Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλά 10 ετών υποχώρησε ο κατασκευαστικός κλάδος στη Γερμανία τον Απρίλιο 2020 - Στις 31,9 μονάδες ο δείκτης PMI

Σε χαμηλά 10 ετών υποχώρησε ο κατασκευαστικός κλάδος στη Γερμανία τον Απρίλιο 2020 - Στις 31,9 μονάδες ο δείκτης PMI
Η πτώση που σημειώθηκε στις νέες παραγγελίες του κατασκευαστικού κλάδου ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγράψει ποτέ η Markit
Περαιτέρω συρρίκνωση κατέγραψε η δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου στη Γερμανία τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (7/5) στοιχεία της Markit, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δέκα ετών.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 31,9 μονάδες, έναντι 42 μονάδων τον Μάρτιο του 2020, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2010.
Η πτώση που σημειώθηκε στις νέες παραγγελίες του κατασκευαστικού κλάδου ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγράψει ποτέ η Markit, καθώς αρκετές επιχειρήσεις είναι αβέβαιες για τις προοπτικές της οικονομίας.
Ο υποδείκτης που αφορά την απασχόληση υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, μετά από σχεδόν πέντε συνεχόμενα χρόνια ανόδου, ενώ η μηνιαία πτώση ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί τα τελευταία 15 χρόνια.
Οι αγορές κατασκευαστικών υλικών υποχώρησαν με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας δεκαετίας, ενώ ο υποδείκτης που αφορά την αισιοδοξία των επιχειρήσεων παρέμεινε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της οικονομικής κρίσης.
Ο τομέας εμπορικών κτηρίων κατέγραψε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων είκοσι ετών, ενώ ο τομέας πολιτικών μηχανικών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2012.
Παράλληλα, ο τομέας των κατοικιών παρουσιάσε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, παρά το γεγονός ότι η μηνιαία πτώση της δραστηριότητας ήταν μίας από τις μεγαλύτερες των τελευταίων οκτώ ετών.
«Η δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου έχει καταγράψει ελεύθερη πτώση από τότε που ξεκίνησε η πανδημία του COVID-19, με τα έργα εμπορικών κτηρίων και πολιτικών μηχανικών να έχουν δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα», επεσήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Phil Smith, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.
Μάλιστα, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «η πτώση του Απριλίου μπορεί να συγκριθεί με τον Φεβρουάριο του 2020, ο οποίος είναι ο χειρότερος μήνες που έχει καταγραφεί ποτέ, όταν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έπληξαν έναν κλάδο ήδη αποδυναμωμένο από την παγκόσμια οικονομική κρίση».
«Οι επχιειρήσεις ανέφεραν ένα πάγωμα στις νέες παραγγελίες, εν μέσω αβεβαιότητας για τις προοπτικές της οικονομίας και την έξαρση του ιού, γεγονός που τις έχει οδηγήσει σε γενικότερες περικοπές, από το προσωπικό μέχρι την αγοραστική δραστηριότητα», δήλωσε ο κ. Smith, διευκρινίζοντας ότι «οι ελλείψεις δεξιοτήτων αποτελεί ένα οξύ πρόβλημα για τον κλάδο τα τελευταία χρόνια, γι' αυτό και η πτώση της απασχόλησης είναι μικρότερη σε σχέση με τους κλάδους υπηρεσιών και μεταποίησης».
Εικόνα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης