Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Η συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ Netanyahu - Gantz στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης

tags :
Ισραήλ: Η συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ Netanyahu - Gantz στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης
Ισραήλ: Η συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ Netanyahu και Gantz στο μικροσκόπιο του Ανώτατου Δικαστηρίου
Είναι νόμιμη η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του B. Netanyahu και του Benjamin Gantz;
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εξετάζει την ευαίσθητη πολιτικά ερώτηση, τρεις ημέρες προτού λήξει η διορία για την επικύρωσή της από το κοινοβούλιο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο ξεκίνησε χθες να εξετάζει τη συμφωνία που έχουν συνάψει οι δύο άνδρες, παλαιοί εκλογικοί αντίπαλοι, η οποία έχει στόχο να τερματίσει τη χειρότερη πολιτική κρίση που έχει αντιμετωπίσει στην ιστορία του το Ισραήλ εν μέσω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Κατά την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, που μεταδόθηκε απευθείας από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, οι δικαστές, με τα πρόσωπά τους καλυμμένα με μάσκες, επικεντρώθηκαν σε ένα θέμα: αν η απαγγελία κατηγοριών για διαφθορά εναντίον του απερχόμενου πρωθυπουργού, εμποδίζει τον Netanyahu να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.
Η συμφωνία προβλέπει ότι ο Netanyahu θα παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού για τους πρώτους 18 μήνες της νέας κυβέρνησης και στη συνέχεια θα αναλάβει για ίδιο χρονικό διάστημα την πρωθυπουργία ο Benjamin Gantz.
Τα υπουργεία θα μοιραστούν εξίσου μεταξύ των δύο κομμάτων, τα οποία δεσμεύθηκαν επίσης να συζητήσουν από τον Ιούλιο το σχέδιο προσάρτησης στο Ισραήλ της κοιλάδας του Ιορδάνη και των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Όμως η συμφωνία που υπεγράφη πριν δύο εβδομάδες έχει πολλούς επικριτές οι οποίοι θεωρούν ότι κάποιοι όροι της δεν σέβονται τους θεμελιώδεις νόμους της χώρας, το αντίστοιχο του Συντάγματος.
Πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι δυνατό ένας εκλεγμένος πολιτικός εναντίον του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες να ηγηθεί της κυβέρνησης, οι επικριτές της συμφωνίας επισημαίνουν ότι βάσει αυτής οι επόμενες προγραμματισμένες εκλογές θα διεξαχθούν σε τρία χρόνια, ενώ ο νόμος προβλέπει τετραετή θητεία για την κυβέρνηση, ενώ προβλέπεται και το πάγωμα των διορισμών επικεφαλής δημόσιων υπηρεσιών για έξι μήνες.
Στην ισραηλινή δικαιοσύνη κατατέθηκαν οκτώ προσφυγές, μία εκ των οποίων από το Yesh Atid, ένα κόμμα που συμμετείχε στον συνασπισμό "Μπλε- Λευκό” του Benjamin Gantz προτού αυτός αποφασίσει στα τέλη Μαρτίου, και προς έκπληξη όλων, να συμμαχήσει με τον Netanyahu προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.
Το Σαββατοκύριακο από το Τελ Αβίβ ως την Ιερουσαλήμ επικριτές της συμφωνίας διαδήλωσαν, τηρώντας σε μεγάλο μέρος τις συστάσεις για κοινωνική απόσταση, κρατώντας μαύρες σημαίες για να συμβολίσουν τον θάνατο της ισραηλινής δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Αβιχάι Μάντελμπλιτ, που είναι αυτός που απήγγειλε τον Νοέμβριο κατηγορίες εναντίον του Netanyahu, η συμφωνία του απερχόμενου πρωθυπουργού με τον Benjamin Gantz παρουσιάζει σημαντικές (νομικά) προβλήματα εξαιτίας των οποίων όμως δεν δικαιολογείται η ακύρωσή της.
Η δίκη του Netanyahu, που κατέχει το ρεκόρ μακροβιότερου πρωθυπουργού στο Ισραήλ, αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Μαΐου εξαιτίας της επιδημίας covid-19 από την οποία έχουν μολυνθεί 16.000 άνθρωποι στη χώρα και περισσότεροι από 200 έχουν πεθάνει.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται ως την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία το κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία Netanyahu - Benjamin Gantz.
Οι δικαστές μπορούν να επικυρώσουν ή να ακυρώσουν τη συμφωνία αυτή, κάτι που θα οδηγήσει σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών, των τέταρτων από τον Απρίλιο του 2019.
Επίσης το Ανώτατο Δικαστήριο ίσως θεωρήσει άκυρες μόνο κάποιες πλευρές της συμφωνίας κάτι που θα αναγκάσει τα κόμματα να την αλλάξουν γρήγορα ή να την εγκαταλείψουν εντελώς σε περίπτωση διαφωνιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης