Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες πιέσεις στο πετρέλαιο λόγω ΗΠΑ, στα 23,2 δολ. ή -5,5% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 30,2 δολ.

Νέες πιέσεις στο πετρέλαιο λόγω ΗΠΑ, στα 23,2 δολ. ή  -5,5% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 30,2 δολ.
Η άνοδος που σημειώθηκε στα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών
(upd3) Πιέσεις δέχεται σήμερα Τετάρτη (6/5) το πετρέλαιο, μετά την άνοδο που σημείωσε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, εξαιτίας της κατάρρευσης που σημείωσε η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2020.
Τα στοιχεία του ADP έδειξαν ότι τον περασμένο μήνα χάθηκαν 20,23 εκατ. θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν εμφανίσει υψηλή μεταβλητότητα κατά τη σημερινή συνεδρίαση, μετά και τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, τα οποία έδειξαν νέα άνοδο των αποθεμάτων.

- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent καταγράφει πτώση της τάξεως του -2,26% στα 30,27 δολ. ανά βαρέλι.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 υποχωρεί κατά -5,54%, στα 23,20 δολ. ανά βαρέλι.
Image
Image
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Μαΐου 2020 αυξήθηκν κατά 8,4 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα διαμορφωθεί στα 8,1 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 2,2 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα σημειωθεί αύξηση κατά 43 χιλ. βαρέλια.
Αργότερα εντός της ημέρας, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας στις ΗΠΑ αναμένεται να δημοσιεύσει τα επίσημα στοιχεία για τα αποθέματα, τα οποία ενδέχεται να ασκήσουν νέες πιέσεις στο πετρέλαιο, εφόσον επιβεβαιώσουν τα προκαταρκτικά στοιχεία του API.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα τα στοιχεία της EIA έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων κατά 9 εκατ. βαρέλια, στα 527,6 εκατ. βαρέλια συνολικά, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα διαμορφωθεί στα 10,6 εκατ. βαρέλια.
Όσον αφορά τα αποθέματα βενζίνης, καταγράφηκε απροσδόκητη πτώση της τάξεως των 3,7 εκατ. βαρελιών, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για αύξηση κατά 2,5 εκατ. βαρέλια, και έναντι ανόδου 1 εκατ. βαρελιών την προηγούμενη εβδομάδα.
Image
Image
Χθες (5/5) το Brent κατέγραψε την έκτη συνεχόμενη ημέρα ανόδου, ενώ η τιμή του αμερικανικού WTI ενισχύθηκε για πέμπτη συνεχόμενη μέρα, καθώς όλο και περισσότερες χώρες προχωρούν σε σταδιακή επανεκκίνηση των οικονομιών τους, ενώ οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου μειώνουν τις εξαγωγές τους προκειμένου να ισορροπήσουν την αγορά ενέργειας.
Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη της ζήτησης δε θα θα πραγματοποιηθεί με τόσο μεγάλη ταχύτητα ώστε να εξισορροπήσει άμεσα την αγορά.
«Συζητάμε για μία ομαλοποίηση της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της National Australia Bank, προσθέτοντας πως «όταν οι τιμές του πετρελαίου αρχίσουν να διατηρούν τα κέρδη τους, τότε θα φτάσουμε σε ένα σημείο κατά το οποίο οι παραγωγοί πετρελαίου θα αρχίσουν να αντιστρέφουν την αναστολή των δραστηριοτήτων τους».
Παρά την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων παγκοσμίως, καθώς και τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου των περισσότερων χωρών, οι αναλυτές του S&P Global Platts, εξακολουθούν να αναμένουν ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τους αποηκευτικούς χώρους πετρελαίου, πιθανότατα εντός του Ιουνίου.

Ρωσία: Η ζήτηση πετρελαίου δε θα επιστρέψει γρήγορα στα προ κρίσης επίπεδα - Θα εφαρμόσουμε άμεσα τη συμφωνία OPEC+

Τη θέση ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου δεν πρόκειται να επιστρέψει άμεσα στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την κρίση του κορωνοϊού, διατύπωσε σήμερα ο υφυπουργός Ενέργειας της χώρας, Pavel Sorokin, διευκρινίζοντας ότι οι παραγωγοί πετρελαίου της χώρας προσπαθούν να εφαρμόσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα γίνεται τη συμφωνία του OPEC+.
Ειδικότερα, ο κ. Sorokin δήλωσε ότι «οι εγχώριοι παραγωγοί πετρελαίου αγωνίζονται ώστε να επιτύχουν τους στόχους της συμφωνίας ότο το δυνατόν ταχύτερα γίνεται», ενώ πρόσθεσε ότι «θα είναι σε θέση να ανακτήσουν άμεσα την παραγωγή τους, μέσα σε μερικές εβδομάδες ή μερικούς μήνες».
«Δεν υπάρχουν λόγοι ώστε οι τιμές του πετρελαίου να καταγράψουν πτώση ή να υποχωρήσουν κάτω από τα 0 δολάρια, τώρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι περικοπές στην παραγωγή», τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος, ο οποίος μάλιστα επεσήμανε ότι «μπορώ να δω τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στην αγορά πετρελαίου».
Ωστόσο, ο κ. Sorokin προειδοποίησε ότι «η ζήτηση πετρελαίου δε θα επιστρέψει γρήγορα στα προ κρίσης επίπεδα», ενώ πρόσθεσε ότι «ορισμένες χώρες ίσως αντιμετωπίσουν δυσκολίες με το να τηρήσουν μία παγκόσμια συμφωνία για περικοπές στην παραγωγή».
«Δεν είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας η αθέτηση της συμφωνία του OPEC+», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός, εκτιμώντας ότι η Μόσχα θα φτάσει «άμεσα» τις περικοπές που προβλέπει η συμφωνία.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία του OPEC+ προβλέπει μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 9,7 εκατ. βαρέλια για τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020, ενώ η παραγωγή της Ρωσίας αναμένεται να περιοριστεί κατά 2,5 εκατ. βαρέλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης