Δένδιας: Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στον κατήφορο - Δεν πρόκειται να πάμε σε στρατιωτικοποίηση της κρίσης

Δένδιας: Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στον κατήφορο - Δεν πρόκειται να πάμε σε στρατιωτικοποίηση της κρίσης
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι σε διαπραγματεύσεις οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ιταλία και με την Αίγυπτο
Το ενδεχόμενο στρατιωτικοποίησης της έντασης με την Τουρκία απέκλεισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν πέσει στην παγίδα που της στήνει η Άγκυρα.
«Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στον κατήφορο, ούτε στον λεκτικό κατήφορο, ούτε στον κατήφορο των ενεργειών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, υπογραμμίζοντας ότι η γειτονική χώρα οδηγεί τα πράγματα σε μια διαρκή κλιμάκωση που δεν θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Τουρκία, ούτε και για την ευρύτερη περιοχή.
«Δυστυχώς είμαστε σε ένα κλίμα στο οποίο η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στην χείρα φιλίας που μονίμως τείνει η χώρα μας», σημείωσε ο κ. Δένδιας.
«Εμείς έχουμε υποχρέωση να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, την εθνική μας κυριαρχία και να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να οδηγήσει τις σχέσεις μας σε μια κλιμάκωση τέτοια που να φτάσουμε σε στρατιωτικοποίηση οποιασδήποτε διαφοράς».
«Δεν πρόκειται να πάμε σε στρατιωτικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία.
Είναι η παγίδα την οποία η Τουρκία στήνει για την Ελλάδα: να περάσουμε από το στάδιο του δικαίου στο στάδιο των ενεργειών αυτής τη μορφής.
Η στρατιωτικοποίηση των διαφορών με την Τουρκία δεν θα οδηγήσει σε επίλυση, θα οδηγήσει σε επιδείνωση», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα διατηρεί όλα τα δικαιώματα προάσπισης του εθνικού της χώρου».
Ο κ. Δένδιας ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι σε διαπραγματεύσεις οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, ενώ κάποια στιγμή θα αρχίσουν οι σχετικές συζητήσεις με την Κύπρο και θα επανέλθει στη συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος και με την Αλβανία.
«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει καταρχήν τη διαπραγμάτευση με την Ιταλία για το θέμα της ΑΟΖ και τη συζήτηση με την Αίγυπτο και επιφυλάσσεται του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο όταν κρίνει ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος», πρόσθεσε.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS