Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τελικά οι τράπεζες συμμετέχουν στην στήριξη των εταιριών με ή χωρίς εξασφαλίσεις;

Τελικά οι τράπεζες συμμετέχουν στην στήριξη των εταιριών με ή χωρίς εξασφαλίσεις;
Το ελληνικό κράτος και με όρους εγγυήσεων που δεν τοποθετούνται χρήματα αλλά απλά το κράτος εγγυάται, άρχισε τα παζάρια
Η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των παρεμβάσεων στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κρίση του κορωνοιού  έχει εξαγγείλει μια σειρά πρωτοβουλιών και ακολούθησαν και οι τράπεζες οι οποίες λαμβάνουν στήριξη από την ΕΚΤ και την κυβέρνηση… ώστε με την σειρά τους να στηρίξουν την οικονομία και τον επιχειρηματικό κόσμο.
Με γνώμονα λοιπόν αυτά ένας επιχειρηματίας που μας διηγείται την ιστορία του, αποκαλύπτει ότι η στήριξη των τραπεζών είναι τελικά με εξασφαλίσεις.
Έχει ανακοινωθεί ότι οι τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσουν έως και το 50% του τζίρου ή εν πάση περιπτώσει 20% με 40% του τζίρου της προηγούμενης χρονιάς.
Ο επιχειρηματίας λοιπόν απευθύνθηκε στην πρώτη τράπεζα που του ανέφερε όρους και προϋποθέσεις π.χ. το δάνειο θα έχει διάρκεια 5 χρόνια, τα δύο πρώτα θα είναι άτοκο, εν συνεχεία το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 7% κ.α.
Πήγε εν συνεχεία και στην δεύτερη τράπεζα και εκεί έκπληκτος διαπίστωσε ότι του ζητούσαν και εξασφάλιση για το 60% του δανείου με το πρόσχημα ότι οι εγγυήσεις του κράτους καλύπτουν το 40% του δανείου κ.α.
Το βασικό ερώτημα που εγείρεται είναι τελικώς οι τράπεζες έχουν πάρει στήριξη από το ελληνικό κράτος να χορηγούν δάνεια;
Εάν έχουν πάρει τα δάνεια αυτά αφορούν το 100% ή μέρος του δανείου και εάν είναι μέρος, οι τράπεζες νόμιμα ζητούν εμπράγματες εξασφαλίσεις;
Εάν υπάρχουν άλλοι όροι μήπως πρέπει να αποσαφηνιστούν κατά τρόπο ξεκάθαρο ώστε η κοινωνία και ο επιχειρηματικός κόσμος να έχει σαφή εικόνα;
Δεν μπορεί μια τράπεζα να μην ζητάει εμπράγματες εξασφαλίσεις και μια άλλη να ζητάει για το ίδιο δάνειο;
Συν τοις άλλοις και η κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει τι ακριβώς ισχύει για να μην δημιουργούνται αυταπάτες.
 
Σοβαρή υποσημείωση

Πληροφορούμαστε ότι η έννοια κρατική εγγύηση δεν αφορά το 100% του δανείου αλλά στην πράξη το 40% με 60% του δανείου.
Το ελληνικό κράτος και με όρους εγγυήσεων που δεν τοποθετούνται χρήματα αλλά απλά το κράτος εγγυάται, άρχισε τα παζάρια και τις μισοδουλειές... φοβούμενο να μην πληρώσει την ζημία... από τις παρεχόμενες εγγυήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης