Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φθίνουσα η πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, στους 148 οι νεκροί - Προβληματισμός για τα υπαίθρια πάρτι, νύχτα έντασης στην Αγ. Παρασκευή

tags :
Φθίνουσα η πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, στους 148 οι νεκροί  - Προβληματισμός για τα υπαίθρια πάρτι, νύχτα έντασης στην Αγ. Παρασκευή
Προβληματισμός στις αρχές για τα υπαίθρια πάρτι
Αν και στην κυβέρνηση και στην επιστημονική κοινότητα υπάρχει ικανοποίηση για το πώς έχουν κυλήσει τα πρώτα 24ωρα της άρσης των περιοριστικών μέτρων, επικρατεί προβληματισμός για περιστατικά όπως αυτό που συμβάινει στην Αγία Παρασκεύη καθώς το βράδυ της Τρίτης 5/5, όταν και περίπου 300 άτομα έστησαν υπαίθριο πάρτι στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη της Αγίας Παρασκευής με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση της αστυνομίας και συμπλοκές, ένταση η οποία συνεχίστηκε και την Τετάρτη (6/5).
Αντίστοιχες συναθροίσεις πραγματοποιήθηκαν σε Παγκράτι και Λυκαβητό, αλλά και σε άλλα σημεία της Ελλάδας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τέτοιου είδους γεγονότα είναι ικανά να πυροδοτήσουν μια νέα έξαρση της επιδημίας και υπογραμμίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο κόσμος επειδή ακούει για πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων σε ημερήσια βάση, να πιστέψει ότι η επιδημία τελείωσε.
Αντιθέτως, προειδοποιούν πως οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες - και με την επανέναρξη των σχολείων στις 11/5 για τους μαθητές της Γ' Λυκείου - τονίζοντας πως αυτές είναι που θα κρίνουν το εάν θα «ανοίξουν» και άλλα τμήματα της οικονομίας, όπως έχει προγραμματιστεί ή εάν θα αυξηθούν κρούσματα και θύματα με αποτέλεσμα να πρέπει να ληφθούν εκ νέου περιοριστικά μέτρα.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να σφραγίσει καθημερινά από τις 21:00 το βράδυ έως τα ξημερώματα 06:00 η πλατεία Αγίου Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν με τη συμμετοχή ατόμων που βρισκόταν εκεί.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς «όσα διαδραματίστηκαν στην Αγία Παρασκευή παραπέμπουν σε όσους περιφρονούν τις οδηγίες περί αποφυγής συγχρωτισμού.
Ωστόσο η απόφαση αυτή προκάλεσε νέα προβλήματα καθώς σημειώθηκε ένταση στην Αγία Παρασκευή, μετά την απόφαση της αστυνομίας να κλείσει την πλατεία Αγίου Ιωάννου για την αποφυγή συγχρωτισμού όπως αποφάσισε η κυβέρνηση.
Με μεγάφωνα, αρχικά, η Αστυνομία προσπάθησε να απομακρύνει τους πολίτες από το σημείο, από την πλατεία Αγίου Ιωάννου.
Οι συγκεντρωμένοι αντέδρασαν με συνθήματα, «έξω απ' την πλατεία η αστυνομία», με την ατμόσφαιρα να «μυρίζει μπαρούτι».
Μπροστά στον κίνδυνο να προκληθούν επεισόδια, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έδειχναν προσωρινά να υποχωρούν, επιστρέφοντας μπροστά από τα λεωφορεία τους και τηρώντας στάση αναμονής.
Από την πλευρά τους, οι περίπου 200 συγκεντρωμένοι προσπαθούσαν μεν να παραμείνουν στην πλατεία, αλλά κρατώντας αποστάσεις μεταξύ τους.
Όσο περνούσε η νύχτα, το συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία όλο και λιγόστευε.

Εντοπίσταν 11 κρούσματα στο 401

Στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών μετέβη σήμερα (7/5/2020) ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μετά τον εντοπισμό 11 κρουσμάτων κορονοϊού, χθες (6/5/2020), στην συγκεκριμένη στρατιωτική υγειονομική δομή και τα οποία σχετίζονται τόσο με στρατιωτικό ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όσο και με νοσηλευόμενους.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε στο 401 ΓΣΝΑ επιβεβαιώθηκε «κρούσμα σε ένα εν ενεργεία στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και σε νοσηλευόμενο από τις 26 Απριλίου, απόστρατο αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας».
«Επιπλέον ιχνηλατήθηκαν ως θετικά κρούσματα δύο μέλη της οικογένειάς του, ένας επισκέπτης, τρεις αποκλειστικές νοσοκόμες, καθώς και τρεις νοσηλευόμενοι στον ίδιο θάλαμο, οι οποίοι δεν είναι εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό αλλά δικαιούχοι νοσηλείας σε στρατιωτικό νοσοκομείο και μόνο», αναφέρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Επισημαίνεται, ότι και σε αντίστοιχες περιπτώσεις εντοπισμού μαζικών κρουσμάτων στην κοινότητα, όπως στο συνοικισμό Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, όσο και σε υγειονομικές δομές, όπως στην περίπτωση της ιδιωτικής κλινικής Ταξιάρχαι στο Περιστέρι, ο κ. Τσίοδρας έσπευσε επί τόπου προκειμένου να συντονίσει το έργο του ελεγκτικού μηχανισμού και της διενέργειας των απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων.

Στους 148 οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό – Στα 2.678 τα κρούσματα

Τα στοιχεία από την πορεία της πανδημίας το τελευταίο 24ωρο (7/5) ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.  
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 15 νέα κρούσματα και στο σύνολο πλέον φθάνουν τα 2.678.
Image
Συνολικά 33 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (εκ των οποίων 8 γυναίκες), ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας θάνατος με το σύνολο να ανέρχεται πλέον στα 148.
Συνολικά 85 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις εντατικές.
Image
Ο κ. Τσιόδρας έκανε ειδική αναφορά στους ασθενείς με covid-19 στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στους οποίους ευχήθηκε περαστικά.
Νωρίτερα, είχε μεταβεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο.
Image
Ο κ.Τσιόδρας σημείωσε ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις (πάνω από 200) του ιού καταγράφηκαν εκεί που υπήρξαν τα περισσότερα κρούσματα.
Η επιδημία ξεκινά από πολλούς «ασθενείς μηδέν».
Image
Ο ιός εισήλθε για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές, από πολλούς ασθενείς.
Ο κορωνοϊός ανιχνεύθηκε στα τέλη του 2019 και είναι απίθανο να υπήρχε πολύ καιρό πριν.
Τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας ότι κατασκευάσθηκε σε εργαστήριο.
Σε κάποιες περιοχές του ιού έχουμε μικρό αριθμό μεταλλάξεων, αυτές οι περιοχές που μένουν σταθερές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για να βρούμε εμβόλιο ή φάρμακο.
Ο κ.Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση Science για εμβόλιο σε πειραματόζωα.
 Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για να βρεθεί εμβόλιο, είπε:  «Ένα από τα εμβόλια, που δοκιμάζεται έναντι του νέου ιού αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματόζωων και η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, ένα από τα μεγαλύτερης επιστημονικής απήχησης στον κόσμο.
Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα, υποψήφια εμβόλια.
Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους.
Τα οποία αφού τα μπόλιασαν με δύο διαφορετικές δόσεις, μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορωνοϊών.
Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με την μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες.
Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους, είπε.
Ερωτηθείς για φλεγμονώδες σύνδρομο που πλήττει παιδιά στο εξωτερικό και αν υπάρχει λόγος αύξησης της επιτήρησης στη χώρα μας, σε σχέση με τον κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι το σύνδρομο - νόσος Kawasaki μάλλον συσχετίζεται με τον ιό, αλλά το ψάχνουν ακόμη, ενώ υπάρχει θεραπεία, γνωστή στους παιδιάτρους για το συγκεκριμένο νόσημα.
«Πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση, το ξέρουν οι παιδίατροι, το συζητήσαμε και με τους παιδιάτρους στην επιτροπή.
Δεν προβληματίζει, είναι σπάνιο, θα προβλημάτιζε αν είχαμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.
Δεν αλλάζουμε τις αποφάσεις μας, το παρακολουθούμε, παραμένουμε σε επαγρύπνηση».
Ο κ. Τσιόδρας ρωτήθηκε ειδικά για τα κρούσματα στο 401, αλλά και τον συναγερμό στον Ευαγγελισμό χθες, είπε ότι πρόκειται για αναμενόμενα περιστατικά και πρόσθεσε ότι αναμένονται περισσότερα περιστατικά σε υγειονομικές δομές και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Υπάρχουν παραδείγματα σε όλο τον κόσμο.
Για την επίπτωση στον παράγοντα πολλαπλασιασμού της νόσου (R0) των μέτρων που έχουν ληφθεί (αποστάσεις, μάσκες, υγιεινή χεριών) ο κ. Τσιόδρας είπε ότι συνυπολογίζονται τα δεδομένα και παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη.  
Όλος ο κόσμος προχωρά ανάλογα με τα δεδομένα του, είπε.
«Δουλεύουμε με "σκληρά" μαθηματικά, το απαγορευτικό στην Ελλάδα ήταν πολύ σημαντικό για να πέσει το R0 κάτω από το 1.
Οσο τηρήσουμε τα μέτρα τώρα, τόσο καλύτερα θα πάμε.

Χαρδαλιάς: Δεν είναι ούτε αντίσταση, ούτε μαγκιά οι συγκεντρώσεις στις πλατείες

Η προσπάθεια να σπάσει η αλυσίδα εξάπλωσης του κορωνοϊού συνεχίζεται, ο ιός είναι ακόμα εδώ και όλα μπορεί να αλλάξουν για το λόγο αυτό η άρση των μέτρων γίνεται σταδιακά με αξιολόγηση και διορθωτικές κινήσεις τόνισε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας Covid- 19 στην Ελλάδα.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς στόχος μας είναι να μην κάνουμε βήματα προς τα πίσω και να γίνει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων με βάση το χρονοδιάγραμμα.
Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις εκτός νομών ο υφυπουργός επανέλαβε ότι αυτές επιτρέπονται μόνο για λόγους τροφοδοσίας, υγείας και επαγγελματικής απασχόλησης και εφόσον αποδεικνύονται από τα αντίστοιχα έγγραφα. Επισήμανε δε ότι η άρση απαγόρευσης των μετακινήσεων για την ηπειρωτική χώρα θα γίνει στις 18 Μαΐου, ενώ προς τα νησιά θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα για το πότε θα αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης.
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στις συγκεντρώσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες πλατείες λέγοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος να τιναχθούν όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει έως τώρα στον αέρα.
Είπε ακόμα ότι η τήρηση των μέτρων δεν είναι δουλειά της αστυνομίας, αλλά είναι ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη που σέβεται τους συμπολίτες του και προστατεύει, με τη στάση του, την υγεία των φίλων του και την οικογένειά του. «Δεν είναι ούτε αντίσταση, ούτε μαγκιά οι συγκεντρώσεις στις πλατείες» τόνισε ο υφυπουργός.
«Ο κορωνοϊός κολλάει εξαιρετικά εύκολα.
Είδαμε μόλις χθες πως από έναν άνθρωπο μόνο κόλλησαν άλλοι δέκα», πρόσθεσε μεταξύ άλλων, θέλοντας να υπογραμμίσει την μεταδοτικότητα του ιού.
Το ότι δεν ζήσαμε εικόνες άλλων χωρών με εκατόμβες νεκρών οφείλεται ότι κινηθήκαμε συντεταγμένα, είπε.
Επιπλέον ο κ. Χαρδιαλιάς αναφέρθηκε και στην επαναλειτουργία των σχολείων, αρχής γενομένης από την Γ' Λυκείου, την προσεχή Δευτέρα.
«Πετύχαμε τον στόχο μας, δημιουργήσαμε μία γραμμή άμυνας, μην κάνουμε το λάθος και πιστέψουμε ότι έχει κριθεί η μάχη» τόνισε κλείνοντας ο υφυπουργός.

Τι ισχύει από 4/5

Από 4/5 δεν υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις εντός των νομών.
Συνεπώς καταργείται η αποστολή sms ή η χειρόγραφη δήλωση, αφού η μετακίνηση των πολιτών εντός του νομού της μόνιμης κατοικίας του είναι ελεύθερη.
Παράλληλα, άνοιξαν τα πρώτα καταστήματα και συγκεκριμένα:
-βιβλιοπωλεία,
-καταστήματα οπτικών,
-καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού,
-καταστήματα πώλησης φυτών,
-ΚΤΕΟ (προσέλευση μόνο με ραντεβού),
-Καταστήματα πώλησης υποδημάτων,
-καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας,
-κουρεία, κομμωτήρια και
-κέντρα αισθητικής.
Για τις επιχειρήσεις με κωδικό δραστηριότητας 9602, δηλαδή κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, σε περίπτωση που αυτές διαθέτουν και τον κωδικό δραστηριότητας για άλλες υπηρεσίες, όπως μασάζ, πιλάτες, πέρσοναλ τρέϊνινγκ, απαγορεύεται ρητά η παροχή τους.
Επιπλέον, από τις 4/5 επαναρχίζουν τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία, επιτρέπεται η ατομική άθληση σε ανοιχτούς χώρους και σε μη οργανωμένες παραλίες ενώ ανοίγουν και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία με περιορισμό στις συναθροίσεις (έως 10 άτομα).

Που είναι υποχρεωτική η μάσκα

Παράλληλα, γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα, ενώ για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, καθώς και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Κανόνες ασφαλείας

Οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν, θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα και τους κανόνες λειτουργίας, δηλαδή, την αναλογία των τετραγωνικών μέτρων ως προς τους παρευρισκόμενους στους χώρους, την απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, την τήρηση καταλόγου που αφορά στα ραντεβού των πελατών - όπου απαιτείται - και τα ατομικά μέσα προστασίας, δηλαδή τη μάσκα και την υγιεινή των χεριών.
Για τη χρήση της μάσκας, παρότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους, η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας συστήνει να γίνεται χρήση της μάσκας σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις.

Κυρώσεις
 
Για τις παραβάσεις των κανόνων προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις και οι καταναλωτές μπορούν μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1520 να καταγγέλλουν τη μη τήρηση των μέτρων, αισχροκέρδεια και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Σημειώνεται πως τα πρόστιμα, για όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, αρχίζουν από 150 ευρώ και φτάνουν μέχρι τις 5.000 ευρώ, ενώ στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, από 1.000 έως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες, σύμφωνα με την ΠΝΠ που εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο.
 
Ωράριο και αποστάσεις ασφαλείας
 
Οι καταστηματάρχες οφείλουν να τηρούν το ωράριο λειτουργίας ως εξής:
- η ώρα έναρξης για τα εμπορικά καταστήματα είναι ‪στις 10 π.μ.‬
Σημειώνεται ότι το εν λόγω μέτρο λειτουργίας αφορά τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής, πλην των νησιών και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης στους δήμους, δηλαδή που το απαρτίζουν.
- Το ωράριο που ισχύει στις επιχειρήσεις τροφίμων, π.χ. σούπερ μάρκετ, παραμένει έως τις ‪9 Μαΐου‬, ‪από τη Δευτέρα έως Παρασκευή‬ από τις ‪7:00 το πρωί‬ έως τις ‪21:00 το βράδυ‬ και Σάββατο από τις ‪7:00 το πρωί‬ έως τις ‪20:00 το απόγευμα‬.
- Παραμένουν σε ισχύ οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών για τις τουριστικές περιοχές ως προς τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές.
- Το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων με κωδικό δραστηριότητας 9602, δηλαδή κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής μπορεί να είναι διευρυμένο από τις ‪7 το πρωί‬ έως τις ‪10 το βράδυ‬ και το Σάββατο 7-9. Η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας είναι κατ’ ελάχιστο 2 μέτρα και είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους, ενώ παραμένει ισχυρή σύσταση για τους πελάτες. Σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διαθέτουν και τον κωδικό δραστηριότητας για άλλες υπηρεσίες, όπως μασάζ, πιλάτες, πέρσοναλ τρέινινγκ απαγορεύεται ρητά η παροχή αυτών των υπηρεσιών.
- Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν οποιοδήποτε κωδικό δραστηριότητας που τίθεται σε επαναλειτουργία υπό όρους υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι πωλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στους εν λόγω κωδικούς δραστηριότητας.
- Για τα γραφεία ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και η απόσταση 1,5 μ. Οφείλουν να αναρτήσουν στην είσοδο πινακίδα για τον επιτρεπόμενο εντός του χώρου ατόμων.

Image

Το δεύτερο στάδιο: 11/5

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, στις 11 Μαΐου θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.
Συγκεκριμένα:
-    Επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και λειτουργούν τα φροντιστήρια για την προετοιμασία των μαθητών της ίδιας τάξης
-    Ανοίγουν όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου
-    Λειτουργούν οι σχολές οδηγών και τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών
-    Επιτρέπεται η πώληση βιομηχανικών ειδών στις λαϊκές αγορές
Και εδώ ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί στις αποστάσεις καθώς και το ωράριο.

Το τρίτο στάδιο: 18/5

Το τρίτο στάδιο θα ακολουθήσει στις 18 Μαΐου, όταν και προβλέπεται:
-    Να λειτουργήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και οι τάξεις των Γυμνασίου
-    Να λειτουργήσουν τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, με σύσταση για τηλεκπαίδευση
Παράλληλα, εκτιμάται πως αυτή η ημερομηνία είναι και η πιθανότερη για την άρση της απαγόρευσης της μετακίνησης και εκτός νομού.

Το τέταρτο στάδιο: 25/5

Στην επόμενη φάση ακολουθεί το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων – μόνο για εξωτερικούς χώρους και με σύσταση για μάσκα - , των ζωολογικών πάρκων και των βοτανικών κήπων, αν και επισημαίνεται πως δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις
Και εδώ το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 10:00 το πρωί ενώ ισχύουν οι κανόνες τήρησης της απόστασης των 2 μέτρων.

Το πέμπτο στάδιο: 1/6

Από την 1η Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα (malls) και όλα τα εστιατόρια και τα καφέ σε εξωτερικούς χώρους.
Και εδώ το ωράριο εργασίας είναι από τις 10:00 το πρωί, παραμένουν οι χωροταξικοί περιορισμοί και οι κανόνες όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πελατών εντός των καταστημάτων, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και για τους εργαζόμενους και για τους καταναλωτές.
Περιορισμοί υπάρχουν και για τα εστιατόρια και για τα καφέ, με τα τραπεζοκαθίσματα να πρέπει να είναι σε απόσταση 2 μέτρων το ένα από το άλλο και να προβλέπονται έως και 4 άτομα σε κάθε τραπέζι.
Και σε αυτήν την περίπτωση είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης για τους εργαζόμενους.

Το έκτο στάδιο: Εντός του Ιουνίου

Κατόπιν και εντός του Ιουνίου θα αρχίσει η δραστηριότητα και άλλων επιχειρήσεων, με τις ακριβείς ημερομηνίες να αναμένονται σε μεταγενέστερο στάδιο και ανάλογα με την πορεία της νόσου.
Συγκεκριμένα, εντός του Ιουνίου:
-    Ανοίγουν τα θερινά σινεμά
-    Επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
Θα ακολουθήσει η λειτουργία των πάρκων αναψυχής, των θεματικών πάρκων και των παιδότοπων σε εξωτερικούς χώρους ενώ από τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου αναμένεται να ανοίξουν όλα τα εστιατόρια και τα καφέ σε εσωτερικούς χώρους, οι επιχειρήσεις διασκέδασης, τα καταλύματα διακοπών και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Image

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης