Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Καθυστερήσεις έργων και μείωση εσόδων λόγω Covid-19 - Τα νέα πωλητήρια

tags :
Ελλάκτωρ: Καθυστερήσεις έργων και μείωση εσόδων λόγω Covid-19 - Τα νέα πωλητήρια
Μείωση κίνησης κατά 25% στην Αττική Οδό από τις αρχές του έτους. Μετάθεση για το 2021 στην ολοκλήρωση νέων αιολικών, ισχύος 88,2 MW. Έρχονται νέες πωλήσεις ακινήτων σε Ελλάδα και Ρουμανία.
Καθυστέρηση στη λειτουργία αιολικών πάρκων υπό κατασκευή, μείωση της κίνησης στους Αυτοκινητοδρόμους που εκμεταλλεύεται η Άκτωρ Παραχωρήσεις και προβλήματα κεφαλαίου κίνησης στη Reds, λόγω της έκπτωσης 40% επί των ενοικίων, επέφερε η πανδημία του Covid-19 στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις η έλευση της πανδημίας καθυστερεί την ολοκλήρωση νέων αιολικών πάρκων, εγκατεστημένης ισχύος 88,2 ΜW, που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Τα παραπάνω έργα προγραμματιζόταν να τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.
Ο παραπάνω στόχος μετατίθεται για το 2021. Με νομοθετική, μάλιστα, ρύθμιση έχει δοθεί τετράμηνη παράταση για την ισχύ των όρων σύνδεσης έργων ΑΠΕ που είχαν αρχική προθεσμία σύνδεσης την 31.12.2020. Η εταιρεία ολοκλήρωσε πέρσι την κατασκευή τριών αιολικών πάρκων, ισχύος 105,6 ΜW, τα οποία και τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ενώ φέτος ως το τέλος Απριλίου τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία επιπλέον 90 MW. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύ του κλάδου ΑΠΕ ανέρχεται στα 491 MW.  
Ενδεχόμενη επιδείνωση των εισπράξεων ΔΕΗ και εναλλακτικών παρόχων θα αυξήσει περαιτέρω το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ οδηγώντας πιθανότατα σε καθυστέρηση εξόφλησης των παραγωγών ΑΠΕ, εξέλιξη που θα δημιουργήσει αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης.
Επιπρόσθετα, η πανδημία μείωσε κατά περίπου 70% την κυκλοφορία στους οδικούς άξονες που εκμεταλλεύονται κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχει ο όμιλος, μέσω της Άκτωρ Παραχωρήσεις, μειώνοντας τα έσοδα από διόδια. Η κίνηση στην Αττική Οδό έχει μειωθεί κατά 25% από τις αρχές του έτους  αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας.
Η έκταση των συνεπειών εξαρτάται από τη διάρκεια της πανδημίας και των μέτρων προστασίας των πολιτών που υιοθετούνται από το κράτος. Λόγω των ταμειακών διαθεσίμων καθώς και των αποθεματικών λογαριασμών, που συμβατικά διατηρούν τα έργα Παραχώρησης, εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργηθεί βραχυπροθέσμα ταμειακό έλλειμα και οι δανειακές υποχρεώσεις θα καταβληθούν στον προβλεπόμενο συμβατικό χρόνο.
Στον τομέα της κατασκευής η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα εκτέλεσης υφιστάμενων έργων της ΑΚΤΩΡ (διαθεσιμότητα προσωπικού, επιπρόσθετοι κανόνες υγιεινής και ασφαλείας προσωπικού, προβλήματα στην αλυσίδα τροφοδοσίας).  Παρά το γεγονός, δε, ότι δεν επηρέασε τις εργασίες του τμήματος προσφορών, σχετικά με τους διαγωνισμούς εντός και εκτός Ελλάδας (δεδομένου ότι οι περισσότεροι διαγωνισμοί πλέον διενεργούνται ηλεκτρονικά), το χρονοδιάγραμμα συμβασιοποίησης νέων έργων για την αναπλήρωση του ανεκτέλεστου αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά.
Για παράδειγμα, η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Μαρίνας Αλίμου στην Άκτωρ Παραχωρήσεις ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Μαρτίου, αλλά αναβλήθηκε, λόγω της πανδημίας και πλέον αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων εβδομάδων.
Τέλος, η διοικητική επιβολή έκπτωσης 40% στα μισθώματα Μαρτίου και Απριλίου δημιουργεί ταμειακό κενό στην Reds. Σε περίπτωση παράτασης των μέτρων θα χρειαστεί αναπρογραμματισμός του ταμειακού σχεδιασμού του κλάδου, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες και να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες στο ελάχιστο δυνατό. ενικότερα, η αναστολή λειτουργίας των Εμπορικών Κέντρων, σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθωμάτων επαγγελματικής μίσθωσης, επηρεάζουν τον ευρύτερο σχεδιασμό του κλάδου.

Έρχονται νέα πωλητήρια

H REDS Α.Ε. θα αναλάβει για λογαριασμό της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αξιοποίηση του ακινήτου της, που βρίσκεται στο Χαλάνδρι, κοντά στην Αττική Οδό και το σταθμό του μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας. Συγκεκριμένα, μελετάται η ανακαίνιση και η ενοικίαση ή πώληση του κτηρίου, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.
Για τα ακίνητα στη Ρουμανία διερευνάται η καλύτερη επενδυτική προοπτική, αναζητώντας ή συν-επενδυτή ή αγοραστή.
H ΕΛΛΑΚΤΩΡ προχώρησε πέρσι στην πώληση της συμμετοχής της στην Eldorado, ενώ θεωρεί ότι θα υπάρξουν αμετάκλητες αποφάσεις του Αρείου Πάγου που θα τη δικαιώνουν ως προς την καταβολή αποζημίωσης περίπου 67 εκατ. ευρώ για την υποθαλάσσια οδό της Θεσσαλονίκης.  Η νέα δικάσιμος είχε οριστεί για τις 27.04.2020 αλλά λόγω της παράτασης της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και των προθεσμιών για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού Covid-19, θα πρέπει να κατατεθούν νέες κλήσεις μετά τη λήξη της προαναφερόμενης αναστολής, ώστε να ληφθεί νέα δικάσιμος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης