Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ μετά την απόφαση βόμβα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας - H ποσοτική χαλάρωση είναι νόμιμη

tags :
Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ μετά την απόφαση βόμβα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας - H ποσοτική χαλάρωση είναι νόμιμη
Μετά την απόφαση βόμβα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας συνεδριάζει εκτάκτως η ΕΚΤ
Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα σήμερα το απόγευμα 5 Μάιου 2020, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αξιολόγησε την απόφαση «βόμβα» του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έκρινε μερικώς αντισυνταγματικό και παράνομο το πρόγραμμα  ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Μετά την απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, υπήρξε πληθώρα αντιδράσεων από την Κομισιόν, ενώ η γερμανίδα καγκελάριος A. Merkel, τάχθηκε υπέρ του σκεπτικού του Γερμανικού Ανώτατου Δικαστηρίου.
Η βαρύτητα της απόφασης των Γερμανών νομοθετών, υποχρέωσε την ΕΚΤ σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη για να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα..
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει πως πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι απόλυτα συμβατό με το καταστατικό της, δεν παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και στόχος έχει τη διατήρηση του πληθωρισμού κοντά στο 2% που είναι και ο στόχος.
Υπενθυμίζεται πως το Δικαστήριο έθεσε θέμα συνταγματικότητας σε ότι αφορά το QE
"Εν μέρει αντισυνταγματικό" έκρινε το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της ΕΚΤ που άρχισε τον Μάρτιο του 2015, όπως ανακοινώθηκε  σήμερα το πρωί.
Πιο συγκεκριμένα η αγορά κρατικών ομολόγων χωρών - μελών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραβιάζει εν μέρει το γερμανικό σύνταγμα διότι, σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας δεν εξέτασαν τις αποφάσεις της ΕΚΤ.
Το δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στην Καρλσρούη, έλαβε τη σχετική απόφαση με ψήφους επτά προς μία.
Δεν επιβεβαιώθηκε ωστόσο η κατηγορία περί "άμεσης χρηματοδότησης των κρατών" από την ΕΚΤ.
Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέκτεινε για άλλη μια φορά σημαντικά τις αγορές ομολόγων, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος τους μέσω άλλων προγραμμάτων, τα οποία όμως δεν αποτελούσαν αντικείμενο της σημερινής απόφασης.
Στη βάση της απόφασης του γερμανικού δικαστηρίου βρίσκεται το ζήτημα της "αρχής της αναλογικότητας", στη βάση της οποίας οι Γερμανοί συνταγματικοί δικαστές έκριναν ότι η ΕΚΤ "έδρασε πέραν της δικαιοδοσίας της".
Ωστόσο οι απόψεις που επικρατούν μέσα στην ΕΚΤ φαίνεται να είναι διαφορετικές και πως το ευρωπαϊκό δίκαιο σε περιστάσεις έκτακτης ανάγκης υπερισχύει για τέτοιου είδους θέματα έναντι των τοπικών δικαίων.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ αναφέρει ότι έλαβε γνώση για την απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου και τονίζει πως λειτουργεί απόλυτα μέσα στα πλαίσια του καταστατικού της.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε προκαταρκτική ενημέρωση από τον διοικητή της Bundesbank και από τη νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Η ΕΚΤ έλαβε γνώση για τη σημερινή (5/5) απόφαση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (PSPP).
Το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει πλήρως δεσμευμένο να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο στο πλαίσιο της εντολής του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται σε επίπεδα που συνάδουν με τον μεσοπρόθεσμο στόχο του και ότι η δράση νομισματικής πολιτικής που αναλαμβάνεται για την επίτευξη του στόχου της διατήρησης της σταθερότητας των τιμών μεταδίδεται σε όλα τα μέρη του οικονομία και σε όλες τις δικαιοδοσίες της ζώνης του ευρώ.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2018 ότι η ΕΚΤ ενεργεί σύμφωνα με την εντολή της για τη σταθερότητα των τιμών.

Image

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης