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων τον Σεπτέμβριο του 2007.
Παράλληλα, τα τελικά στοιχεία της Jibun Bank Japan αποδέιχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί στα τέλη του προηγούμενου μήνα, στις 22,8 μονάδες.
Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν σημαντική πτώση στις πωλήσεις λόγω ακυρώσεων των παραγγελιών και χαμηλότερης τουριστικής δραστηριότητας, εκφράζοντας την ανησυχία τους ότι ο αντίκτυπος στην οικονομία της χώρας θα είναι μακροπρόθεσμος.
Τόσο οι νέες παραγγελίες όσο και η παραγωγή του κλάδου υποχώρησαν με σημαντικούς ρυθμούς, με τον υποδείκτη παραγωγής να διαμορφώνεται επίσης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Όσον αφορά τον υποδείκτη αισιοδοξίας των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, αυτός υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από την οικονομική κρίση, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από τη χρονική διάρκεια της οικονομικής ανάκαμψης επηρέασε περαιτέρω το κλίμα.
Η συρρίκνωση του κλάδου υπηρεσιών οδήγησε και στην πτώση του ευρύτερου δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας, και συγκεκριμένα στις 25,8 μονάδες, έναντι 36,2 μονάδων τον Μάρτιο, γεγονός που αποτελεί επίσης ιστορικό χαμηλό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης