Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δραματική η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας – Ύφεση -17% στο β΄ τρίμηνο, τρύπα στα ταμεία 16 δισ, από τουρισμό -28 δισ – Πιστωτική γραμμή από ESM υπό όρους

Δραματική η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας – Ύφεση -17% στο β΄ τρίμηνο, τρύπα στα ταμεία 16 δισ, από τουρισμό -28 δισ – Πιστωτική γραμμή από ESM υπό όρους
Έρχονται σκοτεινές ημέρες στην εθνική οικονομία της Ελλάδος
Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι χειρότερη από αυτή που παρουσιάζεται.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας έχουν επιδεινωθεί περισσότερο από αυτό που είχε εκτιμηθεί αρχικώς και η εξέλιξη αυτή δικαιολογεί γιατί η Ελλάδα έχει καταβάλλει τα λιγότερα για την στήριξη της εθνικής οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορωνοιού.
H Ελλάδα δυνητικά θα καταβάλλει 17 δισεκ. εκ των οποίων τα 7 δισεκ. είναι εγγυήσεις, που δεν είναι άμεσο ρευστό στην οικονομία.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίξει την οικονομία, το πρόβλημα είναι πολύ πιο βαθύ από ότι έχει εκτιμηθεί, η οικονομία δεν είχε σταθερά θεμέλια και ο κορωνοιός ήρθε να κλονίσει σοβαρά τα δημόσια οικονομικά.

Ποια είναι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας;

-Ύφεση το 2020 θα διαμορφωθεί στο -8%.
Στο β΄ τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί -17%, στο γ΄ τρίμηνο θα συρρικνωθεί -8% και στο δ΄ τρίμηνο θα συρρικνωθεί -4%

-Η μαύρη τρύπα στα Ταμεία θα διαμορφωθεί στα 16 δισεκ. η χειρότερη επίδοση της Ελλάδος ακόμη και συγκρινόμενη με την περίοδο των 3 μνημονίων.

-Τα έσοδα από την ευρύτερη τουριστική βιομηχανία θα μειωθούν έως 28 δισεκ..
Το 2019 η Ελλάδα από την ευρύτερη τουριστική βιομηχανία, ξενοδοχεία, αερομεταφορές, εστίαση, δορυφορικά επαγγέλματα κ.α. είχε συνολικό παραγόμενο πλούτο 46 δισεκ. ευρώ.
Το 2020 αυτός ο πλούτος θα συρρικνωθεί δραματικά μεταξύ 16 και 25 δισεκ. με το πιθανότερο σενάριο η ευρύτερη τουριστική βιομηχανία να συμμετάσχει στο ΑΕΠ με 18 δισεκ. το 2020 αντί 46 δισεκ. το 2019 ή μείωση 60% τουλάχιστον.

-Η Ελλάδα δεν θα είναι ο λαγός, δεν θα είναι η χώρα που θα καταφύγει πρώτη σε Προληπτική Πιστωτική Γραμμή από τον ESM δηλαδή σε Μνημόνιο.
Όμως εάν υπάρξει άλλη χώρα που προσφύγει σε προληπτική πιστωτική γραμμή τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι και η Ελλάδα θα καταφύγει σε νέο μνημόνιο.
Η Ελλάδα θα πάρει σε μια τέτοια περίπτωση Προληπτική Πιστωτική Γραμμή με Μνημονιακούς όρους.

-Η κυβέρνηση απέναντι στην συρρίκνωση των φορολογικών εσόδων απαντάει ή σχεδιάζει να απαντήσει με μείωση φόρων.
Ωστόσο τέτοιες πολιτικές ιστορικά δεν έχουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Συν τοις άλλοις ζημία στην Ελλάδα θα κάνουν οι αυτόματοι σταθεροποιητές της οικονομίες που ενεργοποιήθηκαν εξ ανάγκης της κρίσης του κορωνοιού.
Οι αυτόματοι σταθεροποιητές είναι π.χ. η μετάθεση της καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων.
Το μείγμα της οικονομικής πολιτικής σε ένα οικονομικό σοκ χρήζει μεγάλης προσοχής γιατί οτιδήποτε ελαστικοποιεί τα κριτήρια μπορεί να περιπλέξει περισσότερο τα πράγματα αντί να τα διευκολύνει.

-Το χρέος θα αυξηθεί πάνω από 200% ως προς το ΑΕΠ το οποίο από 187,5 δισεκ. το 2019 θα συρρικνωθεί στα 172 δισεκ. το 2020 δηλαδή συρρίκνωση 15 δισεκ. ευρώ.
Το ζήτημα του χρέους είναι κεφαλαιώδες γιατί όλες οι εκθέσεις βιωσιμότητας DSA που θα δημοσιευθούν ειδικά του ΔΝΤ θα είναι άκρως αρνητική και επιδεινωμένη σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.
Το χρέος ήταν μη βιώσιμο και πλέον η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.
Την ίδια στιγμή θα ασκηθούν πιέσεις και στο ρίσκο χώρας αλλά και στην τιμολόγηση των ελληνικών ομολόγων.

-Η ανεργία θα αυξηθεί σχεδόν 200 χιλιάδες θα ξεπεράσει το 20%.
Ωστόσο οι παραδοχές πολλών είναι ότι το 2021 θα ανακάμψει η οικονομία και θα απορροφηθεί όλη η ανεργία ωστόσο η προσέγγιση αυτή θα διαψευστεί.
Ας δούμε τι συμβαίνει στις ΗΠΑ.
Στην Αμερική για να δημιουργηθούν 21,5 εκατ νέες θέσεις εργασίας χρειάστηκαν 10 χρόνια.
Για να χαθούν 30 εκατ θέσεις εργασίας χρειάστηκαν ακριβώς 8 εβδομάδες.
Παρ΄ ότι σε ποσοστό 75% οι αμερικανοί δηλώνουν ότι θα ανακτηθούν μετά την κρίση του κορωνοιού οι χαμένες θέσεις εργασίας, πολλές επιχειρήσεις αναφέρουν ότι θα απαιτηθούν έως και 3 χρόνια για να αναπληρωθούν σε κάποιο βαθμό.

-Η Ελληνική κυβέρνηση θα είναι έκπληξη εάν απέναντι σε αυτό το σοκ δεν υποχρεωθεί σε μειώσεις συντάξεων και μισθών στον δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.
Έρχονται σκοτεινές ημέρες στην εθνική οικονομία της Ελλάδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης