Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με προφυλάξεις η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα σε ΗΠΑ, ΕΕ με 3,6 εκατ. κρούσματα και 255 χιλ. νεκρούς

Με προφυλάξεις η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα σε ΗΠΑ, ΕΕ με 3,6 εκατ. κρούσματα και 255 χιλ. νεκρούς
Πρώτη σε θανάτους στην Ευρώπη η Μ. Βρετανία, με περισσότερους από 32.000 οι νεκρούς - Φόβοι για 100.000 νεκρούς στις ΗΠΑ έως τον Ιούνιο - Μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού χτύπησε ΕΕ και ΗΠΑ
(upd3)Μετά φόβου, προφυλάξεων και ευλαβική τήρηση των αποστάσεων, επανέρχονται σε μια νέα καθημερινότητα εκατομμύρια πολίτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς τα κράτη αίρουν περιορισμούς και lockdowns για να πάρουν μπροστά ξανά οι μηχανές τις οικονομίας, σε ένα κοινό διεθνή πειραματισμό που όλοι ελπίζουν να στεφθεί με επιτυχία, αφού μια αποτυχία, από μία υποτροπή της πανδημίας θα μπορούσε να έχει ολέθρια αποτελέσματα.
Με τον ΠΟΥ να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για ένα εμβόλιο στα τέλη του 2021, και όχι του 2020 όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, πάνω από 130 θεραπείες και 90 εμβόλια υπό διερεύνηση, τα 6 εξ'αυτών σε προχωρημένο στάδιο κλινικών μελετών σε εθελοντές αλλά και σε πειραματόζωα, τα κράτη δίνουν γη και ύδωρ στις έρευνες, ώστε να βρεθεί οριστική λύση στη θεραπεία του κορωνοϊού Covid-19, αλλά και στην πρόληψή του, με την ανάπτυξη εμβολίου, χωρίς να λείπουν οι ανταγωνισμοί, καθώς στον διαδικτυακό παγκόσμιο μαραθώνιο ανάμεσα σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς που έτρεξε η ΕΕ και κατάφερε να εξασφαλίσει το ποσό των 8 δις δολαρίων υπέρ της έρευνας εμβολίου και φαρμάκου, οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν.
Αυτός ο αγώνας δρόμου, αποκτά ιδιαίτερη αξία καθώς ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos στο Νέο Μεξικό, ανακάλυψαν σε μελέτη τους και δημοσίευσαν πως μεταλλαγμένο, πιο μολυσματικό και αρκετά πιο επιθετικό είναι το στέλεχος του κορωνοϊού που χτύπησε τόσο τις ΗΠΑ και όσο και την Ευρώπη.
Σε αυτό το κλίμα, με τις ΗΠΑ πρώτες σε κρούσματα και θανάτους παγκοσμίως και την Μ. Βρετανία να παίρνει τα ολέθρια σκήπτρα των θανάτων στην Ευρώπη από την Ιταλία, αίρονται σταδιακά οι περιορισμοί, χωρίς να αποκλείονται «πισωγυρίσματα», εφόσον φανεί πως κάποιο «βήμα» επέφερε νέα διασπορά του ιού.
Παντού στον κόσμο, μια σειρά από χώρες – ανάμεσα στις οποίες και οι ιδιαίτερα πληττόμενες Ιταλία και Ισπανία, αλλά και η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Φινλανδία, το Βέλγιο, η Ινδία, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη, το Ισραήλ κ.α. – προχώρησαν ήδη στην περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών βάσει χρονοδιαγράμματος, ενώ στις ΗΠΑ, ήδη οι μισές Πολιτείες έχουν άρει τα περιοριστικά μέτρα ενώ το ίδιο ετοιμάζεται να πράξει από την ερχόμενη Παρασκευή 9/5 και η Πολιτεία της Καλιφόρνια, η οποία έχει και το πέμπτο μεγαλύτερο ΑΕΠ παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 3,6 εκατομμύρια, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 255 χιλιάδες ενώ αυτοί που νόσησαν και θεραπεύτηκαν φτάνουν στους 1,18 εκατομμύρια.
Βάσει αυτών των δεδομένων, οι θάνατοι ως προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται στο 7% ενώ όσοι θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται στο 32,6%.
Image

Η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 3.646.206
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 255.096 ενώ θεραπεύτηκαν 1.186.730 άνθρωποι
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.194.494 και σε νεκρούς με 70.646
-Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία η Ιταλία με 29.315 – Στα 213.013 τα κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 218.011 και 25.428 νεκρούς
- Στους 25.204 οι νεκροί στη Γαλλία, 169.583 τα κρούσματα
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 32.313 (τρίτο υψηλότερο παγκοσμίως και το υψηλότερο στην Ευρώπη) και τα κρούσματα σε 196.583
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 166.598 και οι νεκροί σε 6.993
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 6.340 και τα κρούσματα σε 99.970
- Στη Βραζιλία οι νεκροί ανέρχονται σε 7.485 και τα κρούσματα σε 110.156
- Στη Ρωσία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.451 και τα κρούσματα σε 155.370
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 254 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.804
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.966 κρούσματα και 4.637 θάνατοι
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 15.078 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 536
- Στους 8.016 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 50.509 τα κρούσματα
- Στα 6.851 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.009 στην Ελβετία που μετρά και 1.795 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 146 οι νεκροί
- Στους 3.520 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 129.491 τα κρούσματα
Image
Μεταλλαγμένο, πιο μολυσματικό και αρκετά πιο επιθετικό είναι το στέλεχος του κορωνοϊού που χτύπησε τόσο τις ΗΠΑ και όσο και την Ευρώπη, σύμφωνα με νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας.

Ο Covid-19, που ξεκίνησε στην πόλη Wuhan της Κίνας πριν από τέσσερις μήνες, μεταλλάχθηκε και απέκτησε μία πολύ πιο επικίνδυνη εκδοχή.
Το νέο στέλεχος άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη στις αρχές Φεβρουαρίου πριν μεταναστεύσει σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, καθιστώντας την κυρίαρχη μορφή του ιού σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι τα τέλη Μαρτίου, έγραψαν ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos στο Νέο Μεξικό, σε μια έκθεση 33 σελίδων που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 30 Απριλίου.
Εάν ο κορωνοϊός δεν υποχωρήσει το καλοκαίρι όπως η εποχική γρίπη, θα σημαίνει ότι μεταλλαχθεί ακόμα περισσότερο – κάτι που ενδεχομένως θα περιορίσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που αναπτύσσονται από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησαν οι ερευνητές.
Ενθαρρυντικό, βέβαια, είναι το γεγονός ότι ορισμένοι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει τις γενετικές αλληλουχίες του ιού που απομονώθηκα από τις υγειονομικές αρχές στις αρχές της επιδημίας.
«Αυτά είναι πολύ κακά νέα.
Αλλά ας μην απογοητευόμαστε από αυτό.
Η ομάδα μας στο LANL μπόρεσε να τεκμηριώσει αυτήν τη μετάλλαξη και τον αντίκτυπό της λόγω μιας παγκόσμιας προσπάθειας ανθρώπων, οι οποίοι καθιστούν διαθέσιμες νέες αλληλουχίες του ιού (SARS-CoV-2) όσο πιο γρήγορα μπορούν» δήλωσε η Bette Korber, βιολόγος του Los Alamos και επικεφαλής της ομάδας που συνέγραψε την εν λόγω μελέτη.
Image
Να επισημανθεί πως η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους καθηγητές, αλλά οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα νέα της μετάλλαξης ήταν επείγοντας, δεδομένου ότι περισσότερα από 100 εμβόλια βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης.
Στις αρχές Μαρτίου, Κινέζοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι του κορωνοϊού.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 3 Μαρτίου, οι επιστήμονες στη Σχολή Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και το Ινστιτούτο Παστερ της Σανγκάης διαπίστωσαν ότι ένας πιο επιθετικός τύπος του κορωνοϊού αντιπροσώπευε περίπου το 70% των αναλυθέντων στελεχών, ενώ το 30% των στελεχών συνδεόταν με έναν λιγότερο επιθετικό τύπο.
Το πιο επιθετικό και θανατηφόρο στέλεχος επικράτησε στα πρώτα στάδια της πανδημίας στη Wuhan, την κινεζική πόλη όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός.
Οι ερευνητές του Los Alamos, με τη βοήθεια επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ και στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στην Αγγλία, μπόρεσαν να αναλύσουν χιλιάδες αλληλουχίες του κορωνοϊού που συλλέχθηκαν.
Μέχρι χθες έχουν εντοπιστεί 14 μεταλλάξεις.
Οι μεταλλάξεις επηρεάζουν την πρωτεΐνη που επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στον ξενιστή.
Τη μεταλλαγμένη αυτή πρωτεϊνη την ονόμασαν Spike D614G οι ερευνητές.
Δεν είναι, όμως, σαφές εάν η εν λόγω μετάλλαξη εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα ή την Ευρώπη, αλλά σίγουρα συγκεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη και, στη συνέχεια, «σάρωσε» τον κόσμο.
Η συχνότητα εμφάνισης της G614 αυξανόταν με ανησυχητικό ρυθμό στη διάρκεια του Μαρτίου, όπως έγραψαν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.
Φαίνεται, πάντως, ότι κάποια στιγμή η μετάλλαξη G614 και μια άλλη μετάλλαξη, D614, συγχωνεύτηκαν για να «δώσουν» τη μετάλλαξη D614G.
Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι πιο μολυσματική, εισβάλλει με μεγαλύτερη ευκολία σε πνευμονικά κύτταρα, ενώ «ξεφεύγει» από τα αντισώματα που αναπτύσσει το ανθρώπινο σώμα ενάντια στον ιό.
Image
ΗΠΑ: Πάνω από 100.000 νεκροί τον Ιούνιο από τον κορωνοϊό – Πολιτείες αίρουν τα περιοριστικά μέτρα

Οι θάνατοι εξαιτίας του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις 70.000, με τον αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τo 1,19 εκατ.
Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στην χώρα έχουν καταγράψει 1.194.494 κρούσματα και  70.646 νεκρούς, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα όπου καταγράφεται μακράν ο υψηλότερος αριθμός θανάτων εξαιτίας της πανδημίας από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, τη στιγμή πάντως που οι εκτιμήσεις παραμένουν δυσοίωνες για την πορεία της νόσου, την ώρα που ολοένα και περισσότερες Πολιτείες αίρουν τα περιοριστικά μέτρα και προχωρούν στη μερική επιστροφή στην καθημερινότητα.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, περισσότερα από 1,18 εκατομμύρια είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι νεκροί υπολογίζονται σε περίπου 69 χιλιάδες, ενώ αυτοί που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ξεπερνούν τους 187.000.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους και επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά και η χώρα που έχει διενεργήσει τα περισσότερα τεστ, τα οποία προσεγγίζουν τα 7,3 εκατομμύρια.
Σημειώνεται πως από τις αρχές Απριλίου, ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων δεν έχει πέσει κάτω από τους 1.000.
Την ίδια στιγμή, εσωτερική έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) προβλέπει ότι ο αριθμός των θανάτων ενδέχεται να διπλασιαστεί ως τις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με εσωτερική έκθεσή της στην οποία αναφέρθηκαν οι εφημερίδες The New York Times και The Washington Post.
Η έκθεση αυτή προβλέπει νέα αναζωπύρωση από τα μέσα Μαΐου, με 3.000 θανάτους την ημέρα και 200.000 νέα κρούσματα μέχρι την 1η Ιουνίου, γεγονός που σημαίνει ότι το όριο των 100 χιλιάδων θανάτων θα έχει ξεπεραστεί ήδη από τις αρχές Ιουνίου.
Άλλωστε σε αυτήν την παραδοχή είχε προχωρήσει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος σε συνέντευξη του στο Fox News είχε αναφέρει πως «θα χάσουμε 75.000, 80.000 ή 100.000 ανθρώπους» και ότι αν δεν λαμβάνονταν τα περιοριστικά μέτρα, μπορεί να έχαναν τη ζωή τους 1,5 εκατομμύρια Αμερικάνοι.
Δεν είναι τυχαίο ότι από τα εννιά μοντέλα που επικαλέστηκαν την 1η Μαΐου τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), τουλάχιστον τρία προέβλεπαν ότι το όριο των 100.000 θανάτων θα έχει ξεπεραστεί σε τέσσερις εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων δύο του πανεπιστημίου Columbia.
Το MIT προβλέπει 113.000 θανάτους στις ΗΠΑ ως την 1η Ιουνίου.
Πάντως, ο Λευκός Οίκος δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις της έκθεσης αυτής, η οποία όμως έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς λαμβάνει υπόψη πως πλέον ολοένα και περισσότερες Πολιτείες αίρουν τα περιοριστικά μέτρα.
Image
«Ανοίγει» η Καλιφόρνια

Και ενώ τα επιδημιολογικά μοντέλα βλέπουν νέα αναζωπύρωση από τα μέσα του μήνα, οι Πολιτείες αίρουν τα περιοριστικά μέτρα και προσπαθούν να επιστρέψουν σταδιακά στην καθημερινότητα τους.
Σχεδόν οι μισές Πολιτείες έχουν προχωρήσει ή σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην επαναλειτουργία μέρους της οικονομίας τους ενώ και η Πολιτεία της Καλιφόρνια, της πρώτης αμερικανικής πολιτείας η οποία επέβαλε περιορισμό στην κίνηση των πολιτών για να αποτρέψει την εξάπλωση του κορωνοϊού, θα αρχίσει να χαλαρώνει κάποια από τα μέτρα περιορισμού στα τέλη της εβδομάδας, ενώ θα επιτρέψει να λειτουργήσουν ξανά ορισμένα καταστήματα.
«Εκατομμύρια Καλιφορνέζοι τήρησαν τους κανόνες περιορισμού και χάρη σ’ αυτούς, είμαστε σε θέση να αρχίσουμε να περνάμε στο επόμενο στάδιο.
Αυτή είναι μια πολύ θετική ένδειξη που πάντως έρχεται για μόνο έναν λόγο: τα δεδομένα λένε ότι είναι εφικτό», υπογράμμισε ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Gavin Newsom.
Την περασμένη εβδομάδα, οι καλιφορνέζικες αρχές ανακοίνωναν πως ανέμεναν οι προϋποθέσεις για την πρώτη φάση της άρσης των μέτρων περιορισμού να συντρέχουν εντός «ημερών, όχι εβδομάδων».
«Αν συνεχίζουν να υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, μικρά καταστήματα, όπως τα βιβλιοπωλεία, τα δισκοπωλεία, τα ανθοπωλεία, τα καταστήματα με αθλητικά είδη θα λάβουν την άδεια να ξαναρχίσουν τη λειτουργία τους» υποστήριξε ο Newsom.
Σημειώνεται ωστόσο ότι οι δραστηριότητες στη μεταποίηση και ο εφοδιασμός στον τομέα της διαμονής θα μπορέσουν επίσης να ξαναρχίσουν αλλά γραφεία, εμπορικά κέντρα και εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά.
Επιπλέον, ο Newsom τόνισε ότι ορισμένες αγροτικές περιοχές που πλήττονται λιγότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, ειδικά στον βορρά, ενδέχεται να ξαναρχίσουν τη δραστηριότητά τους ταχύτερα, ενώ υποστήριξε ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμα για να ανοίξουν ξανά οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, όπως τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια, οι χώροι λατρείας κ.ά.

Cuomo (Νέα Υόρκη): Σε τέσσερις φάσεις η επανεκκίνηση της οικονομίας από 15/5

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης A. Cuomo παρουσίασε τις φάσεις επανεκκίνησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Πολιτεία, ξεκινώντας με πολύ συγκεκριμένους τομείς, όπως την οικοδομή, στις περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο από την πανδημία.
Ο Cuomo δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο η καραντίνα στην Πολιτεία λήγει στις 15 Μαΐου.
Στην α' φάση μπορεί να ξεκινήσουν και πάλι η οικοδομή, η μεταποιητική βιομηχανία και επιλεγμένα καταστήματα λιανικής, στη β' φάση, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τα μεσιτικά γραφεία και τα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων ενώ στην γ' μπορεί να επαναλειτουργήσουν τα εστιατόρια, οι υπηρεσίες εστίασης γενικότερα και τα ξενοδοχεία.
Στην τέταρτη και τελευταία φάση εντάσσονται οι χώροι ψυχαγωγίας και διασκέδασης και τα σχολεία.
Σύμφωνα με τον Cuomo, στη Νέα Υόρκη έχουν ελεγχθεί πάνω από 1 εκατομμύριο κάτοικοι, περίπου δηλαδή το 5% του πληθυσμού.
Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από οποιασδήποτε άλλης χώρας, ακόμη και από της Ιταλίας (3,5%) και της Νότιας Κορέας (1,2%).
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο κυβερνήτης ανακοίνωσε επίσης ότι το προηγούμενο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 άλλοι 226 άνθρωποι, ο χαμηλότερος αριθμός από τις 27 Μαρτίου.
Συνεχίζεται επίσης η πτωτική τάση στον αριθμό των ανθρώπων που νοσηλεύονται και έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ.
Σημείωσε όμως ότι η πτωτική τάση δεν είναι «τόσο απότομη» όσο εκείνη της αύξησης των κρουσμάτων, τον Μάρτιο και προειδοποίησε να μην υποτιμάται ο ιός τον οποίο αρχικά κάποιοι θεώρησαν παρόμοιο με την εποχιακή γρίπη αλλά έχει σκοτώσει περίπου 25.000 ανθρώπους στην Πολιτεία αυτήν.
«Αντιμετωπίζουμε ένα διαφορετικό θηρίο και το μάθαμε με τον σκληρό τρόπο», παρατήρησε.

Ιταλία: Στους 29.315 οι νεκροί από κορωνοϊό, 213.013 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα - Επανήλθαν στη δουλειά τους 4,5 εκατομμύρια πολίτες κατά τη β'φάση

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 213.013, οι νεκροί έφτασαν τους 29.315, παράλληλα, 85.231 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο (5/5) έχασαν την ζωή τους 236 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.075 νέα κρούσματα.
2.352 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό, για 80.770 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο 24άωρο παρουσιάζει μείωση, με 146 λιγότερα κρούσματα, όμως αυξάνεται, ο αριθμός των νεκρών.
Έχασαν την ζωή τους 41 περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα.
Οι δε ιαθέντες είναι 1.127 περισσότεροι σε σχέση με τις 4/5.
Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για 32η μέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι συνολικές εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Όπως ανακοίνωσε η Ιταλική Πολιτική Προστασία, μόνον 1 στα 50 τεστ που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, είναι θετικό στον ιό.
Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό των τελευταίων επτά εβδομάδων.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σύμφωνα, τέλος, με δηλώσεις εκπροσώπων της ιταλικής τοπικής αυτοδιοίκησης, αν τα κρούσματα συνεχίσουν να περιορίζονται, είναι πιθανό να επισπευσθεί, σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Ρώμης, η επαναλειτουργία καφέ μπαρ, εστιατορίων, κομμωτηρίων και κουρείων (κανονικά πρέπει να ξανανοίξουν την 1η Ιουνίου) όπως και η επιστροφή στην καθημερινή λειτουργία του λιανικού εμπορίου που, έως τώρα, έχει οριστεί για τις 18 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται πως η Ιταλία βρίσκεται από χθες 4/5 στη β’ φάση της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα και 4,5 εκατομμύρια πολίτες ξανάπιασαν δουλειά, καθώς σήκωσαν ρολά ο οικοδομικός τομέας, η βιομηχανία της μόδας, των αυτοκινήτων και των επίπλων.
Επιπλέον, τα καφέ και τα εστιατόρια θα μπορούν να δίνουν στους πελάτες έτοιμο φαγητό και ροφήματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταναλώνονται μόνο στο σπίτι.
Σημειώνεται ότι η επιστροφή στην πλήρη λειτουργία τους θα γίνει την 1η Ιουνίου, χωρίς να αποκλείεται σε περιοχές της χώρας που έχουν περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων (κυρίως στον Νότο) το σύνολο των καταστημάτων να επαναλειτουργήσει νωρίτερα απ΄ ότι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης.

Πρώτη σε θανάτους στην Ευρώπη η Μεγάλη Βρετανία -  Πάνω από 32.000 οι νεκροί

Την πρώτη θέση στους θανάτους από κορωνοϊό κατέλαβε στην Ευρώπη η Μεγάλη Βρετανία, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 32.000.
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, οι νεκροί από τον κορωνοϊό ανέρχονται στους 29.648 σε Αγγλία και Ουαλία ενώ αν συμπεριληφθούν και τα στοιχεία από τη Σκοτία και τη Β. Ιρλανδία, τότε ο επίσημος απολογισμός των θανάτων εκτοξεύεται στους 32.313.
Ο αριθμός αυτός είναι και ο υψηλότερος σε όλη την Ευρώπη και «ρίχνει» ύστερα από αρκετούς μήνες από την πρώτη θέση την Ιταλία που μετρά 29.079. 
Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο την 1η Ιουνίου μελετά η κυβέρνηση Johnson με το Βρετανό πρωθυπουργό να ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» για την άρση των μέτρων περιορισμού σε διάγγελμά του προς το έθνος την ερχόμενη Κυριακή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βρετανική κυβέρνηση θα αρχίσει να χαλαρώνει κάποιους από τους περιορισμούς εντός της εβδομάδας, ενθαρρύνοντας την επανέναρξη της δραστηριότητας στον τομέα των κατασκευών, επιτρέποντας στους πολίτες να βγαίνουν έξω, αλλά προτρέποντας τους να καλύπτουν τα πρόσωπά τους όταν χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σημειώνεται πως η Μ. Βρετανία είναι τρίτη σε θανάτους παγκοσμίως.
Αυτή την εβδομάδα μπαίνει σε δοκιμή η εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών του NHS, η οποία θα λάβει χώρα στη νήσο Γουάιτ (στις νότιες ακτές της Αγγλίας), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Matt Hancock, στην ενημέρωση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, κατά την οποία παρουσίασε στοιχεία για τα διαγνωστικά τέστ και τον εντοπισμό του ιού.
Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της βρετανικής νήσου να εγκαταστήσουν την εφαρμογή και να συμμετέχουν στην δοκιμαστική εφαρμογή της, καθώς όσοι περισσότεροι την χρησιμοποιήσουν τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα οι χρήστες θα προστατεύουν τον εαυτό τους και την υπόλοιπη κοινότητα.

Η ελπίδα επιστρέφει στην Ισπανία - Στους 185 οι θάνατοι από κορωνοϊό μέσα σε 24 ώρες, κάτω από τους 200 για 3η ημέρα

Αισιόδοξα είναι τα νέα δεδομένα της πανδημίας του κορωνοϊό καθώς ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων που καταγράφηκαν για τρίτη διαδοχική ημέρα είναι κάτω από τους 200 όπως ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Υγείας, αναφέροντας 185 θανάτους μέσα σε 24 ώρες.
Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στη χώρα από την Covid-19 αυξήθηκε χθες στους 25.613 από 25.428, σύμφωνα με το Reuters, ενώ ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 219.329, από 218.011 που ήταν μια μέρα πριν.

Γερμανία: Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών σε 24 ώρες, ανέρχονται σε 6.831

Αύξηση κατέγραψε ο αριθμός των θυμάτων από την επιδημία του κορωνοϊού στη Γερμανία το τελευταίο 24ωρο, 5/5.
Όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Robert Koch  άλλοι 139 ασθενείς υπέκυψαν το τελευταίο 24ωρο, όπου το σύνολο των θυμάτων αυξήθηκε σε 6.831.
Ο ημερήσιος απολογισμός θυμάτων είναι σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με αυτόν της προηγουμένης (43).
Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης ανήλθε σε 685, με το σύνολο να φθάνει πλέον τα 163.860.
Ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας μοιάζει να σταθεροποιείται με βάση το δεδομένο αυτό, καθώς ο σημερινός αριθμός είναι ελάχιστα αυξημένος από αυτόν της προηγουμένης (679).
Εν τω μεταξύ έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόννης που είδε το φως της δημοσιότητας, διαπίστωσε πως τα κρούσματα είναι σχεδόν 10πλάσια των όσων έχουν ανακοινωθεί, καθώς το 22% των συμμετεχόντων βρέθηκαν θετικοί στον ιό χωρίς να έχουν κανένα σύμπτωμα.

Γαλλία: Στους 25.531 οι νεκροί, μειώνονται οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ – Σε κυκλοφορία ο ιός από τα τέλη Δεκεμβρίου;

Άλλοι 330 νεκροί καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε χθες 5 Μαΐου η Γενική Διεύθυνση Υγείας της χώρας, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η άρση των μέτρων καραντίνας, εν μέσω ανησυχιών και αβεβαιότητας, κυρίως σε ό,τι αφορά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Συνολικά 25.531 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον Covid-19 από την αρχή της επιδημίας, σύμφωνα με αυτόν τον επίσημο απολογισμό.
Η Γαλλία είναι μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στον κόσμο.
Η πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας πάντως συνεχίζει να μειώνεται, καθώς το τελευταίο 24ωρο νοσηλεύτηκαν 266 λιγότεροι ασθενείς.
Στις ΜΕΘ παραμένουν 3.430 ασθενείς με Covid-19, δηλαδή οι μισοί απ’ όσοι ήταν πριν από έναν μήνα.
Την Δευτέρα, μετά από δυο μήνες καραντίνας, θα αρχίσει η διαδικασία επανεκκίνησης.
Όμως η «κανονικότητα» δεν θα επιστρέψει αμέσως, αλλά θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες ακόμη.
Ο πρόεδρος Emmanuel Macron προειδοποίησε ότι ακόμη είναι «πολύ νωρίς» για να σχεδιάσουν οι Γάλλοι τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
«Θα ξέρουμε στις αρχές Ιουνίου», εκτίμησε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό κανάλι. «Θα περιορίσουμε τις μεγάλες, διεθνείς μετακινήσεις, ίσως και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.
Θα μείνουμε μεταξύ των Ευρωπαίων», είπε.
Στην πρώτη φάση της επανεκκίνησης, οι μετακινήσεις θα παραμείνουν περιορισμένες: θα επιτρέπεται στους κατοίκους να απομακρυνθούν το πολύ 100 χιλιόμετρα από το σπίτι τους.
Τα καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν, όμως τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, θα παραμείνουν κλειστά, όπως και οι οργανωμένες παραλίες.
Τα περισσότερα φεστιβάλ έχουν ήδη ακυρωθεί ενώ δεν θα επιτρέπονται ούτε οι αθλητικές διοργανώσεις με τη συμμετοχή άνω των 5.000 θεατών.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η μελέτη που αναφέρει πως ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε στη Γαλλία από τα τέλη Δεκεμβρίου, πολύ νωρίτερα δηλαδή από τις 24 Ιανουαρίου όταν και καταγράφηκαν και επισήμως τα πρώτα κρούσματα.

Αισιοδοξία από την Αυστρία για την άρση των lockdowns – Anschober (υπ.Υγείας): Τα πήγαμε άριστα

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την Αυστρία για την επόμενη ημέρα της άρσης των περιοριστικών μέτρων καθώς όπως είπε ο υπ.Υγείας, Rudolf Anschober, «η Αυστρία έχει ξεπεράσει με άριστα» το πρώτο βήμα χαλάρωσης του lockdown.
«Η κατάσταση είναι πολύ σταθερή, πολύ θετική, ο αριθμός αύξησης των κρουσμάτων είναι πλέον μόνον διψήφιος και ο αριθμός των νέων αποθεραπευόμενων είναι σαφώς υψηλότερος εκείνου των νέων λοιμώξεων, γεγονός που δικαιολογεί την εκτίμηση ότι υπήρξε εξαιρετική εφαρμογή της πρώτης φάσης» υπογράμμισε ο Αυστριακός υπουγρός, επισημαίνοντας ότι «τα σωστά μέτρα ελήφθησαν την κατάλληλη στιγμή».
Όπως είπε, για τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης χαλάρωσης, θα πρέπει να περάσουν δέκα έως δώδεκα ημέρες ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση ελέγχει την πορεία επαγγελματικά και με ακρίβεια, αν και, όπως είπε, είναι ακόμη πολύ μακρύς ο δρόμος για το ξεπέρασμα της κρίσης.
«Το χειρότερο θα ήταν ένα δεύτερο κύμα.
Για το λόγο αυτό ο Μάιος είναι ο μήνας της απόφασης και, εάν δεν υπάρξει αύξηση και οι αριθμοί παραμείνουν σταθεροί, τότε θα έχει επιτευχθεί ένα πολύ μεγάλο βήμα» υποστήριξε ο Anschober.
Από τις 14 Απριλίου, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και τα περίπτερα, άλλα μικρά καταστήματα, καθώς επίσης καταστήματα οικοδομικού εξοπλισμού και κήπων έχουν ανοίξει στην Αυστρία, με τους πελάτες να πρέπει να κάνουν χρήση της προστατευτικής μάσκας και να τηρούν τους κανόνες απόστασης.
Από την 1η Μαΐου ανοίγουν διαδοχικά τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα κομμωτήρια, όλα τα μεγάλα καταστήματα, ενώ ακολουθούν από τις 15 Μαΐου τα καταστήματα εστίασης και τα ξενοδοχεία.
Από τα συνολικά 15.551 επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι 13.316 έχουν αναρρώσει ενώ έχουν καταγραφεί και 600 θάνατοι.
Image
Άρση lockdown σε πολλές χώρες – Που και πότε

Η Ευρώπη επιπεδώνει σταδιακά την επιδημική καμπύλη του κορωνοϊού, ελπίζοντας πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Στην Ελβετία, ξεκίνησε από την Δευτέρα  27/4 η πρώτη φάση της χαλάρωσης των περιορισμών, με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των ανθοπωλείων και των καταστημάτων με είδη κήπου, ενώ στη Σουηδία ανοιχτά είναι τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι καταναλωτές μπορούν να πηγαίνουν στα καταστήματα και τα παιδιά να κάνουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.
Στην Αυστρία, όπου το lockdown έληξε στις 30/4, επιτρέπεται η συγκέντρωση έως και 10 ατόμων σε δημόσιο χώρο ενώ από τις 15/5 θα ανοίξουν τα εστιατόρια και από τις 18/5 θα ανοίξουν σχολεία και γυμνάσια, στο Βέλγιο στις 4/5 θα ανοίξουν τα καταστήματα υφασμάτων, στις 11/5 τα καταστήματα και από τις 18/5 τα σχολεία ενώ στην Ολλανδία από τις 11/5 θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, σε μια πρώτη χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν από τις 15 Μαρτίου.
Στην Κύπρο, στις 4 Μαΐου αναμένεται η πρώτη από τις 4 φάσεις για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά την οποία αναμένεται να αυξηθούν οι επιτρεπόμενες μετακινήσεις των πολιτών, να ανοίξουν μικρά υπαίθρια εργοτάξια και καταστήματα λιανικού εμπορίου, όπως  και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στην Τσεχία, ήδη έχει αρθεί η απαγόρευση των ελεύθερων μετακινήσεων και πλέον οι πολίτες μπορούν να συγκεντρώνονται υπαιθρίως σε ομάδες μέχρι δέκα ανθρώπων, να βγαίνουν ελεύθερα από το σπίτι τους, τηρώντας όμως  τους  κανόνες κοινωνικής απόστασης και την χρήση μάσκας, ενώ η Πολωνία, στις 4 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει και πάλι τους υπαίθριους χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων και στα τέλη Μαΐου να επιτρέψει τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων της κορυφαίας κατηγορίας.
Στην Ουγγαρία, στις αρχές Μαΐου η κυβέρνησή του Orban σχεδιάζει να αντικαταστήσει την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, που ισχύει χθες , με μια πιο προσαρμοσμένη στα δεδομένα εκδοχή του lockdown, ενώ στην Πορτογαλία η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αίρεται από τις 3 Μαΐου, αλλά το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνει με αργούς ρυθμούς ανά 15 ημέρες.
Μετά τις 15 Μαΐου η Ρουμανία θα άρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, υπό προϋποθέσεις σχετικά με την αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας και την αποφυγή συνωστισμού, ενώ στη Σερβία από τις 27/4 επιτράπηκε η λειτουργία των κομμωτηρίων και των γυμναστηρίων.
Επιπλέον, η Βουλγαρία προγραμματίζει να άρει την Τετάρτη (6/5) την απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών της, εκτός των τοπικών κοινοτήτων τους.
Η Νότια Κορέα από τις 6 Μαΐου προχωρά σε περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων κοινωνικής απόστασης, επιτρέποντας τη σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.


Σβήνει ο κορωνοϊός στην Κίνα - Μόλις ένα νέο κρούσμα το τελευταίο 24ωρο

Προς πλήρη εξάλειψη φαίνεται πως βαίνει ο κορωνοϊός στην Κίνα καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε μόλις ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 4/5 κατέγραψε ένα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, από τρία την προηγουμένη, το οποίο ήταν εισαγόμενο, κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν εντοπίζονται άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσβληθεί μεταξύ των ταξιδιωτών που φθάνουν από το εξωτερικό.
Με τον εντοπισμό του ασθενούς στη Σαγκάη, τα κρούσματα του είδους έφθασαν τα 1.676, ενώ το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 ανήλθε ως χθες σε 82.881.
Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος ασθενούς εξαιτίας της COVID-19 με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται σε 4.633.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ενημέρωσε ακόμη ότι εντοπίστηκαν 15 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων, δύο περισσότερες από την προηγουμένη.
 
ΠΟΥ: Λογικά, ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν αναμένεται πριν το τέλος του 2021

Την εκτίμηση ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν το τέλος του επόμενου έτους, εξέφρασε ο Dale Fisher, πρόεδρος του διεθνούς δικτύου επισήμανσης και καταγραφής επιδημιών (The Global Outbreak Alert and Response Network) του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας.
Όπως εξήγησε ο Fisher, αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται πολύ λογικό καθώς είναι απαραίτητες οι δοκιμές της Φάσης 2 και 3 ώστε οποιοδήποτε εμβόλιο να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
Επίσης, θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή και η διανομή, όπως και η πραγματική χορήγηση του εμβολίου.
Ο Fisher επεσήμανε ότι «επί του παρόντος στοχεύουμε σε ένα εμβόλιο το 2021 καθώς είναι σε εξέλιξη πέντε μελέτες στη Φάση 1».
«Πάντα αισθανόμασταν ότι περίπου τον Απρίλιο, Μάιο, θα ήμασταν σε μελέτες Φάσης 1, οπότε αυτό σημαίνει ότι έχει εφευρεθεί ένα πιθανό εμβόλιο.
Τώρα το δοκιμάζουμε σε άτομα, βασικά για να δούμε αν είναι ασφαλές», δήλωσε ο Fisher στο CNBC.
Οι τρέχουσες δοκιμές θα επέτρεπαν την «έγκαιρη συλλογή δεδομένων» ώστε να εκτιμηθεί εάν το πιθανό εμβόλιο «λειτουργεί πραγματικά», προτού μπορέσουν να πραγματοποιηθούν μεγαλύτερες δοκιμές για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, δήλωσε ο Fisher.
Τέλος, ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ πρόωρα τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα είναι έτοιμο έως τα τέλη του 2020.

Επιστήμονες ανακάλυψαν αντίσωμα που μπορεί να εξαλείψει την πανδημία του κορωνοϊού στην Ουτρέχτη και στο Ισραήλ

Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που μπορεί να νικήσει τον κορωνοϊό δημιούργησαν Ολλανδοί επιστήμονες - κάτι το οποίο αποτελεί ένα πρώιμο αλλά πολλά υποσχόμενο βήμα στις προσπάθειες που γίνονται για εξεύρεση θεραπείας και περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.
Το πειραματικό αντίσωμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία του Covid-19, καθώς και των σχετικών ασθενειών, είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό φαρμάκων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Communications.
Το αντίσωμα λειτούργησε σε συνθήκες εργαστηρίου, ωστόσο χρειάζεται περισσότερη έρευνα ώστε τα αρχικά αποτελέσματα να επιβεβαιωθούν σε κλινικό περιβάλλον, όπως έγραψε στο σχετικό άρθρο ο βιολόγος Berend-Jan Bosch του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης.
Το αντίσωμα, γνωστό ως 47D11, στοχεύει την πρωτεΐνη που δίνει στον κορωνοϊό σχήμα κορώνας και το αφήνει να εισέλθει σε ανθρώπινα κύτταρα.
Στα πειράματα της Ουτρέχτης, δεν νίκησε μόνο τον ιό που ευθύνεται για το Covid-19, αλλά και έναν συγγενή ιό, που διαθέτει παρόμοιες πρωτεΐνες και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό οξύ αναπνευστικό πρόβλημα.
Να επισημανθεί πως τα μονοκλωνικά αντισώματα έφεραν μια επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου, με φάρμακα όπως το Keytruda της Merck & Co. και το Herceptin της Roche Holding AG.
«Τα μονοκλωνικά αντισώματα που στοχεύουν τις πρωτεΐνες της ιογενούς επιφανείας θεωρούνται μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία φαρμάκων κατά των μολυσματικών ασθενειών και έχουν δείξει ότι μπορούν να θεραπεύσουν έναν ικανό αριθμό ιών» γράφουν στη μελέτη τους ο Bosch και οι συνεργάτες του.
Αντίσωμα-κλειδί κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσε πως ανακάλυψε ινστιτούτο έρευνας στο Ισραήλ.
Το εν λόγω αντίσωμα μπορεί άμεσα να οδηγήσει στην εύρεση θεραπείας.
Σε μια κοινή δήλωση, το Ινστιτούτο Βιολογικής Έρευνας του Ισραήλ και ο υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ Naftali Bennet υποστήριξαν ότι πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ινστιτούτο απομόνωσε ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που μπορεί να εξαλείψει τον ιό.
Ο καθηγητής Shmuel Shapiro, διευθυντής του ινστιτούτου, δήλωσε ότι το αντίσωμα έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και η επόμενη φάση της έρευνας περιλαμβάνει την επικοινωνία με μεγάλες φαρμακευτικές για τη μαζική παραγωγή του και για εμπορική χρήση.
Σύμφωνα με το Reuters, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα προέρχεται από ένα μόνο ανακτημένο κύτταρο.
 
ΠΟΥ: Δεν αποκλείεται να υπήρχαν προγενέστερα κρούσματα κορωνοϊού από αυτά που γνωρίζουμε

Ανοιχτό αφήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το ενδεχόμενο -σε διάφορες χώρες- να υπήρχαν κρούσματα νωρίτερα από την περίοδο που θεωρείται ότι έφτασε ο κορωνοϊός.
Ειδικότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες (5/5/2020) ότι «δεν αποτελεί έκπληξη» μια αναφορά κρούσματος κορωνοϊού στη Γαλλία τον Δεκέμβριο, νωρίτερα δηλαδή από την περίοδο που πιστεύεται ότι έφθασε ο ιός στη χώρα, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερες αναφορές για προγενέστερα κρούσματα.
«Είναι επίσης πιθανό να βρεθούν και άλλες περιπτώσεις προγενέστερων κρουσμάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Christian Lindmeier, στη διάρκεια ενημέρωσης των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.
Ο ίδιος ενθάρρυνε και τις υπόλοιπες χώρες να ελέγξουν τα αρχεία τους με τα κρούσματα του ιού από το τέλος του 2019 λέγοντας ότι αυτό θα δώσει στον κόσμο μια «νέα και σαφέστερη εικόνα» της πανδημίας.
Ένα γαλλικό νοσοκομείο, το οποίο επανέλεγξε παλαιά δείγματα από ασθενείς με πνευμονία, διαπίστωσε ότι είχε νοσηλεύσει έναν άνδρα, ο οποίος είχε νοσήσει από COVID-19 από τις 27 Δεκεμβρίου, δηλαδή σχεδόν ένα μήνα προτού η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαιώσει τα πρώτα κρούσματα.

To Remdesivir ενδέχεται να εγκριθεί στην Ιαπωνία την Πέμπτη 7 Μαΐου

Το αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη των εργαστηρίων Gilead Sciences Inc ενδέχεται να εγκριθεί στην Ιαπωνία για την θεραπεία ασθενών COVID-19 στη χώρα, την Πέμπτη 7 Μαΐου, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής αξιολόγησης του υπουργείου Υγείας, δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Υγείας Κατσουνόμπου Κάτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης