Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Νέα «βουτιά» για τον μεταποιητικό κλάδο τον Απρίλιο 2020 - Στις 34,5 μονάδες ο δείκτης PMI

Γερμανία: Νέα «βουτιά» για τον μεταποιητικό κλάδο τον Απρίλιο 2020 - Στις 34,5 μονάδες ο δείκτης PMI
Η δρστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στη Γερμανία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2009
Νέα συρρίκνωση κατέγραψε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στη Γερμανία τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (4/5) η Markit, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε σημαντικό πλήγμα στην παραγωγή των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI που αφορά τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη διαμορφώθηκε στις 34,5 μονάδες, έναντι 45,4 μονάδων τον Μάρτιο του 2020, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2009.
Παρά το γεγονός ότι τα τελικά στοιχεία αποδείχθηκαν οριακά καλύτερα σε σχέση με τις προκατακρτικές εκτιμήσεις στις 34,4 μονάδες, ο υποδείκτης που αφορά την παραγωγή του κλάδου υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καταγράφοντας πτώση τόσο στον τομέα καταναλωτικών αγαθών όσο και στον τομέα επενδυτικών αγαθών.
Την ίδια στιγμή, οι νέες παραγγελίες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2008, όταν ξεκινήσει η οικονομική κρίση, ενώ οι θέσεις εργασίας στον κλάδο μειώθηκαν με τους ταχύτερους ρυθμούς από τον Μάιο του 2009.
Η αγοραστικής δραστηριότητα των επιχειρήσεων υποχώρησε επίσης με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 2009, ενώ ο υποδείκτης αισιοδοξίας των νέων επιχειρήσεων παρέμεινε κοντά στα ιστορικά χαμηλά του Μαρτίου.
Σύμφωνα με τη Markit, το 62% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα εμφανίστηκαν προβληματισμένες αναφορικά με τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του κορωνοϊού στη ζήτηση και την ποροσφορά του κλάδου.
«Η πτώση στην παραγωγή του Μαρτίου πλέον ωχριά μπροστά στην άνευ προηγουμένου πτώση που είδαμε τον Απρίλιο, μετά από έναν ολόκληρο μήνα περιοριστικών μέτρων τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Phil Smith, διευκρινίζοντας ότι «η παραγωγή σημείωσε βουτιά, καθώς ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων είτε έκλεισε προσωρινά τα εργοστάσιά της, είτε μείωσε τις ώρες εργασίας, εν μέσω μίας κατάρρευσης στη ζήτηση από το εξωτερικό».
«Ακόμα και με τις περισσότερες επιχειρήσεις να επανέρχονται σε φυσιολογικούς ρυθμούς, υπάρχουν ακόμα ορισμένα τεράστια ερωτηματικά, όπως οι συνθήκες ζήτησης στις οποίες επιστρέφουν οι επιχειρήσεις και η χρονική διάρκεια της επίδρασης στις αλυσίδες εφοδιασμού», πρόσθεσε ο κ. Smith, επισημαίνοντας ότι «τα στοιχεία δείχνουν πως οι επιχειρήσεις αναμένουν συνέχιση των αναταραχών στη ζήτηση και την προσφορά τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020, καθιστώντας απίθανο το ενδεχόμενο μίας ανάκαμψης τύπου V».
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης