Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεταλλαγμένο και πιο επικίνδυνο το στέλεχος του κορωνοϊού που χτύπησε ΗΠΑ και Ευρώπη

Μεταλλαγμένο και πιο επικίνδυνο το στέλεχος του κορωνοϊού που χτύπησε ΗΠΑ και Ευρώπη
Ο Covid-19 μεταλλάχθηκε και απέκτησε μία πολύ πιο επικίνδυνη εκδοχή
Μεταλλαγμένο, πιο μολυσματικό και αρκετά πιο επιθετικό είναι το στέλεχος του κορωνοϊού που χτύπησε τόσο τις ΗΠΑ και όσο και την Ευρώπη, σύμφωνα με νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας.
Ο Covid-19, που ξεκίνησε στην πόλη Wuhan της Κίνας πριν από τέσσερις μήνες, μεταλλάχθηκε και απέκτησε μία πολύ πιο επικίνδυνη εκδοχή.
Το νέο στέλεχος άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη στις αρχές Φεβρουαρίου πριν μεταναστεύσει σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, καθιστώντας την κυρίαρχη μορφή του ιού σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι τα τέλη Μαρτίου, έγραψαν ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos στο Νέο Μεξικό, σε μια έκθεση 33 σελίδων που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 30 Απριλίου.
Εάν ο κορωνοϊός δεν υποχωρήσει το καλοκαίρι όπως η εποχική γρίπη, θα σημαίνει ότι έχει μεταλλαχθεί ακόμα περισσότερο – κάτι που ενδεχομένως θα περιορίσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που αναπτύσσονται από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησαν οι ερευνητές.
Ενθαρρυντικό, βέβαια, είναι το γεγονός ότι ορισμένοι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει τις γονιδιακές αλληλουχίες του ιού που απομονώθηκαν από τις υγειονομικές αρχές στις αρχές της επιδημίας.
«Αυτά είναι πολύ κακά νέα.
Αλλά ας μην απογοητευόμαστε από αυτό.
Η ομάδα μας στο LANL μπόρεσε να τεκμηριώσει αυτήν τη μετάλλαξη και τον αντίκτυπό της λόγω μιας παγκόσμιας προσπάθειας ανθρώπων, οι οποίοι καθιστούν διαθέσιμες νέες αλληλουχίες του ιού (SARS-CoV-2) όσο πιο γρήγορα μπορούν» δήλωσε η Bette Korber, βιολόγος του Los Alamos και επικεφαλής της ομάδας που συνέγραψε την εν λόγω μελέτη.
Image
Να επισημανθεί πως η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους καθηγητές, αλλά οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα νέα της μετάλλαξης ήταν επείγοντας, δεδομένου ότι περισσότερα από 100 εμβόλια βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης.
Στις αρχές Μαρτίου, Κινέζοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι του κορωνοϊού.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 3 Μαρτίου, οι επιστήμονες στη Σχολή Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και το Ινστιτούτο Παστερ της Σανγκάης διαπίστωσαν ότι ένας πιο επιθετικός τύπος του κορωνοϊού αντιπροσώπευε περίπου το 70% των αναλυθέντων στελεχών, ενώ το 30% των στελεχών συνδεόταν με έναν λιγότερο επιθετικό τύπο.
Το πιο επιθετικό και θανατηφόρο στέλεχος επικράτησε στα πρώτα στάδια της πανδημίας στη Wuhan, την κινεζική πόλη όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός.
Οι ερευνητές του Los Alamos, με τη βοήθεια επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ και στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στην Αγγλία, μπόρεσαν να αναλύσουν χιλιάδες αλληλουχίες του κορωνοϊού που συλλέχθηκαν.
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 14 μεταλλάξεις.
Οι μεταλλάξεις επηρεάζουν την πρωτεΐνη που επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στον ξενιστή.
Τη μεταλλαγμένη αυτή πρωτεϊνη την ονόμασαν Spike D614G οι ερευνητές.
Δεν είναι, όμως, σαφές εάν η εν λόγω μετάλλαξη εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα ή την Ευρώπη, αλλά σίγουρα συγκεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη και, στη συνέχεια, «σάρωσε» τον κόσμο.
Η συχνότητα εμφάνισης της G614 αυξανόταν με ανησυχητικό ρυθμό στη διάρκεια του Μαρτίου, όπως έγραψαν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.
Φαίνεται, πάντως, ότι κάποια στιγμή η μετάλλαξη G614 και μια άλλη μετάλλαξη, D614, συγχωνεύτηκαν για να «δώσουν» τη μετάλλαξη D614G.
Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι πιο μολυσματική, εισβάλλει με μεγαλύτερη ευκολία σε πνευμονικά κύτταρα, ενώ «ξεφεύγει» από τα αντισώματα που αναπτύσσει το ανθρώπινο σώμα ενάντια στον ιό.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης