Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές παρά την Καρλσρούη - Στο +1,7% ο DAX - Τα futures της Wall έως +1,3% - Ράλι στο πετρέλαιο

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές παρά την Καρλσρούη - Στο +1,7% ο DAX - Τα futures της Wall έως +1,3% - Ράλι στο πετρέλαιο
Στο ταμπλό, πρωταγωνιστούν οι μετοχές των τραπεζών και του κλάδου της ενέργειας
(upd) Θετικό είναι το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές μερικές ενέργειες της ΕΚΤ στο πλαίσιο του QE.
Μάλιστα, όπως ανέφερε η απόφαση της ΕΚΤ δεν υποστηρίζεται από τη Συνθήκη της ΕΕ, άρα δεν ισχύουν στη Γερμανία.
Όπως τονίζειτα, οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το PSPP δεν διαθέτουν επαρκείς εκτιμήσεις αναλογικότητας και ισοδυναμούν με υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ.
Για τους παραπάνω λόγους η Bundesbank, μετά από μία μεταβατική περίοδο 3 μηνών, θα πρέπει να πάψει να συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Από την πλευρά της, η ΕΚΤ απέφυγε να σχολιάσει άμεσα την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου επισημαίνοντας ότι η αντίδραση της θα έρθει μετά την ανάλυση της απόφασης.
«Αναλύουμε την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου και θα προβούμε σε σχόλιο εν ευθέτω χρόνω» δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ.
Το κλίμα στις αγορές είναι θετικό, με τα κέρδη νωρίτερα να ξεπερνούν το 2%, καθώς αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Στο ταμπλό, πρωταγωνιστούν οι μετοχές των τραπεζών και του κλάδου της ενέργειας.
Tα futures των δεικτών της Wall Street ενισχύονται έως 1,3%. 

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, υποχωρεί στις 34,7 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύεται 1,7% στις 10.650 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 1,3% στις 17.264 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει άνοδο 1,7% στις 5.854 μονάδες.
Στις 4.467 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με κέρδη 2%.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημειώνει άνοδο 1% στις 6.740 μονάδες.
Η μετοχή της Total σημείωσε άνοδο 5,8% καθώς η γαλλική ενεργειακή εταιρία διατήρησε το μέρισμά της παρά την ανακοίνωση σημαντικής πτώσης στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου λόγω της βουτιάς στις τιμές του πετρελαίου.
Ώθηση στον ευρωπαϊκό κλάδο πετρελαίου και αερίου έδωσε επίσης η αύξηση των τιμών του αργού χάρη στις προσδοκίες ότι η ζήτηση για καύσιμα θα αρχίσει να ανακάμπτει καθώς κάποιες αμερικανικές πολιτείες καθώς και χώρες στην Ευρώπη και την Ασία προχωρούν σε χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.

Το πρώτο «θύμα» του κορωνοϊού... Ένα βήμα πριν την πτώχευση η Hertz Global Holdings - Σήμερα 5/5 οι αποφάσεις

Αίτηση πτώχευσης ετοιμάζεται να υποβάλει η Hertz Global Holdings, εάν αποτύχει να επεξεργαστεί εκ νέου ένα σχέδιο διαχείρισης χρέους.
Η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων έχει μιλήσει με ορισμένους από τους πιστωτές της για το πώς να μειώσει το χρέος της χωρίς να χρεοκοπήσει, αλλά οι διαπραγματεύσεις είναι μέχρι στιγμής άκαρπες, καθώς δεν μπορεί να ζητήσει από τους δανειστές να παρατείνουν την περίοδο χάριτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται, η εταιρεία ετοιμάζεται να υποβάλει αίτηση για δικαστική προστασία στο Κεφάλαιο 11, σήμερα (5/5) απόγευμα, αν εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία επέκτεινε τον κατάλογο των συμβούλων της ώστε να συμπεριλάβει την FTI Consulting, η οποία ειδικεύεται σε υποθέσεις αναδιάρθρωσης και πτώχευσης.
Η κατάθεση του Κεφαλαίου 11 θα επέτρεπε στην Hertz να παραμείνει σε λειτουργία, ενώ επεξεργάζεται ένα σχέδιο για να πληρώσει τους πιστωτές της.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι σαρωτικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί που συνδέονται με το ξέσπασμα του Covid-19 και την παγκόσμια οικονομική κατάρρευση έχουν πλήξει τα έσοδα, ιδίως στην επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων.
Ενώ η αμερικανική κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο διάσωσης 50 δισ. δολαρίων για τις αεροπορικές εταιρείες, η Hertz δεν μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό το πρόγραμμα, ενώ ο κύριος αντίπαλός της, η Avis Budget Group, είχε έναν ισχυρότερο ισολογισμό που έπαιρνε κρίση.
Έτσι, η Hertz άρχισε να απολύει τους εργαζόμενους για να διατηρήσει τη ρευστότητά της τον Μάρτιο, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί σχεδόν μηδένισαν τις πωλήσεις.
Μέχρι τις 29 Απριλίου, η Hertz αποκάλυψε ότι είχε χάσει σημαντικές πληρωμές μισθώσεων που σχετίζονται με τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητά της.
Οι πιστωτές έδωσαν στον Hertz έως τις 4 Μαΐου για να βρει μια λύση και ο Διευθύνων Σύμβουλος Kathryn Marinello είπε σε μια συνέντευξή του ότι έκανε ό, τι μπορούσε για να διατηρήσει τη ρευστότητα της επιχείρησης.
Τα spreads στα ομόλογά της και τα CDS «δείχνουν» ότι επίκειται πτώχευση.

Ράλι στις τιμές του πετρελαίου

Άνοδο καταγράφει σήμερα Τρίτη 5 Μαΐου το πετρέλαιο, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, εν μέσω προσδοκιών ότι η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα συμβάλει στην ταχύτερη ανάκαμψη της ζήτησης παγκοσμίως.
Παράλληλα, η έναρξη της συμφωνίας του OPEC+ για τις περικοπές στην παραγωγή, σε συνδυασμό με τις μειώσεις που ανακοίνωσαν ορισμένοι παραγωγή στις ΗΠΑ, αναμένεται να μειώσουν την παγκόσμια υπερπροσφορά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών.
- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent καταγράφει άνοδο της τάξεως του +6,65% στα 29,01δολ. ανά βαρέλι.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 ενισχύεται κατά +8,68%, στα 22,16 δολ. ανά βαρέλι.
Image
Image


Κέρδη στις αγορές της Ασίας μετά την άνοδο στη Wall - Στο +1,2% ο Hang Seng, αργία σε Ιαπωνία και Κίνα

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (5/5) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street, ενώ οι αργία στις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,2% στις 23.897 μονάδες, μετά την πτώση άνω του -4% που σημείωσε χθες, στον απόηχο της ανακοίνωσης για την ανάπτυξη της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από το 1974.
«Το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα δύσκολο, ακόμα και εάν η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην πόλη φαίνεται ότι βρίσκεται υπό έλεγχο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Χονγκ Κονγκ, Paul Chan, διευκρινίζοντας ότι «καθώς προχωράμε στο δεύτερο τρίμηνο, πιστεύουμε ότι ακόμα και εάν υπάρξει βελτίωση, αυτή θα είναι σταδιακή και περιορισμένη».
Παράλληλα, στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiwan Weighted έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,50% στις 10.774,61 μονάδες, ενώ παρόμοια είναι η άνοδος και για τον δείκτη IDX Composite στην Ινδονησία, ο οποίος διαπραγματεύεται στο +0,45% και τις 4.626,19 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι αγορές την ηπειρωτική Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.
Όσον αφορά την Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,64% στις 5.407,10 μονάδες, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο, παρά το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχθεί μέχρι στιγμής η οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Reserve Bank of Australia αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό το βασικό της επιτόκιο στο 0,25%, το οποίος αποτελεί ιστορικό χαμηλό, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Επιπλέον, ο στόχος για την απόδοση του τριετούς ομολόγου παρέμεινε επίσης αμετάβλητος σε σχέση με τη συνεδρίαση του Απριλίου, στο 0,25%.
Η RBA τόνισε ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι να επιτευθχεί πρόοδος στην πλήρη απασχόληση, καθώς και μέχρι να είναι σίγουρη ότι ο στόχος της για τον δείκτη τιμών καταναλωτή θα είναι βιώσιμος.
«Η Τράπεζα της Αυστραλίας είναι έτοιμη να αυξήσει τις αγορές ομολόγων και να κάνει οτιδήποτε είναι απαραίτητο», διευκρινίζει η RBA, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να διατηρήσουμε το κόστος χρηματοδότησης χαμηλό».
Όσον αφορά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα βρεθεί προσωρινά σε αρνητικό έδαφος, ενώ το βασικό σενάριο για το 2021 είναι ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο εύρος του 1% με 1,5%.
«Το βασικό μας σενάριο για το ποσοστό ανεργίας είναι ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα αγγίξει σχεδόν το 10%», υπογραμμίζει η Τράπεζα, ενώ αναφερόμενη στον ΑΕΠ δήλωσε ότι αναμένει συρρίκωνση κατά περίπου 10% το πρώτο εξάμηνο του 2020».
Για το σύνολο του 2020, η RBA αναμένει ότι το ΑΕΠ της Αυστραλία θα συρρικωθεί κατά περίπου 6%, ενώ αντίθετα προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας κατά 6% το 2021.
«Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μία σοβαρή κάμψη, καθώς οι χώρες επιχειρούν να περιορίσουν τον κορωνοϊό», δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας, Philip Lowe, διευκρινίζοντας ότι «πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους και παρατηρείται μία απότομη αύξηση της ανεργίας».
Παράλληλα, ο κ. Lowe υπογραμμίζει ότι εάν τα μέτρα συνεχιστούν, «η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα ξεκινήσει αργότερα φέτος, υποστηριζόμενη τόσο από τα μεγάλα πακέτα δημοσιονομικής στήριξης, όσο και από τη σημαντική χαλάρωση των νομισματικών πολιτικών».
Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολοθούν με προσοχή και τις εξελίξεις τόσο γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού, όσο και γύρω από τις νέες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Σημειώνεται ότι χθες οι αγορές της Wall Street έκλεισαν με άνοδο, καθώς ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά +1,23% στις 8.710,71 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,42% στις 2.842,74 μονάδες, ενώ ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε ήπια άνοδο +0,11% στις 23.749,76 μονάδες.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS