Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η ανάκαμψη της οικονομίας περνά μέσα από την ανάταση της ψυχολογίας

Rabobank: Η ανάκαμψη της οικονομίας περνά μέσα από την ανάταση της ψυχολογίας
Η οικονομία είναι ψυχολογία, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας Rabobank
Η ανάκαμψη της οικονομία στη μετα-κορωνοϊό εποχή περνά μέσα από την ανάταση της ψυχολογίας των καταναλωτών και της επενδυτικής κοινότητας, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Αυτή, άλλωστε, αποτελεί μια βασική οικονομική αρχή.
Οι ΗΠΑ αξιολογούν την ειδική ομάδα του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Δυστυχώς, η πανδημία στη χώρα μαίνεται, αν και στη Νέα Υόρκη η κορύφωσή του ιού πρέπει να έχει παρέλθει, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.
Η κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, κρίνει πως είναι αδήριτη ανάγκη να επανεκκινήσει την οικονομία και σύντομα.
Μάλιστα, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε τέτοιου είδους δηλώσεις κατά την επίσκεψή του σε εργοστάσιο στην Αριζόνα, χωρίς να φορά μάσκα – μια κίνηση υψηλού συμβολισμού.
Πάνω από όλα, κρίνεται πολύ σημαντικό να ανυψωθεί το ηθικό των πολιτών.
Τα lockdown που γίνονται οικεία βουλήσει είναι χειρότερα από αυτά που επιβάλλονται διά νόμου, καθώς δεν είναι δυνατόν να αναιρεθούν από τα χρήματα που «τυπώνει» η Fed, υπογραμμίζουν σχετικά οι αναλυτές της Rabobank.
Για να ανακάμψει, λοιπόν, η οικονομία, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να βγουν εκτός σπιτιού.
Στο μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο καθηγητής Neil Ferguson του Imperial College, που στην αρχή συνέστησε να ακολουθηθεί η στρατηγική της ανοσίας της αγέλης και κατόπιν να επιβληθεί αυστηρό lockdown, με αποτέλεσμα τον οικονομικό μαρασμό της χώρας, παραιτήθηκε επειδή «έσπασε» την καραντίνα.
Και ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να καταλήξει σε ένα σχέδιο εξόδου, η Αγγλία και η Σκωτία δεν μπορούν να συμφωνήσουν πώς θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.
Την ίδια στιγμή, οι αγορές φαίνεται να «βαδίζουν» σε ένα παράλληλο σύμπαν, προεξοφλώντας, ίσως, θετικές εξελίξεις.
Το πετρέλαιο την Τρίτη 5 Μαΐου σημείωσε άνοδο, με το Brent να επιστρέφει στη ζώνη των 30 δολαρίων το βαρέλι.
Αυτή η ανάκαμψη ερμηνεύεται από το γεγονός ότι οι αεροπορικές εταιρείες σύντομα θα αρχίσουν να πετάνε ξανά, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί σταδιακά χαλαρώνουν.
Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων των ΗΠΑ βρίσκονται στις 66 μονάδες βάσης, ενώ παράλληλα ο δείκτης Nikkei στην Ασία υποχώρησε κατά -2,8%.
Από την άλλη, η ισοτιμία δολαρίου / γιουάν δεν παρουσίασε σημαντική μεταβλητότητα, παρά την επιδείνωση των σινοαμερικανικών σχέσεων.
Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου δεν βοηθά στην αναπτέρωση της ψυχολογίας των επενδυτών.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει εντός τριών μηνών να αποδείξει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι σύννομο με το κοινοτικό κεκτημένο.
Το δικαστήριο πρεσβεύει και υποστηρίζει μια πιο «γερμανική» κατεύθυνση του χρήματος
Παρ’ όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Σε αυτή την κατεύθυνση έχει σύμμαχο τη Γαλλία, που υποστηρίζει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και την προώθηση μιας πιο πράσινης οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διασπασμένη.
Στην Αυστραλία, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν κατά 8,5%, κάτι που σημαίνει πως το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο δεν πρόκειται να υποχωρήσει πολύ, αντίθετα με τις προσδοκίες.
Τέλος, στην Ινδία, ο δείκτης PMI κατρακύλησε στις 5,4 μονάδες (σ.σ.:δεν είναι τυπογραφικό λάθος), από 49,3 – ένα νέο που μόνο εμπιστοσύνη δεν εμπνέει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης