Ενέργεια

Μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους ζητούν οι κλωστοϋφαντουργίες

tags :
Μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους ζητούν οι κλωστοϋφαντουργίες
Απαραίτητη η εξίσωση των τιμολογίων μέσης τάσης με την υψηλή, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών
Μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις κλωστοϋφαντουργίες ζητεί, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, Ελευθέριος Κούρταλης, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα εργοστάσια της κλωστοϋφαντουργίας.
Τουλάχιστον 5 βιομηχανίες τους κλάδου ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους τον Απρίλιο εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και της μεγάλης μείωσης της ζήτησης.
Στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Κούρταλης υπενθυμίζει ότι στον κλάδο, ο οποίος είναι μεγάλος καταναλωτής ρεύματος, το κόστος ενέργειας αποτελεί το 40% της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος και συνιστά σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις βιομηχανίες του κλάδου, έναντι των αντίστοιχων βιομηχανιών της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό ζητεί να εξισωθεί η τιμολογιακή πολιτική για τους καταναλωτές Μέσης Τάσης με τους καταναλωτές στην Υψηλή Τάση.

Μέτρα για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων

Στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ αναφέρεται στην ανάγκη άμεσης λήψης και σειράς άλλων, γενικότερων μέτρων για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου, με κυριότερα:
-Την τόνωση της ρευστότητας με διάφορες κρατικές ενισχύσεις και τραπεζικές χρηματοδοτήσεις με χαμηλά επιτόκια.
- Λήψη απόφασης από το ΥΠ.ΟΙΚ. για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις Τράπεζες, βάσει του 25% του τζίρου τους, κατά 85% με κρατική εγγύηση και χαμηλό επιτόκιο έως 5 χρόνια. Ανάλογη απόφαση, είχε ληφθεί πριν πολλά χρόνια, σε αντίστοιχη κρίση πολύ μικρότερης έντασης από τη σημερινή, με μεγάλη επιτυχία.
- Οι δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, να παγώσουν για 1 χρόνο, προκειμένου να διευκολυνθεί η ρευστότητά τους.
- Να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες, σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, για αγορά πρώτων υλών, υπό τη μορφή κεφαλαίου κίνησης με χαμηλά επιτόκια.
- Τη ρύθμιση φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων προς το δημόσιο σε 36 δόσεις, καθώς και εργοδοτικών εισφορών
-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20-30%, με τροποποίηση του ν. 4621/19 παρ. 1 και για τις επιχειρήσεις, όπως ισχύει σήμερα για τα φυσικά πρόσωπα.
-Τέλος επισημαίνει ότι, το μέτρο της στήριξης επιχειρήσεων με το καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής, δεν βοηθάει καθόλου το 85% των ΜμΕ του κλάδου, αφού προβλέπεται να είναι της τάξης 2.000-15.000 ευρώ. Ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί, ότι το ποσό της ενίσχυσης θα ήταν βάσει του 25% του τζίρου των, με κριτήριο την πτώση των πωλήσεων μεταξύ μηνός Μαρτίου 2019 και Μαρτίου 2020, τελικά ανακοινώθηκε ότι θα γίνει βάσει αριθμού των εργαζομένων τους, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης