Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πρόθεση να διοχετεύσουν 25 δισ. στην αγορά εκδήλωσαν οι τράπεζες στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό - Παραίνεση Μητσοτάκη να επιταχύνουν

Πρόθεση να διοχετεύσουν 25 δισ. στην αγορά εκδήλωσαν οι τράπεζες στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό - Παραίνεση Μητσοτάκη να επιταχύνουν
Συνολικά οι τράπεζες έχουν εκταμιεύσει από την αρχή της χρήσης μέχρι σήμερα 3 δισ. ευρώ
Την παραίνεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για να χρηματοδοτήσουν με όσο το δυνατόν πιο εύκολες διαδικασίες την οικονομία δέχθηκαν οι τράπεζες σε τηλεδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε στις 14:40.
Τα πιστωτικά ιδρύματα διαβεβαίωσαν την κυβέρνηση πως θα διανείμουν περίπου 25 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες μέσα στο 2020 μαζί με τις εγγυήσεις και τα προγράμματα του Δημοσίου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα με την επιδότηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας υπολογίζεται σε 7 δισ. ευρώ (θα βγεί εντός των προσεχών ημερών).
Σε 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται το ΤΕΠΙΧ ΙΙ που τρέχει στην παρούσα φάση, η επιδότηση επιτοκίου είναι άλλο 1,2 δισ. ευρώ, η επιστρεπτέα προκαταβολή από το Δημόσιο υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ ενώ η αναστολή χρεολυσίων υπολογίζεται επίσης σε 1 δισ. ευρώ.
Συνολικά οι τράπεζες έχουν εκταμιεύσει από την αρχή της χρήσης μέχρι σήμερα 3 δισ. ευρώ.
Υπολογίζουν πως θα εκταμιεύσουν περίπου 18 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και άλλα 7 δισ. ευρώ για ιδιώτες.
Στη σύσκεψη ο διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας τόνισε πως η  χρηματοδότηση των τραπεζών προς την οικονομία είναι απολύτως συμβατή με τα μέτρα χαλάρωσης από την ΕΚΤ που απελευθερώνουν 3 δισ. ευρώ κεφάλαια από τις τράπεζες που με μόχλευση καταλήγουν να γίνουν 30 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνης Γεωργιάδης επέμεινε να χαλαρώσουν οι διαδικασίες των πιστωτικών ιδρυμάτων και να λιγοστέψει το πλήθος των δικαιολογητικών που ζητείται.
Προς την κατεύθυνση αυτήν θα συσταθεί μια επιτροπή υπό την Τράπεζα της Ελλάδος που θα μελετήσει τον περιορισμό των δικαιολογητικών.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών και από την κυβέρνηση μετείχαν οι κ.κ. Σταϊκούρας, Γεωργιάδης, Γεραπετρίτης ,Σκέρτσος, Τσακίρης Ζαββός, επίσης ο κ. Πατέλης.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
 
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου να χρηματοδοτηθούν όσες περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις είναι εφικτό μέσα από το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ και από τα άλλα προγράμμα που θα εκπονηθούν με αντίστοιχο αντικείμενο και κρατικές εγγυήσεις.
Μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση κάνει σήμερα, ο πρωθυπουργός με τους τραπεζίτες και τους συναρμόδιους υπουργούς  αλλά και τον διοικητή της ΤτΕ για την επανεκκίνηση της οικονομίας, συζητώντας την περίμετρο της χρηματοδότησης αλλά και τις ευχέρειες που θα έχουν οι τράπεζες στη διάθεσή τους.
Η τηλεδιάσκεψη άρχισε στις 13:30 και σε αυτήν θα συμμετέχουν σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι αρμόδιοι υπουργοί κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας Αδωνης Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίνης, ο υφυπουργός κ. Γιώργος Ζαββός,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλλιος Πέτσας, μαζί με τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα και τους διευθύνοντες συμβούλους των εμπορικών τραπεζών.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκεται η επόμενη ημέρα και η επανεκκίνηση της οικονομίας, με τις τράπεζες να έχουν κεντρικό ρόλο για τη διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία.
Ομως η συζήτηση  θεωρείται απολύτως βέβαιο πως θα επεκταθεί και σε άλλα θέματα που αφορούν από τον κίνδυνο μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων και την αντιμετώπισή τους μέχρι και  τις διεθνείς εκτιμήσεις  πρακτικές και προβλέψεις.
Θέματα όπως η Bad Bank και οι τιτλοποιήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα αποτελέσουν κομμάτι της σημερινής συζήτησης. Θεωρείται βέβαιο πως ο πρωθυπουργός θέλει να ακούσει τη γνώμη και της κυβέρνησης αλλά και των τραπεζών για τα θέματα αυτά.
Συγχρόνως αναμένεται να ζητήσει από τις τράπεζες να προχωρήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά στη διάθεση των κοινδυλίων από τις κρατικές εγγυήσεις ενώ ας σημειωθεί πως τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη δεχθεί πάνω από 10.000 αιτήσεις από επιχειρήσεις για δανεισμό.
Ας σημειωθεί πως με βάση πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, oι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενδέχεται να πρέπει να λάβουν προβλέψεις 50 δισ. δολάρια  για το α τρίμηνο που είναι και οι μεγαλύτερες  από την οικονομική κρίση 2008-09 και αποτελούν μια  ένδειξη της σοβαρής οικονομικής ζημίας που προκλήθηκε από τον κοραναϊό.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας νέο δημοσίευμα του Bloomberg κάνει  και αυτό εκτίμηση  για νέα κόκκινα δάνεια ύψους 10 δισ. σε ολόκληρη τη χρονιά σε ότι αφορά τις ελληνικές  τράπεζες.
Την ίδια στιγμή οι ελληνικές επιχειρήσεις σημειώνουν πως στην πλειοψηφία τους δεν είναι επιλέξιμες για νέο δανεισμό, κάτι που επιβεβαιώνουν και τα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία δεν μπορούν παρά να εμφαρμόσουν ένα minimum κριτηρίων σε ότι αφορά τις χορηγήσεις ακόμη και υπό τις τρέχουσες συνθήκες.
Προς το παρόν οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι εύκολο να διενεργήσουν προβλέψεις καθώς εφαρμόζουν τα moratorium οδηγώντας προς τα πίσω τις δόσεις των δανείων των επιχειρήσεων.
Επομένως κάποια πρώτα προβλήματα θα μπορούν να γίνουν ορατά στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Διεθνώς πάντως  οι αμερικανικές τράπεζες προχώρησαν σε αύξηση των προβλέψεών τους για δάνεια το α' τρίμηνο κατά 350% σε 25 δισ. δολάρια, ενώ οι Ευρωπαϊκές αντιστοίχως  σε 269% ή 16 δισ. ευρώ.
Η ζοφερή πρόβλεψη για 10 δισ. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια κατά τη διάρκεια της χρονιάς  αν επαληθευθεί θα χρειαστεί προβλέψεις τουλάχιστον 3-4 δισ. ευρώ (σ.σ. για ολόκληρο το 2020) στοιχείο το οποίο καταγράφει πόσο δύσκολη είναι η πραγματικότητα για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων, υπάρχουν πολύ μεγάλες ευχέρειες στην παρούσα φάση γεγονός το οποίο οδηγεί και σε διαφορετική διαχείριση από την πλευρά των τραπεζών της κάθε μιας χώρας. Αυτό βέβαια μπορεί να εξηγηθεί μόνον μερικώς από το είδος των επιχειρήσεων που οι τράπεζες χορηγούν.
Στην παρούσα ωστόσο φάση οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις τοπικές οικονομίες θεωρώντας αυτό ως σημαντικότερο στόχο από την χρηματοοικονομική κατάσταση των ίδιων των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα εξεταστεί σε έναν δεύτερο χρόνο.
Γι' αυτό ακριβώς η Ευρώπη ελαστικοποίησε τα κριτήρια προκειμένου οι τράπεζες να μην αποτελέσουν στην παρούσα φάση τμήμα του προβλήματος αλλά κομμάτι της λύσης.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης