Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Σε ιστορικά χαμηλά υποχώρησε ο κλάδος υπηρεσιών τον Απρίλιο 2020 - Στις 10,2 μονάδες ο δείκτης PMI

Γαλλία: Σε ιστορικά χαμηλά υποχώρησε ο κλάδος υπηρεσιών τον Απρίλιο 2020 - Στις 10,2 μονάδες ο δείκτης PMI
Η αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους μήνες διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 1998
Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχώρησε ο κλάδος υπηρεσιών στη Γαλλία τον Απρίλιο του 2020, καταγράφοντας μία άνευ προηγουμένου συρρίκωνση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε σημαντικό πλήγμα στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI κατέγραψε «βουτιά» στις 10,2 μονάδες, έναντι 27,4 μονάδων τον Μάρτιο, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ η σχετική έρευνα της Markit.
Η σημαντική πτώση που σημειώθηκε στη ζήτηση του κλάδου, περιόρισε ακόμα περισσότερο τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων τον Απρίλιο, με τον σχετικό υποδείκτη να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά.
Οι πωλήσεις στις χώρες του εξωτερικού υποχώρησαν με τους ταχύτερους ρυθμούς από τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ η συρρίκνωση που σημειώθηκε στο εργατικό δυναμικό του κλάδου ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 22 ετών.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που αφορά την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους μήνες διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 1998, εν μέσω ανησυχιών για μία παρατεταμένη παγκόσμια οικονομική ύφεση.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο σύνθετος δείκτης PMI να καταγράψει τη μεγαλύτερη συρρίνωση των τελευταίων 22 ετών, υποχωρώντας στις 11,1 μονάδες, έναντι των προκαταρκτικών εκτιμήσεων στις 11,2 μονάδες.
«Τα τελευταία στοιχεία για τον δείκτη PMI του κλάδου υπηρεσιών στη Γαλλία ήταν πραγματικά άνευ προηγουμένου, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού αύξησε τις πιέσεις της στην παγκόσμια οικονομία», αναφέρει ο οικονομολόγος της Markit, Eliot Kerr, διευκρινίζοντας ότι «ο δείκτης επιχειρηματική δραστηριότητας διαμορφώθηκε οριακά στο διψήφιο αριθμό, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ιστορία της έρευνας».
Μάλιστα, ο κ. Kerr διευκρίνισε ότι «το πλήγμα ήταν ακόμα πιο σοβαρό από εκείνο που δέχθηκε ο μεταποιητικός κλάδος και συνέβαλε σε μία ιστορική πτώση της σύνθετης επιχειρηματικής δραστηριότητας», ενώ τόνισε ότι «η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις 11 Μαΐου θα οδηγήσει σε μερική ανάκαμψη τους επόμενους μήνες».
Ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε ότι «απομένει να δούμε εάν η ανάπτυξη μπορεί να διατηρηθεί, καθώς το ρίσκο ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων θέσει σε κίνδυνο τις πιθανότητες μίας παρατεταμένης επέκτασης».
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης