Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις αγορές της Ασίας μετά την άνοδο στη Wall - Στο +1,2% ο Hang Seng, αργία σε Ιαπωνία και Κίνα

tags :
Κέρδη στις αγορές της Ασίας μετά την άνοδο στη Wall - Στο +1,2% ο Hang Seng, αργία σε Ιαπωνία και Κίνα
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,64% στις 5.407,10 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (5/5) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street, ενώ οι αργία στις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,2% στις 23.897 μονάδες, μετά την πτώση άνω του -4% που σημείωσε χθες, στον απόηχο της ανακοίνωσης για την ανάπτυξη της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από το 1974.
«Το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα δύσκολο, ακόμα και εάν η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην πόλη φαίνεται ότι βρίσκεται υπό έλεγχο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Χονγκ Κονγκ, Paul Chan, διευκρινίζοντας ότι «καθώς προχωράμε στο δεύτερο τρίμηνο, πιστεύουμε ότι ακόμα και εάν υπάρξει βελτίωση, αυτή θα είναι σταδιακή και περιορισμένη».
Παράλληλα, στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiwan Weighted έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,50% στις 10.774,61 μονάδες, ενώ παρόμοια είναι η άνοδος και για τον δείκτη IDX Composite στην Ινδονησία, ο οποίος διαπραγματεύεται στο +0,45% και τις 4.626,19 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι αγορές την ηπειρωτική Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.
Όσον αφορά την Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,64% στις 5.407,10 μονάδες, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο, παρά το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχθεί μέχρι στιγμής η οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Reserve Bank of Australia αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό το βασικό της επιτόκιο στο 0,25%, το οποίος αποτελεί ιστορικό χαμηλό, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Επιπλέον, ο στόχος για την απόδοση του τριετούς ομολόγου παρέμεινε επίσης αμετάβλητος σε σχέση με τη συνεδρίαση του Απριλίου, στο 0,25%.
Η RBA τόνισε ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι να επιτευθχεί πρόοδος στην πλήρη απασχόληση, καθώς και μέχρι να είναι σίγουρη ότι ο στόχος της για τον δείκτη τιμών καταναλωτή θα είναι βιώσιμος.
«Η Τράπεζα της Αυστραλίας είναι έτοιμη να αυξήσει τις αγορές ομολόγων και να κάνει οτιδήποτε είναι απαραίτητο», διευκρινίζει η RBA, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να διατηρήσουμε το κόστος χρηματοδότησης χαμηλό».
Όσον αφορά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα βρεθεί προσωρινά σε αρνητικό έδαφος, ενώ το βασικό σενάριο για το 2021 είναι ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο εύρος του 1% με 1,5%.
«Το βασικό μας σενάριο για το ποσοστό ανεργίας είναι ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα αγγίξει σχεδόν το 10%», υπογραμμίζει η Τράπεζα, ενώ αναφερόμενη στον ΑΕΠ δήλωσε ότι αναμένει συρρίκωνση κατά περίπου 10% το πρώτο εξάμηνο του 2020».
Για το σύνολο του 2020, η RBA αναμένει ότι το ΑΕΠ της Αυστραλία θα συρρικωθεί κατά περίπου 6%, ενώ αντίθετα προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας κατά 6% το 2021.
«Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μία σοβαρή κάμψη, καθώς οι χώρες επιχειρούν να περιορίσουν τον κορωνοϊό», δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας, Philip Lowe, διευκρινίζοντας ότι «πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους και παρατηρείται μία απότομη αύξηση της ανεργίας».
Παράλληλα, ο κ. Lowe υπογραμμίζει ότι εάν τα μέτρα συνεχιστούν, «η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα ξεκινήσει αργότερα φέτος, υποστηριζόμενη τόσο από τα μεγάλα πακέτα δημοσιονομικής στήριξης, όσο και από τη σημαντική χαλάρωση των νομισματικών πολιτικών».
Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολοθούν με προσοχή και τις εξελίξεις τόσο γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού, όσο και γύρω από τις νέες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Σημειώνεται ότι χθες οι αγορές της Wall Street έκλεισαν με άνοδο, καθώς ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά +1,23% στις 8.710,71 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,42% στις 2.842,74 μονάδες, ενώ ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε ήπια άνοδο +0,11% στις 23.749,76 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης