Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πιστωτικές γραμμές πάνω από 3 δισ. ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις, έχουν ανοίξει οι ελληνικές τράπεζες

Πιστωτικές γραμμές πάνω από 3 δισ. ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις, έχουν ανοίξει οι ελληνικές τράπεζες
Άνοιξαν πιστωτικές γραμμές οι τέσσερις συστημικές τράπεζες
Πιστωτικές γραμμές που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ έχουν ανοίξει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στους μεγάλους πελάτες τους και στα blue chips του Ελληνικού Χρηματιστηρίου επιχειρώντας να δώσουν ανάσες ρευστότητας στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ασφυξίας στην ρευστότητα που έχει προκαλέσει η πανδημία.
Πέρα από τις πιστωτικές γραμμές μαζί με χορηγήσεις κεφαλαίου κίνησης το παραπάνω ποσό φθάνει άνετα στα 4 δισ. ευρώ και μπορεί να επεκταθεί και περαιτέρω παρατηρούν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες.

Συντονισμένα και σε μια προσπάθεια να στηριχθούν όρθιες οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας οι συστημικές τράπεζες χωρίς δεύτερη κουβέντα άνοιξαν τις πιστωτικές γραμμές:
-Eπέκτείνοντας τα υπάρχοντα όρια στις μεγάλες επιχειρήσεις
-Ανοιξαν νέες πιστωτικές γραμμές αν πρόκειται για πελάτες άλλων τραπεζών για να αποκτήσουν περαιτέρω πρόσβαση σε ρευστότητα
- Χορήγησαν δάνεια για κεφάλαια κίνησης με διαδικασίες express
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες επέκτεινε τις πιστώσεις προς τις 20 μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας από 800 εκατ ευρώ ενώ προγραμματίζουν και περαιτέρω ενίσχυση.
Οπως δηλώνουν τραπεζικοί παράγοντες αν χρειαστεί για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα υπερβούν ακόμη και τις δυνατότητές τους θεωρώντας πως η επίδραση της πανδημίας έχει αρχή μέση και τέλος και πως οι συγκεκριμένες εταιρίες πρέπει να μείνουν όρθιες  καθώς αποτελούν εθνικό κεφάλαιο.
Αλλωστε όπως λένε στο Bankingnews τραπεζικοί παράγοντες το ίδιο συνέβη με μεγάλες επιχειρήσεις  και στην προηγούμενη χρήση γι αυτό και αυτές κατάφεραν να αναταχθούν και να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα της οικονομικής ύφεσης.
Συγχρόνως κατάφεραν να ανοίξουν θέσεις εργασίας και να εξαγοράσουν άλλες επιχειρήσεις που πτώχευαν.
Επίσης μέσω τέτοιων χρηματοδοτήσεων ολοκληρώθηκαν μεγάλα έργα αλλά και διατηρήθηκαν εν ζωή κοινοπραξίες μεγάλων έργων.
Οι τράπεζες στέκονται με πιο ελπιδοφόρα μηνύματα σε σχέση με το τι έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις αυτές.
Οπως αναφέρουν η ένταση της ύφεσης θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη της προηγούμενης κρίσης ωστόσο η ανάκαμψη θα είναι και αυτή ισχυρή.
Η δε διάρκεια της κρίσης μικρότερη.
Αρα όπως αναφέρουν "έχουμε να καλύψουμε ένα μικρό χρονικό διάστημα και υπ' αυτήν την έννοια η χρηματοδότηση μπορεί να αποτελέσει το α όχι όμως και το ω της ανάταξης των επιχειρήσεων αυτών.
Για τις μεγάλες επιχειρήσεις θα χρειαστούν και ειδικές συμφωνίες με τον κρατικό μηχανισμό και όλες τις ευχέρειες εκείνες που δίνει πια η Ευρωπαϊκή Ενωση για να αντιμετωπιστεί η πανδημία χωρίς να θεωρούνται οι ευχέρειες αυτές κρατική βοήθεια.
Οι τράπεζες σε ότι αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις προγραμματίζουν έναν νέο τρόπο χορηγήσεων κοστολογημένο και στοχευμένο, με αναπτυξιακή διάσταση αμέσως μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας παρατηρούν οι ίδιες τραπεζικές πηγές.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης