Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scholz: H Bundesbank μπορεί να συμμετάσχει στο QE - Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για την ΕΕ

Scholz: H Bundesbank μπορεί να συμμετάσχει στο QE - Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για την ΕΕ
H απόφαση του δικαστηρίου κατ΄ουσίαν στηρίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον Scholz
H Bundesbank μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της ΕΚΤ επί του παρόντος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, σχολιάζοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, σχετικά με το QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
O Sholz εκτίμησε ότι η απόφαση δεν θα επηρεάσει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαβεβαίωσε ότι θα βρεθούν οι τρόποι για να γίνει αυτό που πρέπει.

«Η απόφαση του δικαστηρίου επιτρέπει επί της αρχής στην ΕΚΤ να πραγματοποιεί τις αγορές ομολόγων.
Το πρόγραμμα δεν αποτελεί νομισματική χρηματοδότηση των κρατών και η απόφαση του δικαστηρίου κατ΄ουσίαν στηρίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
Tο ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας που εδρεύει στην Καρλσρούη, αποφάσισε ότι ορισμένες ενέργειες της ΕΚΤ είναι παράνομες και αντίκεινται στο Σύνταγμα της Γερμανίας.
Μάλιστα, όπως ανέφερε η απόφαση της ΕΚΤ δεν υποστηρίζεται από τη Συνθήκη της ΕΕ, άρα δεν ισχύουν στη Γερμανία.
Τονίζει, δε, ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το PSPP δεν διαθέτουν επαρκείς εκτιμήσεις αναλογικότητας και ισοδυναμούν με υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ.
Για τους παραπάνω λόγους η Bundesbank, μετά από μία μεταβατική περίοδο 3 μηνών, θα πρέπει να πάψει να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης