Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία για το πετρέλαιο, στα 23 δολ. ή +13% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 29,4 δολ.

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία για το πετρέλαιο, στα 23 δολ. ή +13% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 29,4 δολ.
Τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό WTI κατέγραψαν άνοδο μεγαλύτερη του +3% κατά την προηγούμενη συνεδρίαση
(upd4) Άνοδο καταγράφει σήμερα Τρίτη 5 Μαΐου το πετρέλαιο, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, εν μέσω προσδοκιών ότι η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα συμβάλει στην ταχύτερη ανάκαμψη της ζήτησης παγκοσμίως.
Παράλληλα, η έναρξη της συμφωνίας του OPEC+ για τις περικοπές στην παραγωγή, σε συνδυασμό με τις μειώσεις που ανακοίνωσαν ορισμένοι παραγωγή στις ΗΠΑ, αναμένεται να μειώσουν την παγκόσμια υπερπροσφορά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών.
- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent καταγράφει άνοδο της τάξεως του +8,24% στα 29,49 δολ. ανά βαρέλι.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 ενισχύεται κατά +13,09%, στα 23,06 δολ. ανά βαρέλι.
Image
Image
Τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό WTI κατέγραψαν κέρδη άνω του +3% κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, διευρύνοντας το ανοδικό σερί που έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα.
«Αν και η μεγαλύτερη εικόνα δεν είναι σπουδαία, μοιάζει περισσότερο εποικοδομητική καθώς οι χώρες σε όλον τον κόσμο ανοίγουν ξανα, και αυτό αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση πετρελαίου», αναφέρουν οι αναλυτές της Lipow Oil Associates, προσθέτοντας ότι «ο OPEC+ μειώνει την παραγωγή, και λόγω των οικονομικών η παραγωγή μειώνεται και σε άλλα μέρη του κόσμου».
Η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη και γύρω από τις νέες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
«Η αύξηση στη ζήτηση της Κίνας είναι μία καλή εξέλιξη για την αγορά ενέργειας αυτή τη στιγμή, και αποτελεί σε μεγάλο βαθμό το μόνο γεγονός που υπάρχει», σχολιάζουν οι αναλυτές της Mizuho, διευκρινίζοντας ότι «ακόμα και μία λεκτική διαμάχη με τον πρόεδρο Trump δεν είναι καλή για την ανάπτυξη της ζήτησης στην Κίνα, δεδομένων των ευάλωτων συνθηκών που επικρατούν σήμερα στην αγορά».
Από την πλευρά της, η Australia and New Zealand Banking Group τονίζει ότι «εάν λάβουμε υπόψη το βάθος της καταστροφής στη ζήτηση, οι αγορές αφομοιώνουν τα καλά νέα σχετικά γρήγορα», ενώ αναφερόμενη στην πρόθεση της Επιτροπής Σιδηροδρόμων του Τέξας να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, διευκρινίζει ότι «η πρόθεση από μόνη της ήταν θετική, αλλά θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια».
Σημειώνεται ότι αργότερα εντός της ημέρας αναμένονται τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, τα οποία την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν άνοδο των αποθεμάτων κατά 9,97 εκατ. βαρέλια.


Total SA: Υποχώρησαν κατά -35% τα κέρδη το α΄ 3μηνο 2020, στα 1,8 δισ. ευρώ - Στα 43,9 δισ. ερυώ τα έσοδα

Πτώση κατέγραψαν τα κέρδη της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total SA για το πρώτο τρίμηνο του 2020, μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε σημαντική μείωση στην παγκόσμια ζήτηση.
Ειδικότερα, τα κέρδη της γαλλικής εταιρείας υποχώρησαν κατά -35% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 1,8 δισ. ευρώ, έναντι 2,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη της Total SA αποδείχθηκαν μεγαλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν περαιτέρω μείωση στα 1,4 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, τα έσοδα της πετρελαϊκής εταιρείας κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -14% στα 43,9 δισ. ευρώ, έναντι 51,21 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Η παραγωγή υδρογονανθράκων της Total SA αυξήθηκε κατά +5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, στα 3,09 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως, έναντι 2,95 εκατ. βαρελιών το προηγούμενο έτος, λόγω ενίσχυσης των εργών της εταιρείας σε Ηνωμένο Βασίλειο, Νιγηρία, Νορβηγία και Αυστραλία.
Για το σύνολο του 2020, η εταιρεία αναμένει ότι η παραγωγή πετρελαίου θα διαμορφωθεί στα 2,95 με 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που αποτελεί μείωση της τάξεως του -5% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ θα μειώσει τις επενδύσεις της κατά -25%.
«Ο όμιλος βρίσκεται αντιμέτωπος με ασυνήθιστες περιστάσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Patrick Pouyanne, διευκρινίζοντας ότι αυτές οι περιστάσεις αφορούν «την κρίση υγείας του COVID-19, η οποία επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία και δημιουργεί μεγάλες αβεβαιότητες, και την κρίση στην αγορά πετρελαίου, με τη σημαντική πτώση των τιμών».
«Σε ένα περιβάλλον όπου οι τιμές υποχώρησαν κατά περισσότερο από -30% το πρώτο τρίμηνο, οι ταμειακές ροές του ομίλου μειώθηκαν κατά -31% σε ετήσια βάση, στα 4,5 δισ. ευρώ, και τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά -35% αυτό το τρίμηνο, στα 1,8 δισ. ευρώ», πρόσθεσε ο CEO της πετρελαϊκής εταιρείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης