Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βγαίνουν μαχαίρια ανταγωνισμού για τα non food προϊόντα των super market

tags :
Βγαίνουν μαχαίρια ανταγωνισμού για τα non food προϊόντα των super market
Το παράδοξο φαινόμενο να επιτρέπεται ένα κατάστημα να πουλά προϊόντα με φυσικό τρόπο και το «διπλανό» όχι
Σε βραδυφλεγή βόμβα για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης  εξελίσσεται η δυνατότητα που δόθηκε κατά την περίοδο του lockdown στα super markets να πωλούν non food προϊόντα όπως χαρτικά, είδη κήπου, είδη ένδυσης και υπόδησης καθώς και ηλεκτρικές μικροσυσκευές.
Το σταδιακό άνοιγμα καταστημάτων ήδη έχει κινητοποιήσει εταιρίες που θίγονται οι οποίες η μία μετά την άλλη ετοιμάζουν προσφυγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία περιέρχεται σε δύσκολη θέση καθώς η δυνατότητα δόθηκε από την κυβέρνηση.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί είναι το εξής.
Αυτή την εβδομάδα με κυβερνητική απόφαση ξεκίνησαν να λειτουργούν καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού.
Με την απόφαση αυτή άνοιξαν καταστήματα όπως o Κωτσόβολος και το Media Markt τα οποία μπορούν να πωλούν από τα φυσικά καταστήματα τα προϊόντα ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά όχι τα υπόλοιπα προϊόντα που διαθέτουν (πχ τηλεοράσεις ή μικροσυσκευές) τα οποία την ίδια στιγμή πωλούνται και από super market.
Έτσι έχουμε ανοικτά καταστήματα όπου στο ένα υπάρχει απαγόρευση της φυσικής πώλησης προϊόντων και στο άλλο επιτρέπεται.
Το γεγονός αν μη τι άλλο εγείρει ζήτημα λειτουργίας της αγοράς καθώς το ένα εκ των δύο τύπων εταιριών δεν μπορεί  να διαθέσει τα ίδια προϊόντα παρά μόνο μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.
Επιπλέον υπάρχουν και καταστήματα τα οποία θα ανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα (πχ είδη επίπλου, κήπου).
Άλλωστε έχουν καταγγελθεί και πρακτικές που χαρακτηρίζονται αθέμιτες από μερίδα του λιανεμπορίου, το οποίο παρέμεινε υποχρεωτικά κλειστό.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κατατεθεί προσφυγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για το ότι τα σούπερ μάρκετ πωλούσαν προϊόντα όπως ένδυση - υπόδηση και ηλεκτρικές μικροσυσκευές.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν όμως και τα μικρότερα καταστήματα που έθεσαν θέμα ότι δεν μπορεί τα πολυκαταστήματα που έχουν πολλαπλούς ΚΑΔ να διαθέτουν προϊόντα με φυσικό τρόπο ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιοι δεν επιτρέπεται να ανοίξουν.
Έτσι ουσιαστικά έχει δημιουργηθεί μια αλυσίδα που επηρεάζει τη λειτουργία της αγοράς καθώς η κυβέρνηση δεν θα κατόρθωσε να λύσει τη δύσκολη άσκηση λόγω της δυνατότητας των super markets να πωλούν non food προϊόντα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης