Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Οι δήμαρχοι ζητούν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία

Γαλλία: Οι δήμαρχοι ζητούν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία
Γάλλοι δήμαρχοι θεωρούν μη εφαρμόσιμο το «Πρωτόκολλο Υγείας» που εξέδωσε η γαλλική κυβέρνηση και ζητούν να μην ανοίξουν τα σχολεία, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό
Γάλλοι δήμαρχοι ζητούν την αναβολή της επαναλειτουργίας των σχολείων ιδιαίτερα σε περιοχές που πλήττονται ακόμη από τον κορωνοϊό, θεωρώντας μη εφαρμόσιμο το «Πρωτόκολλο Υγείας» που εξέδωσε η γαλλική κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, την αναβολή της επαναλειτουργίας των σχολείων πέραν της 11ης Μαΐου, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου ο ιός είναι ακόμα ισχυρός ζητούν οι Γάλλοι δήμαρχοι, καταγγέλλοντας ως «μη εφαρμόσιμο» το «Πρωτόκολλο Υγείας» που δημοσίευσε χθες η κυβέρνηση και το οποίο είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν.
Την αναβολή ζητά μάλιστα επισήμως και ο Σύλλογος των Δημάρχων της περιφέρειας Παρισίων (Ile de France) με ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο Macron, που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της οικονομικής «La Tribune».
Στη Γαλλία παρότι η εκπαίδευση και η υγεία εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του κράτους, το οποίο δίνει τις κατευθύνσεις, η ευθύνη της εφαρμογής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία- δημοτικά) ανήκει στους δήμους και τις κοινότητες.
Στην ανοιχτή τους επιστολή οι 316 δήμαρχοι του Συλλόγου (Ile de France), ανάμεσα στους οποίους και η δήμαρχος Παρισίων Anne Hidalgo, δηλώνουν ότι ήλπιζαν «σε μια μεγαλύτερη συμμετοχή τους στον εθνικό διάλογο για τη στρατηγική χαλάρωσης των μέτρων».
Ζητούν παράλληλα να μη μεταφερθεί στους δημάρχους «η νομική, πολιτική και ηθική ευθύνη για το άνοιγμα των σχολείων».

Κακοφωνία και πλεύση στα τυφλά
Την επιβολή του «Πρωτοκόλλου Υγείας» των 63 σελίδων που δημοσίευσε χθες η κυβέρνηση χωρίς προηγούμενη συνεργασία με τους τοπικούς άρχοντες, κατακρίνει και η εκπρόσωπος της Ένωσης Δημάρχων Γαλλίας Agnes Lebrun.
«Λυπούμαστε για την εκ των άνωθεν, κατακόρυφη λήψη αποφάσεων και σύνταξη του Πρωτοκόλλου, που προσγειώθηκε χθες στα γραφεία μας».
Η εκπρόσωπος σημείωσε τις μεγάλες διαφορές σε κτιριακές υποδομές στις διάφορες περιοχές της Γαλλίας δηλώνοντας ότι αντί για ένα «από μηχανής» προέδρου πρωτόκολλο, θα έπρεπε δήμαρχοι και νομάρχες να συνεργασθούν για τη δημιουργία πολλών τοπικών πρωτοκόλλων με βάση τις έως τα τώρα εμπειρίες.
Για την εκπρόσωπο, ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι ν’ ανοίξουν τα σχολεία μέσα σε μια «κακοφωνία» χωρίς να είναι ξεκάθαροι οι στόχοι.
Η επιστροφή στις θέσεις εργασίας, με την απαλλαγή των γονιών από τη φύλαξη των παιδιών, θεωρείται πλέον ο κύριος λόγος που ο Emmanuela Macron αποφάσισε στις 13 Απριλίου να ξεκινήσει τη χαλάρωση με το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών.
«Σήμερα όμως το υγειονομικό πρόβλημα έχει υπερκεράσει την οικονομικό και είμαστε αντιμέτωποι με τις κατά τόπους πρακτικές δυσκολίες» σημείωσε η εκπρόσωπος.
Με σχετική έκθεση άλλωστε που υπέβαλε η Ένωση στην κυβέρνηση, ζητείται η υιοθέτηση λεπτομερών πρωτοκόλλων υγείας, προσαρμόσιμων από τους δημάρχους στις τοπικές συνθήκες και ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές. «Ζητάμε από το κράτος να εμπιστευθεί τους δημάρχους σε αυτό που ξέρουν να κάνουν με μια προφανή εδαφική διαφοροποίηση» υπογράμμισε η εκπρόσωπος Agnes Lebrun.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης