Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τράπεζες πιέζουν να αποκλειστεί το δημόσιο χρέος - ομόλογα από τον δείκτη μόχλευσης

Οι τράπεζες πιέζουν να αποκλειστεί το δημόσιο χρέος - ομόλογα από τον δείκτη μόχλευσης
Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης πιέζουν για αλλαγή του πλαισίου ώστε να τους επιτρέπεται να κατέχουν και να ανταλλάσσουν περισσότερο δημόσιο χρέος
Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης πιέζουν για αλλαγή του πλαισίου ώστε να τους επιτρέπεται να κατέχουν και να ανταλλάσσουν περισσότερο δημόσιο χρέος, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο απαιτείται για να βοηθήσει τα πρωτοφανή προγράμματα δαπανών των πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης αναφέρεται στο εξειδικευμένο νομικό Bloomberg.
Ο Σύνδεσμος Χρηματοοικονομικών Αγορών στην Ευρώπη πιέζει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να χορηγήσουν εξαίρεση για το δημόσιο χρέος από έναν κανόνα που υποχρεώνει τις τράπεζες να διατηρούν ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο έναντι όλων των περιουσιακών στοιχείων στον ισολογισμό τους, ανεξάρτητα από τον κίνδυνο.
Η ώθηση των πιέσεων ακολουθεί την απόφαση της FED τον περασμένο μήνα να αποκλείσει προσωρινά τα Υπουργεία Οικονομικών από έναν παρόμοιο κανονισμό στις ΗΠΑ για να μετριάσει τις ανησυχίες σχετικά με τη ρευστότητα σε αυτήν την αγορά.
Η χαλάρωση του λεγόμενου δείκτη μόχλευσης θα επέτρεπε στις τράπεζες να πάρουν περισσότερο κρατικό χρέος στους ισολογισμούς τους καθώς οι κυβερνήσεις συγκεντρώνουν χρήματα για να αναβιώσουν μια οικονομία που έχει καταστραφεί από τον κορωνοϊό.
Ορισμένες ρυθμιστικές αρχές μπορεί να είναι δύσπιστες για την πρόταση
Σύμφωνα πάντως με την πολιτική της Fed, τα ταμεία και οι καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα εξαιρέθηκαν από τον κανόνα μόχλευσης έως τις 31 Μαρτίου.
Η Fed δήλωσε ότι ενήργησε για να διευκολύνει τις τράπεζες να δανείζουν περισσότερες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής προτείνει να εξαιρούνται οι καταθέσεις που οι δανειστές τοποθετούν στις κεντρικές τράπεζες από τον κανόνα μόχλευσης.
Ενα σημαντικό όφελος για την Deutsche Bank AG και άλλους δανειστές, αλλά όχι και το δημόσιο χρέος στους ισολογισμούς τραπεζών.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού σκέλους της ΕΕ, βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και μεταξύ των κρατών μελών.
Ο Lever είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να συμπεριλάβουν και στην πρόταση εξαίρεση για κρατικά χρέη.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας ας σημειωθεί πως εντείνεται η γρίνια βάσει της οποίας οι τράπεζες δημιουργούν προσκόμματα στη χορήγηση των δανείων.
Ως γνωστόν οι αιτήσεις για το ΤΕΠΙΧΙΙ ξεπέρασαν κάθε όριο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα φθάνοντας τις 18.000 και έτσι οι τράπεζες σταμάτησαν να δέχονται άλλες αιτήσεις.
Ας σημειωθεί πάντως πως τα πιστωτικά ιδρύματα είπαν πως θα ρίξουν στην οικονομία 25 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα μπορούσαν να ρίξουν στην αγορά πολύ περισσότερα κεφάλαια καθώς τα χαμηλότερα εποπτικά κεφάλαια απελευθερώνουν από 1- 2 δισ. ευρώ σε κάθε τράπεζα με αποτέλεσμα μετά από μόχλευση τα διαθέσιμα κεφάλαια να είναι τουλάχιστον τα διπλά.
Εκτιμάται ωστόσο πως οι τράπεζες διακρατούν κεφάλαια από τα παραπάνω καθώς εκτιμούν πως θα χρειαστούν κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί από τα νέα κόκκινα δάνεια.
Από το ξέσπασμα του κοροναϊού, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αγωνιστεί για να ελαφρύνουν το βάρος από κανόνες βάσει κινδύνου για να διασφαλίσουν ότι συνεχίζουν να δανείζουν την οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει απελευθερώσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαιο. Μπορεί επίσης να τροποποιήσει μερικά από τα μαθηματικά πίσω από τον δείκτη μόχλευσης για μεμονωμένες τράπεζες, αλλά η αλλαγή του τραπεζικού κανονισμού είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης