Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bank of England: Στο 14% η μείωση του ΑΕΠ το 2020 στο θετικό σενάριο, στο 25% το β' 3μηνο - Σταθερά τα επιτόκια στο 0,1%

Bank of England: Στο 14% η μείωση του ΑΕΠ το 2020 στο θετικό σενάριο, στο 25% το β' 3μηνο - Σταθερά τα επιτόκια στο 0,1%
Με δεδομένη την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, η Bank of England εκτιμά ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ θα είναι προσωρινή και θα ακολουθήσει ραγδαία ανάκαμψη
Σταθερά στο 0,1% διατήρησε η Bank of England τα επιτόκια αλλά δηλώνει έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που η οικονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού επιδεινωθεί.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Κεντρικής τράπεζας ψήφισε ομόφωνα υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων αμετάβλητα.
Με πλειοψηφία 7-2, η επιτροπή ψήφισε επίσης να συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 200 δισ. στερλινών, ανεβάζοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε συνολικά 645 δισ. στερλίνες.
Στον αντίποδα, δύο μέλη της επιτροπής ήταν υπέρ κινήτρων 100 δισ. στερλινών.
Στο θετικό της σενάριο για το οικονομικό outlook, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 14% για το 2020, και κατά 25% το β' τρίμηνο του 2020.
Ωστόσο, με δεδομένη τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, η ΒοΕ εκτιμά ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ θα είναι προσωρινή ενώ θα ακολουθήσει ραγδαία ανάκαμψη.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, το ΑΕΠ θα φτάσει στα προ κορωνοϊού επίπεδα στο β' εξάμηνο του 2021 ενώ θα σημειωθεί ανάπτυξη 3% το 2022.
Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα επεσήμανε ότι αυτές οι εκτιμήσεις εξαρτώνται από την πορεία του κορωνοϊού τόσο εγχώρια όσο και παγκοσμίως.
Αυτό το οικονομικό σενάριο της ΒοΕ περιλαμβάνει ανεργία 8% το 2020, 7% το 2021 και 4% το 2022.
Σημειώνεται ότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια δύο φορές από 0,75% σε 0,1% σε συνδυασμό με πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 200 δισ. στερλινών, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα αγορών ομολόγων να ανέρχεται συνολικά σε 645 δισ. στερλίνες.

Bailey (ΒοΕ): Εάν επιδεινωθεί η κατάσταση της βρετανικής οικονομίας θα δράσουμε άμεσα - Διαθέτουμε και άλλα νομισματικά εργαλεία

Τη θέση ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα δράσει άμεσα έαν επιδεινωθεί η κατάσταση της βρετανικής οικονομίας, διατύπωσε σήμερα (7/5) ο επικεφαλής της BoE, Andrew Bailey, τονίζοντας ότι θα υπάρξει μία ακόμα συνεδρίαση πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοστικής χαλάρωσης.
Ειδικότερα, ο κ. Bailey δήλωσε ότι «αναμένουμε πως θα υπάρξει μακροπρόθεσμες ζημίες στην ικανότητα της οικονομίας, αλλά θεωρούμε ότι αυτές οι επτιπώσεις θα είναι σχετικά περιορισμένες», ενώ πρόσθεσε ότι «αναμένουμε πως η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι ταχύτερη σε σχέση με την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».
Παράλληλα, ο επικεφαλής της BoE επεσήμανε ότι «οι επιπτώσεις στη ζήτηση θα συνεχιστούν για περίπου έναν χρόνο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων», καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι «εάν επιδεινωθεί η κατάσταση της οικονομίας θα δράσουμε άμεσα».
«Οι τράπεζες πρέπει να αντλήσουν χτήματα από τα ρυθμιστικά κεφάλαια που έχουν δημιουργηθεί ώστε να τα χρησιμοποιήσουν για τη στήριξη της οικονομίας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της BoE, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «είναι πιθανό η αύξηση της ανεργίας να αποδειχθεί περισσότερο επίμενο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις».
Ο κ. Bailey πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μία ακόμα συνεδρίαση από την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοστικής χαλάρωσης, ενώ κατέστησε σαφές ότι «η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έχει ξεμείνει από νομισματικά εργαλεία».
«Είναι κατάλληλο για την Τράπεζα της Αγγλίας να συνεχίσει την επιθετικό ρυθμό του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων προς το παρόν», επεσήμανε ο κ. Bailey, ενώ πρόσθεσε ότι «θα το αξιολογήσουμε».
«Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας στην προσέγγισή τους όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων», ανέφερε ο κ. Bailey, ενώ τόνισε ότι η BoE θα συνεχίσει να προχωράει στις κατάλληλες ενέργειες».
Μάλιστα, ο κ. Bailey πρόσθεσε ότι «θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε παραιτέρω ποσοστική χαλάρωση τον Ιούνιο», καθώς όπως εξηγεί ο ίδιος «δεν αποκλείουμε τη λήψη περαιτέρω μέτρων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης