Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα 2,3 δισ. ευρώ οι αγορές κυπριακών ομολόγων από την ΕΚΤ

Στα 2,3 δισ. ευρώ οι αγορές κυπριακών ομολόγων από την ΕΚΤ
Κύπρος: Στα 2,3 δισ. οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ
Στα 2,32 δισεκ. ευρώ ανήλθαν στο τέλος Απριλίου 2020 οι συνολικές αγορές κυπριακών ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) μέσω του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων δημοσίου τομέα (PSPP).
Τα ομόλογα που διακρατεί στον ισολογισμό της η ΕΚΤ υποχώρησαν στο 9,44% του δημοσίου χρέους από πέραν του 10% τον προηγούμενο μήνα, αφού μεσολάβησαν εκδόσεις χρέους από το Υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο καθαρές αγορές κυπριακών ομολόγων μέσω του PSSP τον Απρίλιο ανήλθαν σε 116 εκατ. ευρώ (όπως και τον Μάρτιο) με το μεγαλύτερο μέρος των αγορών να πραγματοποιείται από την ΚΤΚ.
Παράλληλα, ο σταθμικός μέσος όρος λήξης των κυπριακών ομολόγων που βρίσκονται στον ισολογισμό της ΕΚΤ ανέρχεται στα 9,15 χρόνια (από 8,86 τον Μάρτιο).
Η συνολική αξία των ομολόγων των κρατών της ευρωζώνης στον ισολογισμό της ΕΚΤ ανήλθε στα €2,19 τρισεκ. την 1η Μαΐου.
Εξάλλου, στο τέλος Μαρτίου ξεκίνησαν οι αγορές μέσω του Έκτακτου Προγράμματος Αγοράς Ομολόγων Πανδημίας (PEPP) ύψους €750 δισεκ., με τις αγορές ομολόγων να ανέρχονται σε €118 δισ..
Αν και η ΕΚΤ δεν κοινοποιεί στοιχεία για τις αγορές ανά περιουσιακό στοιχείο μέσω του PEPP, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι αγορές κυπριακών ομολόγων από την ΚΤΚ, κατά κύριο λόγο, μέσω του έκτακτου αυτού προγράμματος θα είναι αυξημένες σε σύγκριση με το PSPP.
Σημειώνεται τέλος ότι πέραν του PEPP, η ΕΚΤ έχει ήδη ξεκινήσει νέες αγορές ομολόγων ύψους €20 δισ. μηνιαίως (ανακοινώθηκε στις αρχές του 2020), ενώ επιπρόσθετα επανεπενδύει και ποσά ομολόγων που λήγουν και τα οποία είχαν αγοραστεί μέσω του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, κάτι που ενισχύει τη δύναμη πυρός, η οποία βοηθά στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης