Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μη πειστική αναλαμπή σε τράπεζες +4% και ΧΑ +1,33% στις 610 μον. - Παράνομη μερικώς η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ κατά την Γερμανία

Μη πειστική αναλαμπή σε τράπεζες +4% και ΧΑ +1,33% στις 610 μον. - Παράνομη μερικώς η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ κατά την Γερμανία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 610 μονάδες πάνω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων - Αδύναμος κρίκος οι τράπεζες
(upd16) Μη πειστική τεχνική αντίδραση καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 610 μονάδες, με επίκεντρο τις τράπεζες με κέρδη +4% από +7% ενδοσυνεδριακά, μετά το χθεσινό sell off ακολουθώντας την διεθνή άνοδο, ωστόσο οι συναλλαγές παρέμειναν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Όπως προβλέπουν οι αναλυτές της Capital Economics η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα κυμανθεί στο 15% για το σύνολο του 2020, σε σύγκριση με το 12% στην Ευρωζώνη, με εκτόξευση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ πάνω από το 200%, αύξηση των NPLs και διπλασιασμό της ανεργίας στο 32% έως τον Ιούνιο.
Εν τω μεταξύ, το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας, έκρινε αντισυνταγματικό μερικώς το πρόγραμμα PSPP της ΕΚΤ αναφέροντας μάλιστα ότι η απόφαση της ΕΚΤ δεν υποστηρίζεται από τη Συνθήκη της ΕΕ, άρα δεν ισχύουν στη Γερμανία.
Για τους παραπάνω λόγους η Bundesbank, μετά από μία μεταβατική περίοδο 3 μηνών, θα πρέπει να πάψει να συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Είναι προφανές ότι αυτή η απόφαση αφορά το κλασικό πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης αλλά είναι βέβαιο ότι θα αγγίξει και το Πρόγραμμα Πανδημίας το οποίο παραβιάζει περισσότερη την Γερμανική νομοθεσία.
Από την άλλη, με σκληρό τρόπο απάντησε η Κομισιόν, υπενθυμίζοντας ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπερέχουν όλων εκείνων των εθνικών.

Ράλι καταγράφει σήμερα Τρίτη 5 Μαΐου το πετρέλαιο, εν μέσω προσδοκιών ότι η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα συμβάλει στην ταχύτερη ανάκαμψη της ζήτησης παγκοσμίως.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent καταγράφει άνοδο της τάξεως του +11,5% στα 30 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 ενισχύεται κατά +18%, στα 24 δολ. ανά βαρέλι.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 610 μονάδες, με πρώτη στήριξη το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και με πρώτη αντίσταση τις 630 μονάδες
Όπως τονίζει η JP Morgan στη σημερινή, 5 Μαΐου 2020 τηλεδιάσκεψη με την Τράπεζα της Ελλάδος, η bad bank βρίσκεται στο επίκεντρο εν μέσω ανησυχιών για τον κορωνοϊό δεδομένης της σημαντικής συρρίκνωσης του ΑΕΠ και της αβεβαιότητας στο άμεσο μέλλον και με τις ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ενός νέου κύματος NPEs.

Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική +4,42% και ακολούθησαν Eurobank +3,19%, Alpha Bank +2,94% και Πειραιώς +2,78%..
Μια ενδιαφέρουσα μετοχική εξέλιξη σημειώθηκε καθώς το deal της Eurobank για τα προβληματικά δάνεια με την DoValue κλείνει ή κατά το ορθότερο έκλεισε, έχουν απομείνει ελάχιστες λεπτομέρειες, θα ανακοινωθεί έως τις 15 ή 22 Μαΐου 2020
Με οριακά κέρδη +0,22% έκλιεσε η Aegean από το +8% υψηλό ημέρας και μετα το χθεσινό sell off -24,32%, με την Eυρωπαϊκή Επιτροπή να κατακεραυνώνει την κυβέρνηση για την ΠΝΠ, με την οποία η εταιρεία δεν επιστρέφει τα λεφτά τους πελάτες από την ακύρωση εισιτηρίων
Πάντως να πούμε ότι αν χρειαστεί κεφάλαια από το κράτος θεωρούμε ότι θα τα λάβει και θα στηριχθεί καθώς η εταιρεία πρέπει να μείνει όρθια και να συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα.
Από την άλλη, οι αποδόσεις των ομολογιακών δανείων μειωμένης εξασφάλισης των ελληνικών τραπεζών αλλά και των εταιρειών καθώς υποδηλώνουν την διάχυτη ανησυχία των επενδυτών ακόμη και εάν θα πληρωθούν .
Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τιμές αγοράς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης tier 2 έχουν εκτιναχθεί στο 22,5% ο Ελλάκτωρας ενώ την καλύτερη εικόνα εμφανίζει το ομολογιακό tier 2 της Εθνικής τράπεζας στο 11%.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Wood, οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν σε κατάσταση επιβίωσης μετά το ξέσπασμα του COVID-19 ενώ μειώνει 40% τις τιμές στόχους.
Ειδικότερα, η νέα τιμή στόχος της Alpha Bank είναι 1 ευρώ, από 2,35 ευρώ, της Εθνικής 2,1 ευρώ, από 3,50 ευρώ, της Πειραιώς 1,9 ευρώ, από 3,20 ευρώ, και της Eurobank 0,7 ευρώ, από 1,20 ευρώ προηγουμένως.

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Κ. Μητσοτάκη με τους τραπεζίτες, τους συναρμόδιους υπουργούς αλλά και τον διοικητή της ΤτΕ με την παραίνεση του πρωθυπουργού προς τους τραπεζίτες να χρηματοδοτήσουν με όσο το δυνατόν πιο εύκολες διαδικασίες την οικονομία.
Τα πιστωτικά ιδρύματα διαβεβαίωσαν την κυβέρνηση πως θα διανείμουν περίπου 25 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες μέσα στο 2020 μαζί με τις εγγυήσεις και τα προγράμματα του Δημοσίου.
Συνεχίζοντας την ίδια τακτική των οίκων αξιολόγησης Fitch, Standard and Poor’s και DBRS οι οποίοι υποβάθμισαν μόνο τις προοπτικές της Ελλάδος από θετικές σε σταθερές και η Moody’s στις 8 Μαΐου, θα υποβαθμίσει μόνο τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε αρνητικές αλλά δεν θα μεταβάλλει την πιστοληπτική ικανότητα θα παραμείνει αμετάβλητη σε Β1...επικαλώντας την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας το 2021 καθώς είναι αντιληπτό ότι η  ΕΚΤ έχει στείλει άμεσα ή έμμεσα μήνυμα στους οίκους αξιολόγησης να μην προχωρήσουν σε υποβαθμίσεις δημιουργώντας μεγαλύτερο πρόβλημα
Συνεχίζεται το αρνητικό κλίμα στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 2,17% και το ιταλικό 10ετές στο 1,86% με το μεταξύ τους spread στις 31 μονάδες..
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 263 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί σημαντικά καθώς βρίσκεται  στις 16219 μονάδες  από 14914 μονάδες χθες 04/5.
Σημειώνεται ότι η Αργεντινή δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους πιστωτές της, ειδικά εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει οδηγήσει σε κατάρρευση των εξαγωγών και των δημοσιονομικών εσόδων ενώ την  άρνησή τους στην πρόταση της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση ξένου χρέους, ύψους 65 δισ. δολ. επανέλαβαν οι μεγαλύτεροι πιστωτές της χώρας, την ώρα που η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να βελτιώσει την προσφορά της
Η κόντρα αυξάνει τον κίνδυνο να χρεοκοπήσει η χώρα για ένατη φορά στις 22 Μαϊου, όταν και ολοκληρώνεται η περίοδος χάριτος για αθέτηση πληρωμής τόκων.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με κέρδη ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,78% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,76%.
Περί της 11:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες μετα το χθεσινό sell off με επίκεντρο την Πειραιώς +6,98% αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,8% και ο Γενικός Δείκτη με κέρδη +2,13% 
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,33% στις 610 μονάδες έχοντας υψηλό στις 615,17 μονάδες και χαμηλό στις 606,68 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 35,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος 20,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,46 εκατ. ευρώ και όγκου 1,71 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 1,57 εκατ. τεμάχια αξάις 549 χιλ. ευρώ, η Motor Oil διακίνησε 59 χιλ. τεμάχια αξίας 781 χιλ. ευρώ και η Jumbo 80 χιλ. τεμάχια αξίας 1,12 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 610 μονάδες, με πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 650 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 580 και 550  μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 323 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 350 μονάδες και ακολουθούν οι 380 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 300 μονάδες και ακολουθούν οι  270 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Είναι πλέον αντιληπτό ότι  η πανδημία του κορονωιου επιδείνωσε την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών καθώς είναι κεφαλαιακά αδύναμες,  ενώ τα  νέα NPEs που θα δημιουργηθούν θα καταγραφούν στα μέσα του 2021 θα επιβαρύνουν τα κεφάλαια ενώ οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις DTC είναι επίσης ζωτικό θέμα για 16 δισεκ. αντιστοιχούν στο κράτος σε σύνολο κεφαλαίων 27 δισεκ.
Στις αρχές Φθινοπώρου η κυβέρνηση θα αποφασίσει με ποιο μοντέλο θα προχωρήσει για τις ελληνικές τράπεζες με τις βασικές λύσεις να είναι δύο:
1)Άμεση κρατικοποίηση με αυξήσεις κεφαλαίου όπου το κράτος επενδύει νέα κεφάλαια με τα οποία εξυγιαίνονται πλήρως, εφάπαξ και ολοσχερώς οι ελληνικές τράπεζες από τα προβληματικά τους δάνεια.
Οι ιδιώτες βασικοί μέτοχοι έχουν χάσει τις επενδύσεις τους σε αυτό το σενάριο αλλά από πλευράς εξυγίανσης είναι η πιο καθαρή λύση.
Έμμεση κρατικοποίηση όπου εκδίδονται προνομιούχες μετοχές ή ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές Cocos, οι μέτοχοι δεν θα υποστούν dilution - απίσχναση - αραίωση αλλά δυνητικά στο μέλλον θα μπορούσαν να υποστούν.
2)Να συσταθεί μια bad bank στην οποία θα εισφέρουν κράτος και τράπεζες κεφάλαια και να μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια.
Η λύση αυτή όμως έχει πολλά κενά, τεχνικά και κεφαλαιακά και πιθανότατα θα οδηγήσει σε μεγάλες ζημίες το ελληνικό δημόσιο.
Επίσης η λύση της bad bank πέραν από το γεγονός ότι για να υλοποιηθεί τεχνικά θα απαιτήσει 12-14 μήνες από την στιγμή που θα συμφωνηθεί πάλι καταλήγει σε κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες.
Συν τοις άλλοις το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση των 16 δισεκ. δεν μπορεί απλά να μεταφερθεί σε μια bad bank γιατί θα είναι σαν να αναγνωρίζει το κράτος όχι ότι απλά χάνει μέρος των 16 δισεκ. αλλά θα φανεί ως έμμεση επιδότηση των μετόχων.
Μόνη εξαίρεση σε όλα αυτά θα ήταν οι ιδιώτες μέτοχοι να καλύψουν αυξήσεις κεφαλαίου.

Η επικαιρότητα

Τάσεις επιβράδυνσης εμφανίζει η πορεία του κορωνοϊού στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, την ώρα που οι περισσότερες κυβερνήσεις προχώρησαν ήδη στο επόμενο βήμα, τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και το μερικό άνοιγμα της οικονομίας, σε ένα παγκόσμιο πείραμα που κανείς δεν ξέρει πως θα εξελίσσεται μέρα με την ημέρα, την ώρα που οι έρευνες συνεχίζονται πυρετωδώς για την ανεύρεση θεραπείας και εμβολίου.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι επιστήμονες προέβησαν σε σημαντική ανακάλυψη, βρίσκοντας ένα αντίσωμα που εξαλείφει τον κορωνοϊό.
Γεγονός είναι ότι σύσσωμος ο κόσμος υποστηρίζει την έρευνα, καθώς όπως έδειξε ο ευρωπαϊκός Μαραθώνιος, μέσα σε λίγες ώρες καλύφθηκε σχεδόν το όριο των 7,4 δισεκ. ευρώ που είχε θέσει η Κομισιόν ως στόχο να συγκεντρώσει για την ενίσχυση της έρευνας.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 3,6 εκατομμύρια, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 252 χιλ. ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, φτάνουν τα 1,17 εκατομμύρια.
Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.180.634 και σε νεκρούς με 68.934.
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 218.011 και 25.428 νεκρούς ενώ δεύτερη σε νεκρούς η Ιταλία με 29.079 με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ανέχονται στα 211.938.
Εν τω μεταξύ, ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στην επιστημονική κοινότητα για την χθεσινή πρώτη ημέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων και σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, καθώς οι περισσότεροι πολίτες τήρησαν τις συστάσεις των ειδικών – τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας – στις μετακινήσεις και στις συναλλαγές τους.
Έξι νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε χθες (4/5) ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στα 2.632 με τους νεκρούς στους 146 .

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (5/5) οι ασιατικές αγορές, ενώ οι αγορές στις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής Ιαπωνία, Κίνα και Ν.Κορέα είναι κλειστές λόγω αργίας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Reserve Bank of Australia αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό το βασικό της επιτόκιο στο 0,25%, το οποίος αποτελεί ιστορικό χαμηλό, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο +1,1%, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταιβάν στο +0,50% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία +1,64%

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην Wall Street

Κέρδη καταγράφονται σήμερα Τρίτη (5/5) στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές «ποντάρουν» σε δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας των ΗΠΑ, μετά την έναρξη της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Στο ταμπλό, πρωταγωνιστούν οι μετοχές των τραπεζών και του κλάδου της ενέργειας.
Για πέμπτη συναπτή ημέρα, εξάλλου, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κινούνται επίσης ανοδικά, καθώς η αγορά ελπίζει σε τόνωση της ζήτησης, με την σταδιακή έξοδο των οικονομιών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ από τα περιοριστικά μέτρα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +1,9%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +2%, ο MIB στο Μιλάνο στο +1,7%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,6%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,3%, ο S&P στο +1,4% και ο Nasdaq στο +1,5% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,78% (18,14 δολ.).
Σημειώνεται, ότι το ETF GREK είναι ένα είδος αμοιβαίου κεφαλαίου που απαρτίζεται από τις βασικότερες μετοχές της Ελλάδος και διαπραγματεύεται στο αμερικανικό χρηματιστήριο ενώ από τις 28/4 τέθηκε σε ισχύ το reverse split, με αναλογία 1 νέα προς 3 παλαιές

Κέρδη στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Κέρδη καταγράφηκαν στις τράπεζες μετά το χθεσινό sell off με χαμηλή όμως συναλλακτική δραστηριότητα.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,18 ευρώ, με άνοδο +4,42%  με όγκο 1,95 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,63 ευρώ, με άνοδο +2,94%, με όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 973 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1480 ευρώ, με άνοδο +2,78% με όγκο 780 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 501 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε  στα 0,3498 ευρώ, με άνοδο +3,19% με όγκο 6,72 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6590 ευρώ, με πτώση -3,8% και με κεφαλαιοποίηση 294 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2050 ευρώ, με άνοδο +0,74% και όγκο 317 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 95 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,90 ευρώ, με πτώση -0,62% και κεφαλαιοποίηση 256 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά οι  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25  με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Sarantis, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν ΟΤΕ, Lamda, Ελλάκτωρας και ΟΠΑΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 22,40 ευρώ, άνοδο +0,72% και κεφαλαιοποίηση στα 8,29 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,84 ευρώ, με πτώση -2,55% και αποτίμηση 5,57 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,55 ευρώ, με άνοδο +2,41% και αποτίμηση 592 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,04 ευρώ, με άνοδο +4,51% και κεφαλαιοποίηση 473 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,06 ευρώ με πτώση -0,31% και αποτίμηση 2,7 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,52 ευρώ, με άνοδο +0,32% και κεφαλαιοποίηση 1,03 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,08 ευρώ με άνοδο +3,58% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,80 ευρώ, με άνοδο +5,59% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,70 ευρώ με άνοδο +2,92% και κεφαλαιοποίηση 957 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,20 ευρώ με άνοδο +1,94% και κεφαλαιοποίηση 1,93 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,52 ευρώ, με άνοδο +2,68% και κεφαλαιοποίηση 694 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,42 ευρώ, με άνοδο +2,55% και κεφαλαιοποίηση 178 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0631 ευρώ, με άνοδο +1,12% και κεφαλαιοποίηση 59 εκατ. ευρώ.

Αρνητικό κλίμα εντός και εκτός Ελλάδος στα ομόλογα με το 10ετές 2,17%, με την Ιταλία 1,86% λόγω… Γερμανίας

Αρνητικό παραμένει το κλίμα σήμερα 5 Μαΐου 2020 στα ελληνικά ομόλογα μετά μάλιστα και τις αποφάσεις του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να θεωρήσει μερικώς παράνομο το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης.
Η Moody’s θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 8 Μαΐου και θα υποβαθμίσει τις προοπτικές από σταθερές σε αρνητικές.
Fitch, Standard and Poor’s και DBRS υποβάθμισαν τις προοπτικές σε σταθερές από θετικές παρά την ύφεση από -5% έως -9% που εκτιμούν για το 2020.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,17% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,86%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 2,17% με το αμερικανικό 10ετές 0,66% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 31 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 127 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,73 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,30% με απόδοση αγοράς 1,41% και απόδοση πώλησης 1,19%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,50 μονάδες βάσης και απόδοση 1,43%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 106,94 μονάδες βάσης και απόδοση 1,60% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 107,43 μονάδες βάσης και απόδοση 1,74% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 100,23 μονάδες βάσης και απόδοση 1,84%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 100,27 μονάδες βάσης και απόδοση 1,96%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 111,65 μονάδες βάσης και απόδοση 2,10% με απόδοση αγοράς 2,15% και απόδοση πώλησης 2,05%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 113,62 μονάδες βάσης και απόδοση 2,17% με απόδοση αγοράς 2,21% και απόδοση πώλησης 2,12%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 118,57 μονάδες βάσης και απόδοση 2,21%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 96,42 μονάδες βάσης και 2,16% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 124,25 μονάδες βάσης και απόδοση 2,24%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 131,46 μονάδες βάσης και απόδοση 2,34%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 275 μονάδες βάσης από 274 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 263 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 16.219 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,63% ή 263 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή επιδείνωση και στα ομόλογα της ευρωζώνης με την Πορτογαλία, Ισπανία στο επίκεντρο   

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης με επίκεντρο την Ισπανία και Πορτογαλία… λόγω της απόφασης του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου να κρίνει μερικώς παράνομο το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 5 Μαΐου 2020 στο 1,86%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/5/2020 στο -0,58% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,09% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,90% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,86% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,86% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,99%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης