Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Νέα «βουτιά» κατέγραψε ο κατασκευαστικός κλάδος τον Απρίλιο 2020 - Στις 8,2 μονάδες ο δείκτης PMI

Βρετανία: Νέα «βουτιά» κατέγραψε ο κατασκευαστικός κλάδος τον Απρίλιο 2020 - Στις 8,2 μονάδες ο δείκτης PMI
Η δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 1997
Σε ιστορικά χαμηλά υποχώρησε η δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (6/5) στοιχεία της Markit, αντικατοπτρίζοντας την ευρεία αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης δραστηριότητας PMI κατέγραψε «βουτιά» στις 8,2 μονάδες, έναντι 39,3 μονάδων τον Μάρτιο του 2020, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές περίμεναν ότι η πτώση θα περιοριστεί στις 21,7 μονάδες.
Ο δείκτης βρίσκεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 1997, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων από τη Markit, ενώ το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο του 2009, στις 27,8 μονάδες.¨
Και οι τρεις τομείς του κατασκευαστικού κλάδου κατέγραψαν συρρίκνωση σε μηνιαία βάση, με τους τομείς κατοικιών και εμπορικών κτηρίων να υποχωρούν στις 7,3 και τις 7,7 μονάδες αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή ο τομέας πολιτικών μηχανικών κατέγραψε μικρότερη πτώση σε σχέση με τους άλλους δύο τομείς, καθώς ο σχετικός υποδείκτης διαμορφώθηκε στις 14,6 μονάδες.
Ο όγκος των νέων εργασιών κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων είκοσι ετών, ενώ σημαντική ήταν και η συρρίκνωση που σημειώθηκε στη στελέχωση των επιχειρήσεων.
Όσον αφορά τις προσδοκίες των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, ο σχετικός υποδείκτης διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα με τον Οκτώβριο του 2008, τα οποία αποτελούν ιστορικό χαμηλό.
«Η γρήγορη βουτιά που σημειώθηκε στην παραγωγή του κατασκευαστικού κλάδου του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Απρίλιο, ξεχωρίζει ακόμα και εάν τη συγκρίνουμε με τα ιστορικά χαμηλά στους κλάδους μεταποίησης και υπηρεσιών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο οικονομικός διευθυντής της Markit, Tim Moore, προσθέτοντας ότι «η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού σημαίνει ότι τεράστια τμήματα του κλάδου σταμάτησαν κάθε δραστηριότητα ως απάντηση στην πανδημία του COVID-19».
«Περίπου το 86% των επιχειρήσεων ανέφεραν πτώση της δραστηριότητας τον Μάρτιο, ενώ μόνο το 3% ανέφερε επέκταση», υπογραμμίζει ο κ. Moore, για να προσθέσει ότι «οι τομείς κατοικιών και εμπορικών κτηρίων δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, αλλά η δραστηριότητα των πολιτικών μηχανικών κατέγραψε επίσης πτώση με τους ταχύτερους ρυθμούς από τότε που ξεκίνησε η έρευνα τον Απρίλιο του 1997».
«Κοιτώντας μπροστά, οι κατασκευαστικές εταιρείες ανέφεραν σε μεγάλο βαθμό ανησυχίες σχετικά με τις ταμειακές ροές, το αυξανόμενο λειτουργικό κόστος και τη μειωμένη παραγωγικότητα, καθώς και την πτώση της ζήτησης για τα νέα κατασκευαστικά έργα», επεσήμανε ο οικονομικός διευθυντής της Markit.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης