Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προθεσμία έως 30/9/2020 στις τράπεζες για τα τριετή πλάνα των NPLs - Ποιες οι δυσκολίες κατάρτισης του σχεδίου

Προθεσμία έως 30/9/2020 στις τράπεζες για τα τριετή πλάνα των NPLs - Ποιες οι δυσκολίες κατάρτισης του σχεδίου
Προθεσμία έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 στις τράπεζες για τα τριετή πλάνα των κόκκινων δανείων
Στις 30 Σεπτεμβρίου οι τράπεζες καλούνται τελικώς να υποβάλουν τα καινούρια τους  πλάνα για τα κόκκινα δάνεια που θα αφορούν την προσεχή τριετία.
Ίσως αποτελεί κατά ομολογία το πιο δύσκολο σχέδιο που έχουν να καταρτίσουν τα πιστωτικά ιδρύματα  της χώρας αφού δεν γνωρίζουν καθόλου:
-Το μέγεθος της ύφεσης και τους ρυθμούς της ανάκαμψης που θα ακολουθήσει.
-Το ύψος των κόκκινων δανείων που θα δημιουργηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα αφού οι τράπεζες βρίσκονται υπό την επίδραση των moratorium και προς το παρόν κάνουν χρήση των ευχερειών της ΕΚΤ για να καθυστερήσει η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.
-Πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να προχωρήσουν οι τιτλοποιήσεις και κατά πόσον θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον.
-Ποιοι κλάδοι της οικονομίας θα ανταπεξέλθουν και ποιοι όχι
Με βάση τα παραπάνω αναπάντητα προς το παρόν  ερωτήματα οι τράπεζες πρέπει να συντάξουν τα νέα  πλάνα τους για την πορεία των NPLs,, project καθόλου εύκολο για το προσεχές χρονικό διάστημα.
Κάποιες πρόχειρες προβολές της κατάστασης εκτιμούν  πως μέσα στη χρονιά είναι εξαιρετικά πιθανόν τα πιστωτικά ιδρύματα να προσμετρήσουν επιπλέον κόκκινα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο το μέγεθος αυτό είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί αν και κατά πόσον αποτυπώνει την πραγματικότητα. Παράλληλα οι τράπεζες αναγκαστικά και προκειμένου να στηρξουν την οικονομία  επιχειρούν μια διευρυμένη πιστωτική επέκταση η οποία για φέτος θα διαμορφωθεί στα 25 δισ. ευρώ.
Μέσα από αυτήν την πιστωτική επέκταση ενδέχεται να περιορίσουν τα ποσοστά των κόκκινων δανείων αλλά και να διαμορφώσουν και κάποια ακόμη νέα κόκκινα δάνεια.
Συγχρόνως οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών έχουν αισθητά μειωθεί και αναμένεται να εξεταστεί κατά την επόμενη χρονιά η προσέγγιση της ΕΚΤ επί του θέματος.
Οπως παρατηρούν έγκυροι τραπεζίτες το τοπίο είναι απολύτως ρευστό γι' αυτό και οι παραδοχές που θα χρησιμοποιήσουν στα πλάνα τους οι τράπεζες ενδέχεται να είναι διαφορετικές. Από την άλλη πλευρά και o τρόπος με τον οποίο θα αξιολογήσει τα πλάνα αυτά ο SSM  θα γίνεται τόσο πιο αυστηρός όσο πλησιάζει η ολοκλήρωση της τριετίας και όχι από την πρώτη χρονιά των πλάνων αυτών.  Δηλαδή, επειδή το τοπίο είναι εξαιρετικά θολό ο  SSM είναι πιθανόν να καταλήξει στην αυστηροποίηση των παραμέτρων προσμετρώντας το πλάνο στο σύνολό του και όχι κάθε χρόνο χωριστά. Οι στόχοι θα πρέπει να επιτευχθούν στο τέλος της τριετίας και η απόκλιση τα προηγούμενα δύο χρόνια μπορεί να είναι επιτρεπτή.
Η ανάκαμψη την επόμενη και τη μεθεπόμενη χρονιά πάτνως  θα καθορίσει τα μεγέθη.
Στην παρούσα όμως φάση οι τράπεζες μαζί με τους θεσμούς θα πρέπει να συμφωνήσουν στο πιο εργαλείο θα υιοθετήσουν για το μαζικό  περιορισμό των κόκκινων δανείων.
Η ταχύτητα των τιτλοποιήσεων θα καθορίσει την επιτυχία του Ηρακλή η οποία με τη σειρά της θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των σχεδίων.
Ας σημειωθεί πάντως πως οι ξένοι επενδυτές ρωτούν διαρκώς για την πορεία των τιτλοποιήσεων που έχουν ανακοινωθεί.
Σε ότι αφορά την πρόταση για την Bad Bank αυτό που πρόκειται να παίξει σημαντικό ρόλο είναι το σχετικό θεσμικό πλαίσιο που θα καθορίσει ποιος θα αναλάβει και το βάρος από τη λειτουργία της που σημαίνει το βάρος της απώλειας των ενεργητικών των τραπεζών.
Συγχρόνως θα πρέπει να σημειωθεί πως οι παραδοχέδς για νέα πλάνα των τραπεζών ξεκινούν από την αποδοχή
της αποτυχίας των παλιών τουλάχιστον σε ότι αφορά τη χώρα μας μιας και η Ελλάδα δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το σχετικό πλάνο εξυγίανσης.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης