Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wood: Η ημέρα της Μαρμότας - Παλεύουν για την επιβίωση οι ελληνικές τράπεζες - Μείωση κατά 40% στις τιμές στόχους

Wood: Η ημέρα της Μαρμότας - Παλεύουν για την επιβίωση οι ελληνικές τράπεζες - Μείωση κατά 40% στις τιμές στόχους
Οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν σε αποτιμήσεις distressed, ήτοι σε 0.16x σε όρους P/TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2020
Οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν σε κατάσταση επιβίωσης μετά το ξέσπασμα του COVID-19, αναφέρει η Wood, στη σημερινή, 5 Μαΐου 2020, 32σέλιδη ανάλυσή της, υπό τον τίτλο "Groundhog day" (Ημέρα της Μαρμότας), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr.
Όπως αναφέρει η Wood, μετά την πτώση των τιμών τους κατά περίπου 63% από την αρχή του έτους, οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν σε αποτιμήσεις distressed, ήτοι σε 0.16x σε όρους P/TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2020.
Σε αυτό το πλαίσιο, διατηρεί τη σύσταση αγορά (buy) για Εθνική και Eurobank, και της διακράτησης (hold) για την Alpha Bank και την Πειραιώς, αλλά μειώνει κατά 40% τις τιμές στόχους.
Ειδικότερα, η νέα τιμή στόχος της Alpha Bank είναι 1 ευρώ, από 2,35 ευρώ, της Εθνικής 2,1 ευρώ, από 3,50 ευρώ, της Πειραιώς 1,9 ευρώ, από 3,20 ευρώ, και της Eurobank 0,7 ευρώ, από 1,20 ευρώ προηγουμένως.
Image
Στο βασικό της σενάριο πάντως βλέπει σημαντική άνοδο για όλες τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές στη συνέχεια και μετά την κρίση, με το καλύτερο προφίλ ρίσκου/ανταμοιβής να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα.
Εξαιρετικά φθηνές θεωρεί και τις Alpha Bank και Πειραιώς, αλλά προτιμά να περιμένει μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα στις εκκρεμείς συναλλαγές τιτλοποίησης.
Όπως αναφέρει η Wood, οι προκλήσεις στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών είναι μεγάλες και οι προβλέψεις για απώλεια δανείων είναι πιθανό να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας την περίοδο 2020 - 2021.
Ωστόσο, εξετάζοντας τα αποθέματα κεφαλαίων η πιθανότητα έκδοσης νέων κεφαλαίων είναι μάλλον χαμηλή, υποβοηθούμενη από σταθερή κανονιστική ευελιξία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τα αποθέματα κεφαλαίου και τα προ προβλέψεων κέρδη για το σύνολο του κλάδου θα μειωθούν κατά περίπου 13-15 δισ. ευρώ, ή 10% του καθαρού χαρτοφυλακίου δανείων.
Image
Αυτό σημαίνει ότι, για να εξαντληθούν όλα τα buffers και να παραβιαστούν τα ελάχιστα όρια των κεφαλαιακών απαιτήσεων (OCR), θα χρειαστούν τα νέα NPE στο σύστημα να υπερβούν τα 30 δισ. ευρώ.
Αυτό είναι ένα ακραίο σενάριο για τη Wood.
Στο βασικό της σενάριο υποθέτει πως τα νέα NPEs θα ανέλθουν στα περίπου 7-8 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να απορροφηθούν από τα βασικά προ προβλέψεων κέρδη των τραπεζών εντός δύο ετών.
Έτσι, η Wood πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να επιβιώσουν και θα μπορούσαν να επανεκτιμηθούν ουσιαστικά μόλις τελειώσει η πανδημία.
Image
Εν τω μεταξύ, πιστεύει ότι οι επενδυτές πρέπει να είναι επιλεκτικοί.
Οι προτιμώμενες επιλογές της είναι η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα λόγω των χαμηλότερων NPEs, των υψηλότερων λόγων κάλυψης και της καλύτερης ορατότητας στους δείκτες ROTE.
Στο μακροοικονομικό περιβάλλον, η Wood αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας εισάγοντας νωρίς τα περιοριστικά μέτρα.
Βέβαια, η ορατότητα στην οικονομία για το 2020 παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη, με τη Wood να αναμένει μείωση του ΑΕΠ κατά 4,3% το 2020, με ισχυρή ανάκαμψη 4,7% το 2021.
Με βάση τα παραπάνω, η Wood μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα προ προβλέψεων κέρδη των ελληνικών τραπεζών κατά περίπου 15%, κυρίως λόγω της χαμηλότερης αύξησης των δανείων και των πιο χαμηλών προμηθειών.
Επίσης, αναμένεται οριακή κερδοφορία το 2020 και το 2021, λόγω των αυξημένων προβλέψεων για απώλειες από τα δάνεια, με ανάκαμψη του δείκτη ROTE το 2022.
Το 2022 οι προβλέψεις για το ROTE (6% για τον κλάδο) είναι χαμηλότερες από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της (8-10%), κυρίως λόγω των υψηλότερων παραδοχών του κόστους κινδύνου (CoR).
Image
Μάλιστα, υπενθυμίζει εδώ ότι λόγω του νόμου για τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC), οι τράπεζες δεν μπορούν να απορροφήσουν όλο το πλήγμα το 2020.
Έτσι, αναπόφευκτα, πρέπει να μοιραστούν οι ζημιές από τα δάνεια σε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (εκτός εάν υπάρχει τροποποίηση στον νόμο).
Image
ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ WOOD ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης