Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΒofA, Moody’s, Goldman Sachs: Έρχεται κύμα χρεοκοπιών στις αμερικανικές εταιρείες

ΒofA, Moody’s, Goldman Sachs: Έρχεται κύμα χρεοκοπιών στις αμερικανικές εταιρείες
Κύμα χρεοκοπιών θα κατακλύσει την οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις ΒofA, Moody’s και Goldman Sachs
Βιβλικό κύμα χρεοκοπιών αναμένεται να πλημμυρίσει την αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τις Bank of America, Goldman Sachs και Μοοdy’s.
Ένα από τα παράδοξα της τρέχουσας κρίσης του κορωνοϊού είναι πως, παρά τα 30 εκατομμύρια ανέργους και, εν γένει, την κατάρρευση της οικονομικής ζωής, ο ρυθμός των πτωχεύσεων κρίνεται σχετικά σταθερός σε σύγκριση με τα προ κορωνοϊού επίπεδα, όπως δείχνει το διάγραμμα της Goldman Sachs.
Δυστυχώς, η τρέχουσα ήρεμη περίοδος δεν πρόκειται να διαρκέσει πολύ.
Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s επέκτεινε τη λίστα των εταιρειών με αξιολόγηση B3 και αρνητικό outlook, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εν λόγω επιχειρήσεων στις 311.
Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009 ο αντίστοιχος αριθμός εταιρειών με παρόμοια πιστοληπτική διαβάθμιση ήταν 291.
Αυτή η αύξηση, φυσικά, είναι αποτέλεσμα των κρουσμάτων του κορωνοϊού, της πτώσης στην τιμή του πετρελαίου και της ύφεσης.
Όλες αυτές οι παράμετροι προκάλεσαν σοβαρές και άνευ προηγουμένου αναταράξεις σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.

Και, φυσικά, δεν πρόκειται μόνο για εταιρείες-σκουπίδια (junk).
Αντίθετα, η κρίση αγγίζει και μια σειρά από επιχειρήσεις που είχαν επενδυτική βαθμίδα.

Μια πλημμύρα «έκπτωτων αγγέλων» πρόκειται να απελευθερωθεί και να ισοπεδώσει την αγορά.

Φυσικά, οι υποβαθμίσεις πρώτα σε «σκουπίδια» και μετά σε «βαθιά σκουπίδια» προοιωνίζονται ένα οδυνηρό ταξίδι που τελειώνει με πτώχευση.
Και ενώ πολλοί δανειολήπτες χρησιμοποιούν τη μόχλευση για να μην ξεμείνουν από ρευστότητα, περικόπτοντας μισθούς και αναστέλλοντας τη διανομή μερισμάτων, οι χρεοκοπίες φαίνονται αναπόφευκτες.
Πράγματι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Bank of America, παρατηρείται αύξηση των εταιρειών που χρεοκόπησαν πρόσφατα.
Τον Απρίλιο το κόστος των πτωχεύσεων ανήλθε στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ δανειολήπτες με χρέος 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήδη βρίσκονται υπό επιτήρηση (προς το παρόν, βέβαια, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι δανειολήπτες διανύουν περίοδο χάριτος και δεν κινδυνεύουν αν αθετήσουν πληρωμές).
Τέλος, δάνεια ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντιμετωπίζουν τρομερές πιέσεις, με τα αντίστοιχα ομόλογα να διαπραγματεύονται μόλις στα 50 σεντ ανά δολάρια, σημειώνοντας πτώση 50% σε σχέση με πριν από έξι μήνες.

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί είναι και τα ακόλουθα διαγράμματα της Deutsche Bank.


ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης