Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Στο +0,28% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,23%

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Στο +0,28% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,23%
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, καθώς έκλεισε στο -0,01% και τις 1.928,61 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (7/5) οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία των μεγαλύτερων χωρών παγκσομίως, προκειμένου να γίνει σαφέστερος ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,28% στις 19.674,77 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε πτώση -0,38% στις 5.364,20 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, καθώς έκλεισε στο -0,01% και τις 1.928,61 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες της τάξεως του -0,43% στις 24.033 μονάδς, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,63% στις 10.842,92 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,23% στις 2.871,52 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στις 10.858,10 μονάδες.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, απροσδόκητη άνοδο κατέγραψαν οι εξαγωγές της Κίνας, σε ετήσια βάση, τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, λόγω αυξημένων αποστολών προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Οι εξαγωγές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου ενισχύθηκαν κατά +3,5% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, έναντι ετήσιας πτώσης -6,6% τον Μάρτιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση της τάξεως του -11%.
Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές της Κίνας κατέγραψαν «βουτιά» της τάξεως του -14,2% έναντι ετήσιας πτώσης -1% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -10%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να διευρυνθεί στα 45,34 δισ. δολ. τον Απρίλιο, έναντι πλεονάσματος 19,9 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στα 9,7 δισ. δολ.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε νωρίτερα η Markit, η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών κατέγραψε άνοδο τον Απρίλιο του 2020, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 44,4 μονάδες, έναντι 43 μονάδων τον Μάρτιο του 2020, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν περαιτέρω άνοδο στις 50,1 μονάδες.
Οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό υποχώρησαν με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων τον Σεπτέμβριο του 2014, καθώς η πανδημία οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων εκτός Κίνας.
Παράλληλα, ο σύνθετος δείκτης PMI, στον οποία περιλαμβάνεται και ο κλάδος μεταποίησης, ενισχύθηκε στις 47,6 μονάδες, έναντι 46,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
«Το δεύτερο κύμα σοκ για την οικονομία της Κίνας που προκαλείται από τη συρρίκωνση της ζήτησης δεν πρέπει να υποτιμηθεί στο δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος του CEBM Group, Zhengsheng Zhong, διευκρινίζοντας ότι «η περιορισμένη ανάκαμψη της εγχώριας ζήτηση και η αύξηση των δαπανών υποδομής δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν την πτώση της εξωτερικής ζήτησης».
«Οι αγορές της Ασίας ξεκίνησαν με αργούς ρυθμούς, μετά από τα ζωφερά στοιχεία για τον Covid-19, τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, τη σκληρή στάση του Trump απέναντι στην Κίνα και την επιστροφή της Ιαπωνίας μετά την αργία της Χρυσής Εβδομάδας», τόνισε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της OANDA, Edward Moya.
Χθες (6/5) τα στοιχεία του ADP έδειξαν ότι τον περασμένο μήνα χάθηκαν 20,23 εκατ. θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Αργότερα εντός της ημέρας αναμένονται τα τελευταία στοιχεία για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, ενώ αύριο θα δημοσιευθούν τα στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Εργασίας για τη συνολική πτώση που σημειώθηκε στις θέσεις εργασίας της χώρας τον Απρίλιο.
Οι αγορές στη Wall Street έκλεισαν με μεικτά πρόσημα, στον απόηχο των παραπάνω στοιχείων, με τον τεχνολιγικό δείκτη Nasdaq να καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,51% στις 8.854,39 μονάδες.
Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση της τάξεως του -0,91% στις 23.664,64 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά -0,70% στις 2.848,42 μονάδες.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε ότι θα αξιολογήσει σύντομα την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στην προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα υπάρξει επέκταση της ανακωχής μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης