Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τεράστιες οι απώλειες για HSBC και ΒNP Paribas - Οι τράπεζες πρέπει να επανεξετάσουν τη διαχείριση κινδύνων

Τεράστιες οι απώλειες για HSBC και ΒNP Paribas - Οι τράπεζες πρέπει να επανεξετάσουν τη διαχείριση κινδύνων
Απειλή ο κορωνοϊός για τις προβλέψεις των τραπεζών και τη διαχείριση των κινδύνων
Κρίσιμη είναι για την επιβίωση των τραπεζών η αλλαγή μοντέλου στη διαχείριση των κινδύνων, καθώς ο κορωνοϊός καθιστά πλέον ανέφικτη την ασφαλή εκτίμηση της ζημίας που μπορεί να υπάρξει.
Τελευταία «θύματα» της πανδημίας η βρετανική HSBC και η γαλλική ΒNB Paribas.

Κάθε τρίμηνο οι τράπεζες ανακοινώνουν τα όρια των VaR (αξία σε κίνδυνο), ήτοι τη μέτρηση που δηλώνει πώς η αξία στην αγορά ενός περιουσιακού στοιχείου ή χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων είναι πιθανόν να μειωθεί στη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου (συνήθως 1 ή 10 ημερών) υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Σκόπος τους είναι να δείξουν στον κόσμο κατά πόσο τα κεφάλαια που διαθέτουν μπορούν να αντισταθμίσουν έναν ενδεχόμενο κίνδυνο, στο χειρότερο σενάριο.
Ωστόσο, το VaR αφορά το παρελθόν και όχι το μέλλον.
Ως εκ τούτου, δεν αποτελούν ασφαλείς μετρήσεις για συγκυρίες όπως η τρέχουσα, με την πανδημία του κορωνοϊού να ανεβάζει τον δείκτη φόβου (VIX) πάνω από τις 80 μονάδες!
Το μοντέλο VaR οδήγησε τις ευρωπαϊκές τράπεζες HSBC και BNP να εγγράψουν κολοσσιαίες απώλειες, καθώς η μεταβλητότητα εκτοξεύθηκε σε άνευ προηγουμένου επίπεδα.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη υπερέβησαν τα όρια του VaR περισσότερες φορές τον Μάρτιο, από ό,τι σε πιο ήρεμες εποχές.
Πιο συγκεκριμένα, τον Μάρτιο, η HSBC Λονδίνου παραβίασε το ημερήσιο όριο κέρδους – ζημίας 12 φορές, ενώ η BNP Paribas, που πρόσφατα ανακοίνωσε τεράστιες απώλειες στην αγορά παραγώγων, ανέφερε εννέα τέτοιου είδους παραβιάσεις στο α’ τρίμηνο.
Η HSBC ανακοίνωσε ότι σημείωσε δύο μεγάλες επικερδείς συναλλαγές και πως είχε μία αποτυχημένη εμπορική συναλλαγή τον Ιανουάριο που οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στη μεταβλητότητα που παρουσίαζαν τα futures του παλλαδίου.
Άλλες απώλειες έχουν πηγή στην αγορά του χρυσού.
Ενώ η HSBC είπε ότι κανονικά θα περίμενε μόνο να καταγράψει από δύο έως τρεις παραβιάσεις σε ένα ολόκληρο έτος, η πανδημία «προκάλεσε διαταραχές τέτοιες που δεν είχαν παρατηρηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, όπως αναφέρθηκε σχετικώς.
Την ίδια στιγμή, και η Deutsche Bank είχε τέτοιου είδους ζημίες, όπως και η ελβετική UBS.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν απευθύνει ισχυρή σύσταση στις τράπεζες να εξετάζουν πολύ προσεκτικά τους κινδύνους που ενέχουν οι συναλλαγές τους.
Και ενώ οι παραβιάσεις των κανονισμών γενικά οδηγούν σε ποινές, οι επόπτες των τραπεζών, κατανοώντας πόσο γρήγορα ξεπερνιούνται τα επενδυτικά μοντέλα, έχουν χαλαρώσει την εποπτεία τους.
Τον Μάρτιο, η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι θα επιτρέψει προσωρινά στις τράπεζες να αντισταθμίσουν τις αυξήσεις των υπολογισμών αξίας-κινδύνου «μέσω ανάλογης μείωσης» σε άλλους κινδύνους που αναλαμβάνουν.
Η Deutsche Bank, από την άλλη, δήλωσε ότι ο αντίκτυπος των παραβιάσεων μοντελοποίησης μετριάστηκε επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χαλάρωσε τους κανόνες της και ως εκ τούτου δεν υπήρχε συνολική επίδραση στις κεφαλαιακές της απαιτήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης