Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πέθανε ο Δ. Κρεμαστινός - Έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό, μετά από 1,5 μήνα στη ΜΕΘ

tags :
Πέθανε ο Δ. Κρεμαστινός - Έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό, μετά από 1,5 μήνα στη ΜΕΘ
O Δημήτρης Κρεμαστινός διετέλεσε επί σειρά ετών υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Πέθανε ο Δημήτρης Κρεμαστινός που νοσηλευόταν με κορωνοϊό, στον Ευαγγελισμό, από τις 26 Μαρτίου.
Ο πρώην υπουργού Υγείας, καθηγητής Ιατρικής και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ήταν 78 ετών.
O Δημήτρης Κρεμαστινός διετέλεσε επί σειρά ετών υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Τις τελευταίες εβδομάδες έδινε σκληρή μάχη με τον κορονοϊό στον Ευαγγελισμό, διασωληνομένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Η είδηση του θανάτου του πρώην υπουργού Υγείας, καθηγητή Ιατρικής και πολιτικού έγινε γνωστή το πρωί της Παρασκευής από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.
«Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, Καθηγητής Ιατρικής και τ. Υπουργός Υγείας, υπηρέτησε το χώρο της Υγείας με αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και στο ΚΙΝΑΛ», έγραψε στο Twitter o Βασίλης Κικίλιας.
'
Image

Στη Ρόδο η κηδεία

Στη Ρόδο αύριο το απόγευμα θα γίνει η κηδεία του πρώην υπουργού Δημήτρη Κρεμαστινού, ο θάνατος του οποίου προκάλεσε αισθήματα θλίψης σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου όπου ήταν ιδιαίτερα αγαπητός λόγω της πολύχρονης πολιτικής δραστηριότητας και της κοινωνικής προσφοράς του.
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 5.00 το απόγευμα στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού και η ταφή θα γίνει στο νεκροταφείο της Ρόδου, ενώ σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στην εκκλησία θα επιτραπεί να βρίσκονται ελάχιστοι συγγενείς και φίλοι.
Σε δήλωση του για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος επισημαίνει: «Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν σταθερά παρών στην πολιτική ζωή της χώρας και της Δωδεκανήσου, τις οποίες τίμησε με συνέπεια.
Προσωπικότητα δυναμική, με ξεχωριστή κοινωνική και επιστημονική παρουσία, διακρινόταν για τη μεγάλη αγάπη προς τη Δωδεκάνησο, με την οποία ταύτισε ολόκληρη την πολιτική σταδιοδρομία του. Στην οικογένειά του και τους οικείους του εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου. Τα νησιά μας θα τον θυμούνται πάντα με χαμόγελο για την εξαιρετική προσφορά του».
Ο υφυπουργός Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας τονίζει:
«Ο Δημήτρης Κρεμαστινός πάλεψε γενναία μέχρι την τελευταία στιγμή και η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό στα Δωδεκάνησα και στην καρδιά μας.
Εξαιρετικός επιστήμονας με παγκόσμια καταξίωση και αναγνώριση. Ευπρεπής όσο λίγοι, άνθρωπος με ευγένεια και αρχές, αλλά και με μεγάλη αγάπη για τον τόπο του.
Οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές δεν στάθηκαν εμπόδιο για να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες στα θέματα της δημόσιας υγείας.
Ήταν πολιτικός αντίπαλος, αλλά για μένα ήταν κυρίως ένας φίλος.
Θα τον θυμόμαστε με αγάπη.
Στη σύζυγό του και στους δικούς τους ανθρώπους, απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».
Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν όλοι οι δήμαρχοι των νησιών της Δωδεκανήσου, οι βουλευτές του νομού, οι νομαρχιακές επιτροπές των κομμάτων και σχεδόν το σύνολο των τοπικών φορέων, επισημαίνοντας το πολιτικό και επιστημονικό ήθος του Δημήτρη Κρεμαστινού και την ανιδιοτελή προσφορά του προς την Δωδεκάνησο.

Συλλυπητήρια της Προέδρου της Δημοκρατίας για τον θάνατο του Δ. Κρεμαστινού

Τη βαθιά θλίψη της για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με ανάρτησή της στο twitter.
H κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι ο Δημήτρης Κρεμαστινός υπηρέτησε την ιατρική επιστήμη και την πολιτική με συνέπεια, ευγένεια, μετριοπάθεια και ήθος και εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά της στους οικείους του.

Συλληπητήρια από τον Πρόεδρο της Βουλής

Τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του «άξιου κοινοβουλευτικού και υπερασπιστή της Δημοκρατίας» Δ. Κρεμαστινού εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.
«Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον Δημήτρη Κρεμαστινό, έναν άξιο κοινοβουλευτικό, διακεκριμένο επιστήμονα, υπερασπιστή της Δημοκρατίας και βέβαια με διαρκή φροντίδα για τα Δωδεκάνησα, την ιδιαίτερη πατρίδα του» δήλωσε ο κ. Τασούλας και συνέχισε:
«Στην δεκαετή κοινοβουλευτική του διαδρομή διακρίθηκε για το ήθος, την αγωνιστικότητα και το πάθος με το οποίο υπερασπιζόταν τις ιδέες του. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός λάμπρυνε την ιατρική επιστήμη ως καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη πλούσια δράση του συγκαταλέγεται η δημιουργία της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, το Β΄ Καρδιολογικό Τμήμα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, της Β' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Αττικόν", της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής. Διετέλεσε ακόμη διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών».
Προσέθεσε επίσης ότι ο Δ. Κρεμαστινός «έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Έμορυ της Ατλάντα, καθώς και σε αυτό του Βελιγραδίου. Για το έργο του έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την American Heart Association (Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία)».
Τέλος, τόνισε ότι «ως υπουργός Υγείας και βουλευτής αγωνίστηκε για την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΕΣΥ, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τη λειτουργία των αεροδιακομιδών, τη δημιουργία του ΟΚΑΝΑ, την εισαγωγή της τηλεϊατρικής, την αναμόρφωση του ψυχιατρείου της Λέρου, την ίδρυση και στήριξη του Νοσοκομείου Ρόδου».
Στην οικογένειά του, τους οικείους του και το Κίνημα Αλλαγής εκφράζω τα θερμότερα συλλυπητήριά μου, ανέφερε ο κ. Τασούλας.

Μητσοτάκης: Ξεχωριστό αποτύπωμα αξιοπρέπειας από τον Δ. Κρεμαστινό


«O κόσμος της επιστήμης και της πολιτικής έχασαν σήμερα ένα επίλεκτο στέλεχός τους», ανέφερε σε tweet του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού.
«Στη μακρά διαδρομή του, ο Δημήτρης Κρεμαστινός άφησε ξεχωριστό αποτύπωμα αξιοπρέπειας, ευθύνης και αποτελεσματικότητας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του», γράφει στο μήνυμά του.
Και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με μήνυμα στο Twitter αναφέρθηκε στην απώλεια του καθηγητή καρδιολογίας και πρώην υπουργού Υγείας, εκφράζοντας συλλυπητήρια στους οικείους του.
«O θάνατος του Δ. Κρεμαστινού μας λυπεί όλους.
Ο εκλιπών τίμησε με την πορεία του την επιστήμη και την πολιτική.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

Image

Τσίπρας: Υπηρέτησε με συνέπεια την επιστήμη, το Κοινοβούλιο και τη δημοκρατική παράταξη


«Αποχαιρετούμε σήμερα τον Δημήτρη Κρεμαστινό, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε με συνέπεια την επιστήμη, το Κοινοβούλιο και τη δημοκρατική παράταξη», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρει πως είχε την τύχη να τον γνωρίσει από κοντά και να διακρίνει «το βάθος των γνώσεών του για την επιστήμη και τα ακαδημαϊκά ζητήματα, αλλά και την ειλικρινή του έγνοια για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στον τόπο μας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στη σύζυγο του εκλιπόντος και τους δικούς του ανθρώπους.

Γεννηματά: Δυσαναπλήρωτο κενό
 
Βαθιά θλίψη και ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια του αγαπημένου φίλου, Δημήτρη Κρεμαστινού, εξέφρασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
«Ήταν "ο δικός μας γιατρός". Δεν στάθηκε μόνο στο πλευρό του ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου. Κέρδισε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, μέσα από τη συνεχή κοινωνική, επιστημονική και την ακαδημαϊκή του παρουσία, το διδακτικό και ερευνητικό του έργο, τη δράση του στις μεγαλύτερες καρδιολογικές κλινικές της χώρας και τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου συνέβαλε στην ενίσχυση του ΕΣΥ», τονίζει, σε δήλωσή της, η κ. Γεννηματά.
Αναφερόμενη στο έργο του Δημήτρη Κρεμαστινού, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι το όνομά του συνδέθηκε με τη λειτουργία των σημαντικότερων καρδιολογικών κλινικών της χώρας, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τη λειτουργία των αεροδιακομιδών, τη δημιουργία του ΟΚΑΝΑ, την εισαγωγή της τηλεϊατρικής, την αναμόρφωση του Ψυχιατρείου της Λέρου, την ίδρυση και στήριξη του Νοσοκομείου Ρόδου.
«Η απουσία του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην επιστήμη, στην παράταξή μας, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Δωδεκάνησα, που τον αγάπησαν και τον τίμησαν επί σειρά ετών.
Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα τον θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό. Ειλικρινή συλλυπητήρια στη Τζένη και τους οικείους του», σημειώνει η κ. Γεννηματά.

ΣΥΡΙΖΑ: Εξαίρετος επιστήμονας και πολιτικός

«Ο θάνατος του Δημήτρη Κρεμαστινού μας γεμίζει με θλίψη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συλλυπητήριο μήνυμά του και σημειώνει ότι η διαδρομή του στην πολιτική αλλά και στην επιστήμη «χαρακτηρίστηκε από αξιοπρέπεια και προσήλωση στα καθήκοντά του».
«Καθηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Δ. Κρεμαστινός αγωνίστηκε κατά τη θητεία ως υπουργός Υγείας για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, η αξία του οποίου φάνηκε και πάλι στις δύσκολες μέρες που διανύουμε λόγω της πανδημίας», αναφέρει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «ο εξαίρετος αυτός επιστήμονας και πολιτικός αφήνει ως παρακαταθήκη ένα σπουδαίο έργο για όλη την κοινωνία» και εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.

Η Ελληνική Λύση για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμμαστινού

Τη βαθιά της λύπη για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση και τονίζει ότι ο Δημήτρης Κρεμαστινός «υπηρέτησε με ευπρέπεια το δημόσιο βίο της χώρας, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα τόσο στην πολιτική όσο και στον ακαδημαϊκό χώρο».
«Η Ελληνική Λύση εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του πρώην υπουργού, ακαδημαϊκού και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού.
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός διατέλεσε για πολλά χρόνια μέλος του Ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ υπηρέτησε με ευπρέπεια το δημόσιο βίο της χώρας, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα τόσο στην πολιτική όσο και στην ακαδημαϊκό χώρο, του οποίου αποτέλεσε ξεχωριστό μέλος.
Εκφράζουμε στην οικογένεια του τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Θεοδωρικάκος: Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Κρεμαστινού και στο ΚΙΝΑΛ

Τα θερμά του συλλυπητήρια εξέφρασε ο υπουργό Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού.
Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του στο Twitter o υπουργός, ο καθηγητής δυστυχώς έχασε την μάχη με τον κορωνοϊό.

Image

Κ. Σημίτης: «Ο Δημήτρης Κρεμαστινός φίλος και συναγωνιστής στην προσπάθεια για μία δημιουργική πολιτική»

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε δήλωσή του, εκφράζει τη θλίψη και τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του Δημήτρη Κρεμαστινού.
«Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, με το ενδιαφέρον του για τον άνθρωπο και τις κοινωνικές εξελίξεις, επηρέασε σημαντικά την επιστημονική και πολιτική ζωή της χώρας.
Ήταν για χρόνια φίλος και συναγωνιστής στην προσπάθεια για μία δημιουργική πολιτική. Θα μου λείψει πολύ.
Στην οικογένειά του εκφράζω τη θλίψη και τη συμπαράστασή μου», αναφέρει ο κ. Σημίτης.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Κρεμαστινός

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ιατρός, καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, είχε γεννηθεί την 1η Μαΐου του 1942 στην Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου.
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύθηκε με υποτροφία του κράτους στη σύγχρονη καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.
Ως πανεπιστημιακός ιατρός, δημιούργησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου. Διετέλεσε διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, καθώς και διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου δημιούργησε το Β΄ Καρδιολογικό Τμήμα.
Ήταν ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Έμορυ της Ατλάντα, καθώς και σε αυτό του Βελιγραδίου.
Για το έργο του βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.
Παράλληλα υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του από το 1996.
Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993-1996), χρημάτισε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ αρχικά από το 2000 ως το 2004.
Επανεξελέγη το 2009 και ήταν βουλευτής μέχρι το 2019. Παράλληλα διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και Αντιπρόεδρος της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης